Dragalase, rulate, unele mai tigari, altele mai trabucuri :))), aceste cornulete tigarete au fost primite tare bine si laudate de cei ai casei. Poate nu le-am facut eu pentru prima oara cele mai frumoase, drepte si perfect egale, insa trebuie sa va las reteta. Voi reactualiza pozele cand mai fac, dar pana atunci voi sa le faceti mai frumoase decat ale mele :)) Aluat cu untura, spornic si bun, un borcan de magiun din beci sau camara si spor la treaba! Nu am avut timp si stare de poze excelente, dar va asigur, ca-n ciuda acestui fapt, rezultatul acestei retete, a fost tare bine primit.
-Danut, sunt bune?
-Daca-s la al 5-lea, oare?
Tin sa mentionez din start ca depinde foarte mult de tipul de faina folosit si de puterea ei de absorbtie. Eu am respectat reteta asa cum era scrisa si nici vorba sa obtin un aluat omogen, a trebuit sa mai pun smantana, asa ca e foarte clar ca faina folosita de mine are o putere de absorbtie mai mare fata de faina folosita in reteta pe care am preluat-o. Va scriu la modul de preparare cum procedati, lasandu-va 2 variante.
Aluat cu untura
- 500 g faina alba
- 200 g untura
- un plic zahar vanilat
- putina sare
- 2 galbenusuri
- 150 ml smantana fermentata, cu 25 sau 32% grasime
In plus
- magiun de prune
- zahar pudra
Preparare cornulete tigarete
Varianta 1
Intr-un bol incapator amestecati 400 g faina cu sarea, zaharul vanilat si untura rece, incercand sa le omogenizati folosind varful degetelor, fara a framanta.
Adaugati smantana si galbenusurile si omogenizati.
Trebuie sa aveti un aluat usor de modelat, care sa aiba consistenta asemanatoare cu a plastelinei si sa nu se lipeasca de degete, insa sa fie potrivit pentru intins cu sucitorul.
Daca este cazul, si aluatul e prea moale, adaugati, treptat, toata faina. Va opriti cand aluatul este asa cum am mentionat mai sus.
- Pentru orice eventualitate, trebuie sa aveti la indemana atat faina cat si smantana, pentru a plusa, daca e cazul.
Varianta 2
Respectati intocmai cantitatea de ingrediente din reteta si, la final, mai plusati cu smantana daca e cazul.
Adunati aluatul intr-o bila mare si o impartiti in doua bucati egale.
Intindeti una dintre bucati pe blatul infainat, cu sucitorul, intr-o foaie nici groasa, nici foarte subtire, ii indreptati marginile, apoi o portionati in patrate cu latura de 10 cm si modelati cornulete tigarete. Le puteti face si mai mici, de 7×7 cm sau 8×8 cm.
Spritati, cu ajutorul unui pos cu dui rotund, magiun gros pe marginea patratelor, apoi rulati.
Eu am facut o umplutura din gem de prune, amestecat cu nuca macinata si putina cacao.
Variantele pentru umplut
- magiun gros
- gem cu nuca macinata
- gem cu nuca macinata si cacao
Dupa ce rulati cornuletele, le mutati intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt sau cu un covoras de silicon.
Coaceti pe treapta din mijloc, la 180 grade, pana cand se rumenesc usor (doar sa prinda culoare).
- Nici aici nu mi s-a potrivit timpul de coacere ca-n reteta; scria 15 minute, dar la mine dupa 15 minute erau crude, asa ca le-am lasat undeva la 22-25 minute. Depinde foarte mult de cuptorul fiecaruia.
Scoateti tava cu cornulete tigarete, lasati sa se racoreasca 5 minute, apoi le treceti, pe rand, prin zahar pudra. Nu le treceti cand sunt fierbinti, ci asa cum am scris, dupa 5 minute.
Aceste cornulete tigarete se pot pastra timp de o saptamana in cutii cu capace inchise ermetic.
Din acelasi aluat puteti modela cornuletele si in forma clasica
Reteta preluata de la Iuliana
Pe facebook ne vedem aici – Retete papa bun