foi
- 5 oua
- 5 linguri de zahar
- 5 linguri faina
- 4 linguri nuca macinata
crema
- 3 galbenusuri
- 3 linguri zahar
- 2 linguri amidon
- o pastaie vanilie (sau zahar vanilat)
- 200 ml lapte
- 500 ml frisca indulcita
in plus
- 8-10 linguri zahar pentru caramelizat
- 200 ml frisca si nuca macinata pentru ornat
Foi.
Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul batand in continuare. Ne oprim doar cand bezeaua obtinuta formeaza „tepi” la atingere. Adaugam galbenusurile, faina cernuta si nuca macinata. Omogenizam amestecand usor, de sus in jos.
Impartim compozitia in 3 parti egale. Ungem dosul unei tavi cu ulei si presaram faina, intindem o parte din compozitie, nivelam usor si bagam tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pentru 10-12 minute (trebuie sa prinda putina culoare pe margini).
Nota: Daca doriti o prajitura inalta, care sa se poata servi cu mana, in portii mici, coaceti foile pe dosul unei tavi de 20/25 cm – vor iesi mai grosute, daca nu o doriti inalta si preferati s-o serviti cu lingurita (asa ca mine) alegeti o tava de 24/30.
Cand e gata coapta, treceti usor un cutit pe sub foaie pentru a fi siguri ca se desprinde usor si o lasati sa cada usor, inclinand tava, pe o coala de hartie. Procedati la fel cu celelalte doua foi.
Crema.
Mixati frisca . Puneti la fiert laptele impreuna cu o pastaie de vanilie. Amestecati galbenusurile cu amidonul, zaharul si 3 linguri lapte rece.
Cand fierbe laptele adaugati compozitia cu galbenusuri amestecand cu un tel, fara a va opri, putin cate putin, luand vasul de pe foc. Puneti inapoi pe foc si amestecati pana se ingroasa. Scoateti batonul de vanilie.
Raciti bine dupa care luati o treime din cantitatea de frisca si amestecati energic. Incorporati restul de frisca amestecand usor. Veti obtine o crema pufoasa, grozav de buna.
Asamblare.
Caramelizati cele 8-10 linguri de zahar.
Puneti prima foaie, turnati peste ea, in fir subtire, zahar caramelizat ajutandu-va de o lingura. Intindeti 1/3 din crema si asezati a doua foaie, caramelizati , intindeti crema si asezati ultima foaie. O ungeti cu crema ramasa , mixati frisca si o intindeti uniform deasupra.
Presarati nuca macinata si o dati la rece pentru cateva ore. Crema va topi zaharul caramelizat.
Sursa de inspiratie este Lissa , desi n-am respectat din reteta decat foile :)).
Poate daca sunt prima voi primi totusi o portie.. 🙂 Cred ca-i foarte buna!!
Pup
:))).
Simo, nu mai este.
Te pup. Somnic bun!
Tot la fel de frumos prezentate erau si pe vremea aceea si tot nu dadeai :)))))
Am si eu o reteta asemanatoare. Tare buna este!
O zi frumoasa!
J’aime…j’aime… il est superbe une délice!
Bravo
O prajitura super gustoasa si o prezentare superba. pup
Arata bine si suna interesant, imi place mult combinatia de nuci si caramel 🙂
A fost buna tare, s-a papat pana la ultima firimitura.
Pup fetele , zi frumoasa!
Tava ce dimensiune are?
Silvia…daca citeai mai atent reteta ai fi vazut c-am punctat asta in modul de preparare 🙂
O minune de prajitura ai facut aici , sunt sigura ca s-a papat repede 🙂