Torturile care-mi merg mie la suflet? Torturile cu blaturi insiropate si creme delicioase, cu arome fine si cat de putine, care de prepara destul de usor , se combina perfect si cuceresc pe toata lumea! 🙂 Acest Tort cu crema de ciocolata si crema caramel o face. Intotdeauna! E reteta de tort cu care nu am dat gres niciodata! Place tuturor.
La multi ani, Cristi!
Ingrediente Tort cu crema de ciocolata si crema caramel
- Blat – diametrul de 20 cm
- 6 oua mari
- 7 linguri zahar
- 7 linguri faina
- o lingurita praf de copt
- 3 linguri cacao
- 30 ml ulei
- 30 ml Amaretto (sau un coniac bun)
- un varf cutit sare
- Crema 1
- 500 g mascarpone
- 200 ml smantana pentru frisca LaDorna (frisca lichida)
- 3 linguri zahar pudra
- 2 galbenusuri de ou
- 300 g ciocolata cu lapte cu 52% -54 % cacao
- o lingura cacao neagra
- un varf cutit sare
- Crema 2
- 200 g ciocolata alba
- 150 ml smantana pentru frisca LaDorna (frisca lichida)
- un plic intaritor pentru frisca
- un plic zahar vanilat
- 200 g mascarpone
- 2 linguri lapte condensat caramelizat (daca nu-l aveti, lasati crema simpla, crema de ciocolata alba)
- un varf cutit sare
- Sirop
- 200 gr zahar
- 250 ml apa
- 60 ml Amaretto sau un coniac bun
Mod de preparare Tort cu crema de ciocolata si crema caramel
Blat
Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu un varf cutit sare. Adauga treptat zaharul si mixeaza pana ce cristalele sunt diluate.
Amesteca galbenusurile cu uleiul si Amaretto, apoi pune-le peste albusuri.
Adauga si faina cernuta impreuna cu cacaua si praful de copt si amesteca totul cu o lingura, de jos in sus, pana la omogenizare.
Tapeteaza o forma rotunda cu hartie pentru copt, toarna compozitia si niveleaza.
Coace blatul la foc mic, pentru aprox 35 minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Cand s-a racit (e bine sa-l lasi cat mai mult, eu l-am facut cu o zi inainte) il tai in 4 felii egale.
Pregateste cremele.
Crema 1
Pune intr-un vas smantana si ciocolata rupta bucatele.
Amesteca, fara a lasa sa fiarba, pana la omogenizare, apoi adauga galbenusurile, zaharul si cacaua. Mai amesteca un minut si opreste focul.
Lasa sa se raceasca, acopera si da la rece pentru 4-5 ore sau peste noapte.
Scoate de la rece, mixeaza usor, apoi adauga mascarpone si mixeaza pentru un minut – doar cat sa se omogenizeze. Ar trebui sa ai o crema ferma si apetisanta, asa ca in imagine.
Crema 2
Pune intr-un vas smantana si ciocolata rupta bucatele.
Amesteca, fara a lasa sa fiarba, pana la omogenizare. Opreste focul, adauga zaharul vanilat, raceste si da vasul la frigider pentru cateva ore – 4-5 sau peste noapte.
Scoate de la rece, adauga intaritorul si mixeaza un minut. Pune apoi caramelul si mascarpone si mixeaza pana cand crema devine ferma.
Pregateste siropul
Caramelizeaza zaharul apoi adauga apa si lasa la fiert pentru 5 minute. Opreste focul, adauga Amaretto si lasa sa se raceasca.
Asamblare Tort cu crema de ciocolata si crema caramel
Aseaza pe un platou prima felie de blat, insiropeaza si intinde 1/3 din crema 1.
Aseaza a doua felie de blat, insiropeaza si intinde 1/2 din crema 2.
Aseaza a treia felie de blat si insiropeaza si intinde iar 1/4 din crema 1,
Aseaza ultima felie de blat, insiropeaza, apoi da tortul la rece pentru o ora.
Cu jumatatea de crema caramel imbraca tortul pe laterale si unge putin si peste ultima felie de blat, iar cu crema de ciocolata spriteaza aveline deasupra si pe laterale.