mnb

Reteta de suc/pasta de rosii la sticla

644Vizualizări
4.2
(9)

Azi vreau sa va arat cum fac eu sucul de rosii care nu-mi lipseste niciodata iarna din camara. Sa-i spun suc, sa-i spun pasta? Chiar nu stiu :)) Imi place ca nu are cantitati fixe, ingrediente impuse si ma joc cu adaosurile si aromele de fiecare data! Prepar multe ture de-a lungul verii, in functie de cum se coc rosiile in solar. Din cate am, dintr-atatea fac :). Il folosesc la ciorbe, sosuri cu carne pentru paste, musaca, pide, la sarmale, varza cu carne, tocanite de legume etc. Nu le storc, nu le decojesc, nu elimin semintele. Bineinteles, voi stiti cui prieste si cui nu, pregatit asa.

Ce pun si cum, iti scriu mai departe.

Reteta de suc/pasta de rosii la sticla

Baza

  • rosii
  • sare
  • ulei de masline

Optional

  • ceapa uscata
  • ardei copti
  • scortisoara
  • cimbru
  • busuioc
  • zahar
  • boabe de piper
  • dafin

Preparare Reteta de suc/pasta de rosii la sticla

Baza

Spala bine rosiile, apoi taie-le partea de care a fost prinsa codita.

Taie-le in 4 sau in 6 bucati, in functie de marimea lor.

Intr-o tigaie adanca incinge 3 linguri ulei de masline, iar cand e fierbinte, pune rosiile. Lasa-le, in medie, cam 5 minute, amestecand usor, sau pana cand se inmoaie. Presara o lingura rasa cu sare. Transfera continutul intr-o cratita cu fund dublu.

Procedeaza la fel cu toate rosiile.

Pune cratita pe foc, la foc mic spre mediu, pana cand da in clocot, apoi redu focul la mic. Dupa aproximativ 10-15 minute, da deoparte si, cu ajutorul unui blender vertical, mixeaza continutul (cu grija, sa nu sara stropi fierbinti), pana cand obtii o pasta fina, omogena. Pune inapoi pe foc si fierbe pana cand scade si ajunge la consistenta care-ti place tie, insa cel putin inca 30 minute.

Eu nu-l fierb mereu la fel, pentru ca depinde de cata zeama lasa rosiile, de soiul lor, unele fiind mai carnoase, altele mai suculente. Uneori am fiert si 2 ore, daca era prea lichid.

Potrivesti gustul de sare, spre final si pui – optional- si cateva boabe de piper si o foaie de dafin.

Transferi in sticlute/borcane curate, sterilizate, le inchizi ermetic strangand foarte bine capacul, apoi le acoperi cu 2 paturi groase si le lasi asa pana la racirea completa, apoi le depozitezi la rece.

Sau preincalzesti cuptorul la 140 grade, pui sticlutele si le lasi 20 minute, dar le racesti tot sub paturi.

Dupa cum am mentionat, niciodata nu fac 2 ture la fel. Uneori pun in compozitie si 2-3 cepe, calite o data cu rosiile (tot in 4 taiate) alteori pun ardei copt (curatat bine), cat am, nu o cantitate anume (in medie, vreo 12 buc ardei copt la 3 kg rosii). Alteori pun si ceapa si ardei.

Uneori condimentez, dupa gustul propriu, punand un pic de scortisoara sau cimbru, busuioc, un pic de zahar, daca-l vreau usor mai dulce.

Deci exact cum simt in acel moment, asa il fac, in functie de ingredientele avute la indemana.

Din aceasta cauza, aveam in beci sticlute in fel de fel de nuante de rosu :))) in functie de ingredientele adaugate, insa la fel de bune erau toate!

Sa-ti fie de folos!

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.2 / 5. Vote count: 9

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Lasă un răspuns

two × 1 =