In week-end vrem prajituri, nu? Ceva cremos pentru mama si ceva mai putin cremos pentru copii. Asa ca, combinam :)))). Facem o prajitura cu crema, dar nu multa :)), numa’ bun cat sa fie un desert delicios, cea mai buna prajitura – cum a zis Mona. Deci astazi avem – Prajitura Furnicuta.
„Ingrediente Prajitura Furnicuta”
Folosim o tava cu dimensiunile 20/28cm
Pentru primul blat
- 4 oua
- 4 linguri de zahar
- 3 linguri nuca macinata
- 2 linguri faina
- un vf cutit sare
Pentru al doilea blat
- 5 oua
- 5 linguri de zahar
- 3 linguri mac
- 3 linguri faina
- un vf cutit sare
Pentru crema
- 250 gr unt
- 10 linguri zahar
- 9 galbenusuri
- esenta de vanilie
- coaja rasa de portocala
- 5 linguri apa
In plus
- 2 foi napolitana 20/28
Mod de preparare Prajitura Furnicuta
Blat 1
- Separa albusurile de galbenusuri.
- Bate spuma albusurile cu un praf de sare .Adauga apoi, treptat zaharul si mixeaza pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma care la atingere formeaza tzepi.
- Adauga faina cernuta si nuca si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, cu o lingura.
- Pui hartie de copt in tava si distribui lingura cu lingura compozitia apoi nivelezi.
- Dai tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie.
Blat 2
- Separa albusurile de galbenusuri.
- Bate spuma albusurile cu un praf de sare .Adauga apoi, treptat zaharul si mixeaza pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma care la atingere formeaza tzepi.
- Adauga faina cernuta si macul, si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus.
- Pui hartie de copt in tava si distribui lingura cu lingura compozitia apoi nivelezi.
- Dai tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie.
Crema
- Untul lasat la temperatura camerei il mixezi spuma.
- Galbenusurile impreuna cu zaharul si apa le amesteci intr-un vas cu fund dublu.
- Pui vasul pe foc si lasi la foc mic, amestecand continuu, pana ce compozitia capata consistenta unei budinci/a unei smantani.
- Lasi sa se raceasca complet si adaugi esenta de vanilie si coaja rasa de portocala. Iei din compozitie si adaugi lingura cu lingura peste unt, mixand la treapta 1.
Asamblare
- Asezi pe tava o foaie de napolitana peste care intinzi 1/3 din crema. Urmeaza blatul cu mac pe care-l pui cu partea superioara peste foaia de napolitana cu crema (il rastorni), si desprinzi usor hartia de copt.
- Intinzi peste blatul cu mac 1/3 din crema apoi asezi blatul cu nuca in acelasi mod.
- Desprinzi hartia de copt, intinzi restul de crema si asezi cea de-a doua foaie de napolitana.
- Daca e cazul taie cu un cutit marginile de blat care depasesc dimensiunea foii de napolitana.
Pune o greutate deasupra, sa se lipeasca crema de foi. Portioneaza cu un cutit subtire, bine ascutit. Se taie foarte frumos 🙂 Sursa de inspiratie.
Foarte faina prajiturica ta ! 🙂 Imi place tare mult !
Multumesc Mirela! Stii ca ador dulciurile tale.
Saru mana!
Gabytzule, arata foarte bine prajitura. Ai si tu laser precis,la cat e de perfect taiata! :)))) Am salvat reteta. Te pup! 🙂
Delicioasa! Direct la probat! :-* >:D<
O salvez ca sa o fac de Pasti cand preparam vreo 5 feluri de prajituri, cam toate le impartim (dam pomana). Ma uit dupa variante care se tin, fara crema pe deasupra. Super-prajitura, imi place mult napolitana.
Se putea sa nu-mi placa si mie ?!?
Ochioasa rau … 🙂 , asa c-am retinut-o-n caiet
Neatza fetelor! Saptamana buna!
Multzam de comentarii!
A fost o prajitura foarte, foarte buna si deloc greu de facut! Si da, e tare faina si de transportat.
O prajiturica tare delicioasa!!
>:d<
E perfecta prajitura ta ,arata grozav si cred ca si gustul e pe masura.O s-o incerc si eu cand voi gasi foi de napolitana.
Te pup ! <3
Multumesc tare mult! Si eu! >:d<
Mmmm,ce buna trebuie sa fie!!
Pup Gabitza!!
Si eu, Lulu!
Este foarte buna!
Sa sti ca-mi ploua-n gura !!! Tare faina tre’sa fie prajitura asta !
Musai tre’s-o incerc si io !
Gaby draga cand am citit ingredientele si am adunat ouale , mi-au dat 18 !!! Dar citind reteta sunt doar 9…asa e corect da ?
Multumesc si te tzuc cu drag !
exact :))))))
ca de la ambele blaturi raman galbenusurile
:-*
Ce bine arata!!
arata foarte bine prajiturile postate de tine Gabi multumesc ca te’am descoperit
Multumesc tare mult, Any!
La multi ani! <3