In week-end vrem prajituri, nu? Ceva cremos pentru mama si ceva mai putin cremos pentru copii. Asa ca, combinam :)))). Facem o prajitura cu crema, dar nu multa :)), numa’ bun cat sa fie un desert delicios, cea mai buna prajitura – cum a zis Mona. Deci astazi avem – Prajitura Furnicuta.
„Ingrediente Prajitura Furnicuta”
Folosim o tava cu dimensiunile 20/28cm
Pentru primul blat
4 oua
4 linguri de zahar
3 linguri nuca macinata
2 linguri faina
un vf cutit sare
Pentru al doilea blat
5 oua
5 linguri de zahar
3 linguri mac
3 linguri faina
un vf cutit sare
Pentru crema
250 gr unt
10 linguri zahar
9 galbenusuri
esenta de vanilie
coaja rasa de portocala
5 linguri apa
In plus
2 foi napolitana 20/28
Mod de preparare Prajitura Furnicuta
Blat 1
Separa albusurile de galbenusuri.
Bate spuma albusurile cu un praf de sare .Adauga apoi, treptat zaharul si mixeaza pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma care la atingere formeaza tzepi.
Adauga faina cernuta si nuca si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, cu o lingura.
Pui hartie de copt in tava si distribui lingura cu lingura compozitia apoi nivelezi.
Dai tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie.
Blat 2
Separa albusurile de galbenusuri.
Bate spuma albusurile cu un praf de sare .Adauga apoi, treptat zaharul si mixeaza pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma care la atingere formeaza tzepi.
Adauga faina cernuta si macul, si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus.
Pui hartie de copt in tava si distribui lingura cu lingura compozitia apoi nivelezi.
Dai tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie.
Crema
Untul lasat la temperatura camerei il mixezi spuma.
Galbenusurile impreuna cu zaharul si apa le amesteci intr-un vas cu fund dublu.
Pui vasul pe foc si lasi la foc mic, amestecand continuu, pana ce compozitia capata consistenta unei budinci/a unei smantani.
Lasi sa se raceasca complet si adaugi esenta de vanilie si coaja rasa de portocala. Iei din compozitie si adaugi lingura cu lingura peste unt, mixand la treapta 1.
Asamblare
Asezi pe tava o foaie de napolitana peste care intinzi 1/3 din crema. Urmeaza blatul cu mac pe care-l pui cu partea superioara peste foaia de napolitana cu crema (il rastorni), si desprinzi usor hartia de copt.
Intinzi peste blatul cu mac 1/3 din crema apoi asezi blatul cu nuca in acelasi mod.
Desprinzi hartia de copt, intinzi restul de crema si asezi cea de-a doua foaie de napolitana.
Daca e cazul taie cu un cutit marginile de blat care depasesc dimensiunea foii de napolitana.
Pune o greutate deasupra, sa se lipeasca crema de foi. Portioneaza cu un cutit subtire, bine ascutit. Se taie foarte frumos 🙂 Sursa de inspiratie.
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.
20 de comentarii
Foarte faina prajiturica ta ! 🙂 Imi place tare mult !
O salvez ca sa o fac de Pasti cand preparam vreo 5 feluri de prajituri, cam toate le impartim (dam pomana). Ma uit dupa variante care se tin, fara crema pe deasupra. Super-prajitura, imi place mult napolitana.
Neatza fetelor! Saptamana buna!
Multzam de comentarii!
A fost o prajitura foarte, foarte buna si deloc greu de facut! Si da, e tare faina si de transportat.
Sa sti ca-mi ploua-n gura !!! Tare faina tre’sa fie prajitura asta !
Musai tre’s-o incerc si io !
Gaby draga cand am citit ingredientele si am adunat ouale , mi-au dat 18 !!! Dar citind reteta sunt doar 9…asa e corect da ?
Multumesc si te tzuc cu drag !
Foarte faina prajiturica ta ! 🙂 Imi place tare mult !
Multumesc Mirela! Stii ca ador dulciurile tale.
Saru mana!
Nu se pune praf de copt in blaturi?
Nu. Daca se bat corect albusurile, cresc fara probleme.
Gabytzule, arata foarte bine prajitura. Ai si tu laser precis,la cat e de perfect taiata! :)))) Am salvat reteta. Te pup! 🙂
Delicioasa! Direct la probat! :-* >:D<
O salvez ca sa o fac de Pasti cand preparam vreo 5 feluri de prajituri, cam toate le impartim (dam pomana). Ma uit dupa variante care se tin, fara crema pe deasupra. Super-prajitura, imi place mult napolitana.
Se putea sa nu-mi placa si mie ?!?
Ochioasa rau … 🙂 , asa c-am retinut-o-n caiet
Neatza fetelor! Saptamana buna!
Multzam de comentarii!
A fost o prajitura foarte, foarte buna si deloc greu de facut! Si da, e tare faina si de transportat.
O prajiturica tare delicioasa!!
>:d<
E perfecta prajitura ta ,arata grozav si cred ca si gustul e pe masura.O s-o incerc si eu cand voi gasi foi de napolitana.
Te pup ! <3
Multumesc tare mult! Si eu! >:d<
Mmmm,ce buna trebuie sa fie!!
Pup Gabitza!!
Si eu, Lulu!
Este foarte buna!
Sa sti ca-mi ploua-n gura !!! Tare faina tre’sa fie prajitura asta !
Musai tre’s-o incerc si io !
Gaby draga cand am citit ingredientele si am adunat ouale , mi-au dat 18 !!! Dar citind reteta sunt doar 9…asa e corect da ?
Multumesc si te tzuc cu drag !
exact :))))))
ca de la ambele blaturi raman galbenusurile
:-*
Ce bine arata!!
arata foarte bine prajiturile postate de tine Gabi multumesc ca te’am descoperit
Multumesc tare mult, Any!
La multi ani! <3