vineri, august 23, 2019

Tort cu afine şi coacăze

89Vizualizări
 
Print Friendly, PDF & Email

Ingrediente
Blat

4 ouă
200 gr zahăr
un vf. cuţit sare
o cană făină albă (cană cu capacitatea de 250 ml)
două linguri apă
două linguri ulei
un plic zahăr vanilat

Umplutură şi ornat

600 ml friscă lichidă
600 ml smânână pentru frişcă
3 linguri zahăr pudră
250 gr coacăze roşii
250 gr afine
4 linguri zahăr
două linguriţe amidon alimentar
20 gr gelatină

Blat.
Punem într-un bol ouăle împreună cu praful de sare şi zahărul şi mixăm pentru cel puţin 15 minute.
Când obţinem un amestec omogen, cremos şi fin adăugăm făina cernută împreună cu praful de copt şi zahărul vanilat şi amestecăm uşor. Adăugăm apa şi uleiul şi omogenizăm.
Într-o formă pentru tort cu diametrul de 24 cm., tapetată cu ulei şi făină, turnăm amestecul şi nivelăm uşor. Introducem tava în cuptorul preîncălzit şi coacem la foc mic până ce blatul trece proba cu scobitoarea.
Lăsăm la răcit.
Cremele.
Mixăm frişca împreună cu smântâna şi zahărul pudră.
În două crăticioare punem fructele împreuna cu două linguri de zahăr (căte două în fiecare, puteţi pune şi 3 , depinde cât de dulci sunt fructele) şi băgăm blenderul. Pasăm bine. Dacă vă deranjeză sâmburii treceţi amestecurile printr-o sită cu ochiuri mai mari, pe mine nu m-au deranjat :p.
Punem gelatina la hidratat in 60 ml apă rece.
Punem în ambele crăticioare cu fructe câte o linguriţă de amidon , omogenizăm şi le punem la foc. Lăsăm să dea 2-3 clocote fiecare. Oprim focul şi împarţim în mod egal gelatina în ambele vase. Amestecăm până la diluare şi lăsăm să se răcească (complet).
Când sunt reci ambele compoziţii adăugăm câte 400 ml frişcă mixată (400 gr. vor rămâne pentru ornat)
. Omogenizăm uşor.
Asamblare.
Tăiem blatul în două, pe orizontală. Aşezăm primul blat pe un platou (sau îl lăsăm pe fundul detaşabil al inelului pentru tort ). Montam inelul imprejurul lui şi alternăm cremele punând câte două linguri din fiecare (punem două linguri mousse cu afine, deasupra lor două linguri cu mousse de coacăze, apoi iar două linguri mousse cu afine şi tot aşa până terminăm ambele compoziţii, vom obţine un aspect marmorat şi vom intercala aromele) .
Aşezăm al doilea blat şi dăm tortul la rece pentru câteva ore . Eu l-am lăsat peste noapte.
Scoatem , desprindem cu vârful unui cuţit ascuţit marginile de inelul tortului şi scoatem uşor. Ornăm cu frişca rămasă şi fructe, după preferinţe.
Amestecurile cu fructe pot varia, putem face combinaţii după cum dorim, fie banane (nu mai dăm în clocot bananele, că nu e cazul, dar diluăm gelatina pe baie de abur)şi mure, zmeură şi ananas, fie combinăm un mousse de fructe cu unul de ciocolată.

 

Gaby_D
Scris deGaby_D

Comentarii prin Facebook

 

38 de comentarii

Lasă un răspuns