Voiam sa incep postarea cu fraza – Aceasta este prima mea paine de casa!
:))))
Dar as fi mintit, ca am facut painea fara drojdie (adica cea cu bicarbonat) si de 2 ori paine cu masline, dar fara sa fac poze sau sa postez.
Cert e ca nu sunt vreo specialista in ale painii si reteta de fata este ceva simplu, normal, rudimentar, dar economic, spornic si bun.
Chiar e o paine buna, fara lapte, oua, unt sau alte cele. Simplu – apa, faina, drojdie, sare si ulei, asa…mai taraneasca <3 E accesibila, bineinteles, acelora dintre voi care au apucat sa cumpere drojdie <3
Nu stiu secretele si ponturile painii de casa dar cu siguranta, in timp, alaturi de voi, voi invata si ma voi specializa in prepararea ei.
Painea preparata dupa aceasta reteta are coaja crocanta (chiar am facut o poza cu acest detaliu) si miezul moale si aerat. Abia astept sa se raceasca sa vad cum arata feliata 🙂
Data viitoare voi modela trei franzele, e destul aluat 🙂
Ingrediente paine de casa
- 1 kg faina alba – eu am folosit tip 000 dar e buna si tip 550 + faina pentru framantat
- 80 ml ulei
- 550-600 ml apa calda
- drojdie prospata – cat o nuca (45-50 g)
- 2 lingurite sare (nu, nu e mult, painea nu e prea sarata, dimpotriva, dupa gustul meu as pune si mai mult)
Mod de preparare paine de casa.
Pentru inceput am pus drojdia impreuna cu 3 linguri de faina intr-un vas si-am adaugat din apa calduta, putin cate putin, pana cand am obtinut o compozitie omogena, de consistenta smantanii. Am lasat-o sa creasca, pentru 15 minute.
Am pus-o apoi intr-un bol mare, curat, am pus si faina, 450 ml apa calda si uleiul.
Incepi cu 450 ml apa si pui treptat pana ajungi la consistenta potrivita. Eu am pus 500 ml, dar depinde foarte mult de tipul de faina.
Am amestecat bine, apoi am inceput sa framant.
Am infainat blatul de lucru, am rasturnat aluatul si am framantat pentru 10 minute, ajutandu-ma de faina de cate ori a fost cazul, presarand fie pe blat fie peste aluat.
La final aluatul arata asa.
L-am mutat in bol, l-am acoperit cu un servet curat si l-am lasat o ora la loc cald.
Era crescut frumos si l-am rasturnat pe blat.
L-am framantat putin inca o data, apoi l-am impartit in doua.
Din fiecare bucata am format cate o franzela si am pus-o in tava in care am pus hartie pentru copt.
Am acoperit cu un servet gros si am lasat iar la crescut, pentru 30 minute,
Am crestat la suprafata (trebuia sa crestez mai adanc!) si am presarat putina faina.
Infierbantasem deja cuptorul la 200 grade.
Am copt pentru 30 minute, pe treapta din mijloc, program normal sus/jos, apoi am dat la 180 grade, program cu ventialtie si am lasat pana s-a rumenit pe gustul meu. A durat inca 18 minute.
Aveti grija cat o coaceti, depinde de cuptorul fiecaruia.
Camd o scoateti din cuptor, daca vreti coaja crocanta o lasati sa se racoreasca, daca vreti coaja moale puneti un servet deasupra.
Am rupt-o calduta, ca nu m-am putut abtine :)), dar de feliat, am feliat-o rece.
O sa mai incerc si alte retete si-o sa vi le aduc si voua <3
Pe facebook ma gasesti aici – Retete papa bun