Tort aniversar cu caramel si ciocolata - Rețete Papa Bun

mnb

Tort aniversar cu caramel si ciocolata

155Vizualizări
1
(1)
Print Friendly, PDF & Email

Azi va arat un tort spectaculos prin aspect, delicat si fin, tort aniversar cu caramel si ciocolata, preluat de la Retete ca la mama.

Multumesc, Laura!

Blaturi fine imbinate intre creme delicioase, pe care vi le recomand si pentru alte retete de deserturi, sunt senzationale! N-o sa va mint de data asta, sa va zic ca-l veti face intr-o ora :))), dar merita incercat macar o data.

tort-cu-caramel-si-ciocolata-7

Nota – il feliati rece! Nu dupa ce sta ore intregi la cald, cum a fost feliat al meu. De asta nici nu l-am postat, desi e pregatit de mai demult, pentru ca m-am enervat tare pentru modul in care a fost pastrat si feliat, cand el ar fi trebuit sa stea la frigider. Dar m-am calmat :))) si vi-l arat.

tort-cu-caramel-si-ciocolata-5

Tort aniversar cu caramel si ciocolata

Ingrediente blaturi – eu am facut 10 foi, Laura pregatise 13

  • 10 oua
  • 200 gr de zahar
  • 200 gr de faina
  • 75 gr de cacao
  •  zahar vanilat
  • 100  gr de unt topit, caldut
  • sare

Foile se fac pe rand.

Se pregatesc cate 2 foi o data din 2 oua, 40 g zahar, 5 g zahar vanilat, 40 g faina, 15 g cacao, 20 g unt topit caldut si putina sare.

Se pregateste o tava mare, se pune hartie de copt si se deseneaza pe ea 2 cercuri de 22 cm, alaturate.

Albusurile se separa de galbenusuri si se mixeaza spuma cu un varf de cutit de sare. Se adauga treptat zaharul si zaharul vanilat si mixam pana cand se topeste. Adaugam apoi galbenusurile si mixam doar pentru cateva secunde, apoi untul topit si racit, mixand tot pentru cateva secunde. Incorporam faina cernuta impreuna cu cacaua, amestecand usor, de jos in sus, incercand sa scoatem cat mai putin aer din albusuri.

Impartim compozitia in mod egal, pe cercurile desenate pe hartie si intindem usor cu o spatula, incercand sa nu depasim linia cercului.

Coacem foile la 175 grade, program cu ventilatie (in cuptorul preincalzit in prealabil) pentru 7 minute.

  • Daca nu aveti tava asa mare, va folositi de 2 tavi si intindeti separat foile. Coaceti pe treapta 2 si 4 a cuptorului, in acelasi timp. Sau pe rand cate o foaie, pe treapta din mijloc.

Continuati acelasi procedeu, cu aceleasi cantitati, de inca 4 ori. Incercati sa faceti foile egale.

Veti avea la final 10 foi fine. Le lasati sa se raceasca.

foi-pentru-tort

Tort aniversar cu caramel si ciocolata -3

Crema de ciocolata

  • 450 gr ciocolată cu 60-65% cacao
  • 450 gr de smantana pentru frisca
  • 500 gr de mascarpone
  • sare
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 50 gr zahar pudra
  • optional – nuci sau alune caramelizate – 100 g

Mod de preparare crema de ciocolata pentru Tort aniversar cu caramel si ciocolata

In primul rand cantariti un bol mare, gol,  in care veti avea crema de ciocolata la final. Notati pe hartie greutatea lui.

Intr-un vas cu fund dublu puneti smantana pentru frisca si o aduceti la temperatura de fierbere (nu lasati sa dea in clocot). Opriti focul si puneti ciocolata rupta bucati. O lasati pentru 1-2 minute, apoi, cu un tel para, amestecati pana cand se omogenizeaza totul. Lasati sa se raceasca, acoperiti cu folie alimentara si dati la rece pentru 2 ore.

