Foi cu miere umplute cu frisca cu nuca – o prajitura pe care o stim multi dintre noi inca din copilarie si ne-aminteste de mama sau de bunica.Arata extrem de bine pe orice platou si-am remarcat c-o alegeau colindatorii, desi platoul continea 4 feluri de prajituri.Se topeste in gura, e atat de frageda!Eu recunosc, nu mi-a placut initial sa intind foile, e un aluat mai dificil, chiar am vrut sa renunt :))), nu ma vedeam intinzand aluatul ala si sa reusesc sa obtin foi, dar rezultatul final merita tot efortul.Reteta am preluat-o de pe culinar.ro, doar ca eu la foi nu am pus ulei ci unt si am redus cantitatea de zahar din foi.
Ingrediente
Foi cu nuca:
- 150 g zahar
- 3 linguri miere
- 550-600 g faina alba
- 100 g unt gras
- 3 oua
- putina sare
- un plic zahar vanilinat
- o lingura rasa bicarbonat stins cu otet
- 100 g nuca macinata
Pentru umplut:
- 900 ml smantana fermentata cu 30-32% grasime – nu folosit smantana pentru frisca, nu va iesi la fel de buna prajitura; gustul autentic e dat de smantana pe care o foloseau mamele pe vremuri
- 200 g zahar pudra
- 150 g nuca macinata + pentru presarat deasupra
- un plic zahar vanilinat
- 2 linguri zeama lime
Mod de preparare Foi cu miere umplute cu frisca cu nuca
Preparare foi
Intr-un bol batem bine ouale impreuna cu zaharul, pana cand se dilueaza cristalele.
Se adauga restul ingredientelor, untul si mierea la temperatura camerei si se amesteca bine toate, framantand un aluat bun de intins foi.
La inceput o sa vi se para ca nu e suficienta compozitie umeda care sa cuprinda faina insa treptat, pe masura ce amestecati, aluatul se va lega.
Adaugati initial doar 550 g faina si treptat, daca este cazul, mai puneti.
Aluatul nu va fi ca cel cu care sunteti obisnuit pentru foi, elastic si legat ci mai sfaramicios nitel.
Trebuie sa nu se lipeasca de maini.
Se imparte in trei parti care se modeleaza in 3 bile.
Il lasati la odihna pentru 30 de minute, acoperite.
Luati fiecare bila si-o intindeti intr-o foaie dreptunghiulara, direct pe foaia de copt care trebuie sa fie de aceeasi dimensiune cu tava in care veti coace prajitura.
Desi intial mi-a parut greu sa intind aluatul, acesta „se repara”, daca e mai mult intr-o parte tai si pui in alta parte si se imbina imediat. Dupa ce veti intinde prima foaie o sa va prindeti cam cum vine treaba :))
Transferati pe fundul tavii, cu tot cu hartie si coaceti la 170-175 grade pentru 8-10 minute, pana se auresc usor.
Pentru umplutura mixati smantana rece cu zaharul, zeama de lime si zaharul vanilinat.
- Daca e cazul adaugati un intaritor pentru frisca.
Opriti 1/3 din cantitatea de frisca iar in restul adaugati nuca macinata.
Asezati prima foaie, intindeti jumate din cantitatea de frisca cu nuca, asezati cea de-a doua foaia, intindeti frisca cu nuca apoi puneti foaia ramasa. Intindeti frisca oprita initial si presarati nuca macinata.
Desi se zice ca la prajiturile cu foi cu cat sta cu atat e mai buna, mie imi place sa mananc totul cat mai proaspat.
- Pentru foi:
- 150 g zahar
- 3 linguri miere
- 550-600 g faina alba
- 100 g unt gras
- 3 oua
- putina sare
- un plic zahar vanilinat
- o lingura rasa bicarbonat stins cu otet
- 100 g nuca macinata
- Pentru umplut
- 900 ml smantana fermentata cu 30-32% grasime - nu folosit smantana pentru frisca, nu va iesi la fel de buna prajitura; gustul autentic e dat de smantana pe care o foloseau mamele pe vremuri
- 200 g zahar pudra
- 150 g nuca macinata + pentru presarat deasupra
- un plic zahar vanilinat
- 2 linguri zeama lime
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun
Buna prajitura, dar as aprecia o marime de tava ce ati folosit. Multumesc.
sincer, nu imi amintesc exact dimensiunea, dar cred ca daca impartiti in 3 ajunge pentru o tava de 22×32 sau 24×34 ,cam asa