Prajitura cu gem, nuca si aluat ras – excelenta! Gust intens de nuca, straturi crocante de aluat fraged, se potrivesc de minune! Si, cum imi e felul – dublati cantitatile :)))), faceti in tava mai mare ca se termina prea repede :)) Prajitura nu se face deloc greu.
Voiam de mult sa fac o prajitura de genul asta, asa ca varianta Mihaelei a picat la fix!
Am rupt o bucata la final, sa va arat ce interior fain are <3
Ingrediente – tava de 20×30 cm
Pentru aluat
- 150 g unt
- 300 g faina
- 4 galbenusuri
- 100 g zahar
- un plic zahar vanilat
- lapte rece – 2-4 linguri, in functie de cat cere aluatul
Pentru umplutura
- 150 g zahar pudra
- 4 albusuri
- 130 g nuca macinata
- 200 g gem de caise
Zahar pudra pentru pudrat
Prajitura cu gem si aluat ras
In bolul robotului de bucatarie pune untul rece, taiat cuburi, faina cernuta, zaharul pudra si putina sare.
Adauga gabenusurile si incepe sa mixezi la viteza mica, marind apoi viteza, pana cand aluatul devine nisipos.
Adauga treptat lapte, lingura cu lingura, pana cand aluatul devine legat.
- nu-l adaugi pe tot de la inceput, pentru ca depinde de puterea de absorbtie a fainii.
Formeaza o bila de aluat, inveleste-o in folie alimentara si da-o la rece pentru cel putin 30 de minute.
Dupa cele 30 minute scoate bila de la rece, rupe din ea 1/3, inveleste-o in folie si bag-o la congelator.
Cu aluatul scos intinde o foaie potrivita cu o tava de 20×30 cm (pune hartie pentru copt in tava) .
- Eu nu am intins-o cu sucitorul, am rupt-o in cateva bucati, le-am distribuit in tava, apoi, cu mainile infainate am presat usor aluatul in tava pana cand am cuprins complet fundul tavii, cat de uniform am putut.
Baga tava la rece si ocupa-te de umplutura.
Mixeaza spuma albusurile, adaugand, treptat, zaharul, pana obtii o bezea lucioasa si ferma.
Adauga nuca, apoi gemul si incorporeaza-le usor, cu miscari de jos in sus.
Intinde umplutura in tava, peste aluat.
Desupra rade pe razatoarea cu ochiuri mari aluatul pus la congelator, distribuindu-l uniform.
- Mie nu imi place DELOC :))) pasul asta, asa ca eu infainez varful degetelor si rup rapid, putin cate putin aluat, distribuindu-l in toata tava. Tu alege care varianta vrei 😉
Introdu tava cu prajitura cu gem si aluat ras la cuptor, la 160 grade, cuptor cu ventilatie si lasa pana cand prajitura se rumeneste usor.
- Fiecare isi cunoaste cuptorul; daca tu stii ca al tau coace uniform jos/sus, o coci cum am scris mai sus. Eu am copt-o intai pentru 30-35 minute pe treapta a doua, apoi am mutat-o cu o treapta mai sus si am lasat-o pana cand s-a rumenit.
Cand s-a racorit, o pudrezi cu zahar pudra.
O portionezi rece. Tu, ca eu nu pot :)))) Eu am taiat-o calda, mirosea mult prea bine in casa!
- Pentru aluat
- 150 g unt
- 300 g faina
- 4 galbenusuri
- 100 g zahar
- un plic zahar vanilat
- lapte rece - 2-4 linguri, in functie de cat cere aluatul
- Pentru umplutura
- 150 g zahar pudra
- 4 albusuri
- 130 g nuca macinata
- 200 g gem de caise
- Zahar pudra pentru pudrat
Ma gasesti si pe: Retete Papa Bun
Cred că îi trebuie ceva praf de copt , bicarbonat sau amoniac
Nu trebuie 🙂