Chiar daca a trecut febra aia cu drojdia si baxurile de faina achizitionate :)), cu defilarea pe podium a tuturor retetelor de paine :)), totusi o paine de casa intotdeauna e bine venita, asa-i?
O reteta simpla, fara multi pasi si multe framantari, cu-n rezultat tare bun. Eu scriu mult :)), sa intelegeti, dar reteta nu e grea deloc! Coaja e moale si buna, painea se feliaza frumos cand e rece (daca mai apuca!) iar eu va recomand s-o incercati 😉
Ingrediente Paine de casa – reteta simpla
- 1kg faina alba +5 linguri
- 350 ml lapte
- 350 ml apa
- 50 g drojdie proaspata
- 50 ml ulei de floarea soarelui (daca pui 1/2 de floarea soarelui, 1/2 de masline e si mai bun)
- 2 linguri zahar
- o lingurita si jumatate sare (daca vreti mai mult, gustati aluatul si mai puneti)
Mod de preparare paine de casa
Cerne faina alba intr-un bol mare, curat si uscat, fa o gropita in mijlocul ei, apoi pregateste maiaua.
Intr-un ibric pune laptele si apa si incalzeste-le.
Nu-i rau sa mai ai lapte sau apa in plus, in caz ca e nevoie.
Amesteca intr-un bol drojdia proaspata impreuna cu zaharul, pana cand se lichefiaza.
Pune cele 5 linguri de faina ramase si amesteca. Adauga, putin cate putin din amestecul de lapte cald (cald, nu fierbinte!) pana cand obtii un amestec de consistenta smantanii.
Lasa-l deoparte pentru 15 minute, timp in care isi va dubla volumul.
Toarna amestecul in gropita facuta in faina. Incepe sa amesteci cu o lingura de lemn, adaugand treptat laptele cu apa, apoi incepe sa framanti aluatul pentru paine de casa cu mana.
In functie de puterea de absorbtie a fainii poate nu e necesar sa pui tot lichidul sau poate mai este necesar sa mai plusezi.
Cand vei incepe sa framanti cu mana iti vei da seama.
Adauga putin cate putin uleiul, in timp ce framanti, iar dupa ce l-ai incorporat pe tot pudreaza blatul de lucru cu faina si rastoarna aluatul.
Framanta-l bine pentru 10 minute, pana cand nu se mai lipeste deloc de maini.
Unge bine mainile cu ulei, ia aluatul in maini si-l unge-l peste tot, apoi pune-l in bol, fa-i semnul crucii, zi un „Tatal nostru” si apoi acopera-l cu folie alimentara. Lasa-l la loc cald pana-si dubleaza volumul (45 min – o ora)
Cand da sa iasa din bol :)), rastoarna-l pe blatul usor infainat, si cu o racleta de bucatarie taie-l in 3 parti egale.
Ia fiecare parte si aduna aluatul intr-o boceluta, in forma de bila, si aseaza painea formata pe tava in care ai pus hartie, cu partea in care ai adunat aluatul in jos.
Cu lama unui cutit foarte ascutit si subtire, cresteaza in 2 locuri adancituri de aprox 1 cm.
Lasa painea la loc cald pentru 20-30 minute, timp in care preincalzesti cuptorul.
Setezi temperatura sus/jos, 180 grade.
Pe treapta de jos a aragazului pui o tava cu apa exact cand pornesti cuptorul.
Cand a ajuns la temperatura setata introduci tava cu paine de casa in cuptor, pe treapta din mijloc.
Coci painea pentru 20-25 minute, pana incepe sa prinda culoare, apoi scoti cu grija tava cu apa si muti painea o treapta mai jos.
O coci in continuare la 180 grade, pana cand se rumeneste frumos.
Amesteci intr-o ceasca 50 ml apa cu un strop de ulei si pensulezi painea cat e fierbinte. O acoperi pentru 10 minute cu un servet curat.
E grozava coaja! Moale si elastica!
Mie mi-au iesit 2 paini rotunde si o franzela.
Sursa retetei paine de casa – bucataras.ro