In ultima vreme am facut o pasiune pentru deserturile cu zmeura, asa ca prajitura cu zmeura ciocolata alba si frisca ,este rezultat al acestei pasiuni.
Insiropata, cremoasa, dulce-acrisoara, reuseste sa iti satisfaca din plin pofta de un desert racoritor si bun.
Ingrediente
tava mare – de 24×34 cm – 24 bucati
Blat
- 7 oua mari
- 220 g zahar
- 140 g faina alba
- 140 amidon de porumb
- putina sare
- 3 linguri ulei
Crema
- 200 g ciocolata alba
- 350 g mascarpone
- 350 ml frisca lichida
- 2 linguri zahar pudra (+/- 1-2 linguri)
- 3 linguri zeama de lamaie
- 6 g gelatina (granule sau foi)
Sos de zmeura
- 350 g zmeura
- 50 g zahar
- 40 ml apa
- 10 g amidon alimentar
- un plic zahar vanilat
Frisca
- 250 ml frisca lichida
- zahar pudra dupa gust
- 2 linguri zeama de lamaie
Sirop
- 350 ml apa
- 2-3 linguri zahar
- 2 linguri zeama lamaie
Preparare Prajitura cu zmeura ciocolata alba si frisca
Intr-un bol larg mixeaza ouale impreuna cu sarea pana se spumeaza usor.
Incepe sa adaugi treptat zaharul si mixeaza pentru cel putin 5 minute. Compozitia trebuie sa creasca in volum, sa se deschida la culoare si sa nu se mai simta zaharul prin ea. Adaugi uleiul si mixezi.
Cerni deasupra bolului faina amestecata cu amidonul si faina.
Cu o spatula omogenizezi amestecand usor de jos in sus.
Pregatesti tava, o tapetezi cu hartie de copt. Lipeste cat mai bine de peretii tavii hartia, sa obtii un blat cu margini drepte (ungi cu putin unt tava)
Torni compozitia si nivelezi. Dai la cuptor, pe treapta doi, (il preincalzesti din timp) si coci la 160 grade pentru 30-35 minute – sa treaca testul cu scobitoarea.
Il scoti din tava, il lasi sa se raceasca apoi desprinzi hartia si feliezi in doua, pe grosime.
Pentru prepararea siropului dai in clocot 2 minute toate ingredientele, puse intr-un ibric.
Sosul de zmeura
Pui intr-un vas zmeura, apa si zaharul si pui la fiert.
Cand zaharul s-a topit s, gusti si vezi daca vrei sa faci sosul mai dulce. Zmeura mea era acra si am mai pus 2-3 linguri.
Am lasat la fiert pentu 5 minute, iar sprefical am adaugat amidonul diluat in foarte putina apa si am amestecat continuu pana cand sosul s-a ingrosat. Pui si zaharul vanilat si lasi la racit.
Crema
Pui intr-un bol gelatina la hidratat in 40 ml apa rece.
Intr-o craticioara topesti ciocolata in 100 ml din frisca lichida.
Cand e omogen amestecul, opresti focul, lasi sa se racoreasca usor si pui gelatina (trebuie sa stea la hidratat minim 5 minute) Amesteci pana cand se topeste, apoi pui la racit amestecul. Lasi pana ajunge la temperatura camerei.
Intr-un bol pe care il prealabil l-ai lasat la rece impreuna cu paletele mixerului, pui mascarpone, frisca ramasa si 2-3 linguri de zahar pudra. Mixezi pentru 2-3 minute, apoi pui si zeama de lamaie si mixezi in continuare pana cand compozitia incepe sa devina ferma si adaugi treptat amestecul de ciocolata alba mixand continuu, Gusta sa vezi daca mai vrei zahar. Mai adaugi doar pudra, daca e cazul si mixezi pana cand crema are textura necesara.
Asamblare Prajitura cu zmeura ciocolata alba si frisca
Asezi prima felie de blat, insiropezi bine, intinzi uniform crema, apoi sosul, felia a doua si insiropezi din nou.
Dai tava la rece pentru o ora, apoi intinzi deasupra fisca mixata indulcita dupa gust, in care pui si seama de lamaie.
Frisca ferma o intinzi deasupra, apoi presari aschii de ciocolata alba.
Pe facebook ma gasesti la – RETETE PAPA BUN
In descriere apar la blat ??? Ulei praf de copt ?? Esti sigura ca este corect???
Multumesc de atentionare!
Am modificat. Uleiul e scris cand il adaugi. Amidonul se amesteca cu faina, nu cu praf de copt, aici am corectat.