De foarte mult timp aveam in gand sa pregatesc placinta cu iaurt.
Daca ma intrebati daca-mi place, nu pot raspunde nici da, nici nu.
Eu sunt mai degraba inclinata catre deserturile cremoase, dulci, ce au frisca, ciocolata, bezea, d-astea, insa nu pot zice ca asta nu mi-a placut. Dar nu-mi satisface pofta de dulce, e mai degraba o gustare, un mic dejun sau cina.
Cautand pe internet o reteta buna, m-am oprit la reteta gasita la Victoria. Mi-a placut ideea cu albusurile batute spuma la crema, asa c-am incercat-o.
Doar o idee am schimbat cantitatile de ingrediente (am facut in tava mai mica decat ea) si am adaugat putin amidon in crema ca n-am stiut daca se leaga asa :)) N-am adaugat stafide, n-aveam in casa, dar data viitoare voi pune.
Ingrediente Placinta cu iaurt
Foi de placinta Linco
- 6 oua
- 650 ml iaurt
- 50 g amidon
- 220 g zahar
- 3 plicuri zahar vanilat
- esenta de rom
- 2 lg zeama lamaie
- coaja de la o lamaie
- unt topit – 50 g
- stafide – optional
- sare
Mod de preparare placinta cu iaurt.
Se dezgheata foile la temperatura camerei.
In functie de cat de mare este tava puneti foaie cu foaie (daca e tava mare) sau indoiti in doua o foaie mai mare (daca e tava mica). Se pun fie 4 foi , fie 5, daca tava este mare, fie 2 indoite in doua, rezultand tot 4 foi la fiecare strat.
Eu am pus in tava de 20×30 cm si am pus doua foi indoite, deci 4 straturi, exact cum am asamblat si la reteta de Burek cu carne, erau prea mari foile folosite pentru tava mea.
Ideea e aceeasi, 3-5 foi unse cu putin unt, crema, foi, crema, etc.
Untul se topeste si se lasa la racit.
Se separa ouale.
Intr-un vas mare si mixeaza bine galbenusurile cu 150 g zahar, putina sare si zaharul vanilat.
Peste ele se adauga iaurtul, amidonul, coaja de lamaie, zeama de lamaie si stafidele (daca puneti, inmuiate in prealabil in esenta de rom). Se mixeaza la treapta mica pentru cateva secunde.
Mixam spuma albusurile cu restul de zahar.
Le incorporam usor, usor in crema de iaurt.
Montam placinta in tava in timp ce preincalzim cuptorul la 170-180 grade.
Punem foaie, pensulam putin cu unt topit (crema este destul de grasa, nu ungeti prea mult cu unt), punem cateva linguri de crema (impartim crema ochiometric in functie de cate straturi de foi am decis sa punem), asezam iar foi, pensulam etc
Ultimul strat va fi de crema.
Puteti opri putina crema inainte de a adauga albusurile si sa ungeti la suprafata, asa cum a facut Victoria. Stratul superior va fi mai crocant dupa coacere.
Dam tava la cuptor, pe treapta a doua si coacem pentru 35-40 minute.
Placinta cu iaurt trebuie sa fie frumoasa si rumena.
O portionam in patrate cand s-a racit bine.