In bolul mare pe care v-am zis sa il cantariti gol, puneti mascarpone, puneti putina sare si vanilia. Incepeti sa mixati usor, adaugand treptat ciocolata, apoi zaharul pudra. Nu mixati exagerat de mult, sa nu o taiati. Crema oricum va fi ferma si delicioasa.

Crema de caramel

  • 400 g lapte condensat caramelizat (il gasesti in multe dintre magazinele mari; eu l-am comandat de pe AnytaCooking.ro
  • 300 g mascarpone
  • 150 ml smantana pentru frisca, cu minim 30% grasime
  • optional – nuci sau alune caramelizate
  • putina sare
  • 2 plicuri zahar vanilat

Mod de preparare crema caramel pentru Tort aniversar cu caramel si ciocolata

Cantareste un bol mare, gol,  in care vei avea crema de ciocolata la final. Noteaza pe hartie greutatea lui.

Pune in el branza mascarpone si sarea.

Montezi paletele mixerului si le introduci in bol. Incepi sa mixezi usor, sa „desfaci” branza, apoi incepi sa adaugi treptat, cate o lingura plina, laptele condensat.

Nu mixezi in exces, ci exact atat cat trebuie! Crema trebuie sa fie ferma, teapana, dar nici sa risti sa mixezi prea mult, s-o transformi in unt.

Separat, intr-un bol inalt, rece, mixezi frisca pe care o scoti de la frigider (nu calda, nu la temperatura camerei!) , pentru 2-3 minute, apoi adaugi 2 linguri din crema obtinuta anterior si mixezi in continuare pana obtii o crema pufoasa, legata.

O pui peste crema de la primul pas, pui si alunele/nucile caramelizate (daca ai ales sa adaugi) si incepi sa omogenizezi usor, de jos in sus, cu o paleta sau o lingura mare, in timp ce misti circular bolul.

Crema caramel e gata si e DELICIOASA!

O pastrezi la frigider pana la folosire.

crema-caramel-3

crema-caramel-2

Asamblare Tort aniversar cu caramel si ciocolata

Pregatesti un platou si aduci la indemana foile, un inel pentru tort, folie de acetat si ambele creme.

  • Pentru asamblarea tortului vei avea nevoie de 5 transe de crema de ciocolata. Cantaresti bolul cu crema, scazi greutatea lui, pe care am zis sa o notezi. Scoti din crema 450 g, pe care o vei folosi pentru ornat si imparti restul la 5. Atatea grame de crema vei intinde pe foaie.
  • Pentru asamblarea tortului vei avea nevoie de 4 transe de crema de caramel. Cantaresti bolul cu crema, scazi greutatea lui, pe care am zis sa o notezi, scoti 2-3 linguri de crema pentru spritat deasupra si imparti restul la 4. Atatea grame de crema vei intinde pe foaie.

Asezi o foaie pe platou si montezi inelul de tort pe care-l ungi foarte putin cu unt. Pui in interiorul lui folie de acetat si o presezi usor sa se lipeasca de inel (va ajuta untul)

Intinde primul strat de ciocolata. Aseaza al doilea blat si intinde crema de caramel, apoi iar un blat si crema de ciocolata. Si tot asa pana termini foile si cremele. Eu am facut tortul din 19 straturi.

Am acoperit cu folie alimentara si am dat la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.

Am trecut cu pistolul de caramelizat usor, usor pe lateralele inelului, de jur imprejur, am desfacut inelul pentru tort, apoi am desprins usor folia de acetat.

Am imbracat tortul in crema de ciocolata.

asamblare-tort-2

Tort aniversar cu caramel si ciocolata - 2

Glazura de ciocolata pentru Tort aniversar cu caramel si ciocolata

  • 100 g ciocolata cu 54% cacao
  • 100 ml frisca neindulcita
  • o lingurita unt

Topim pe baie de abur sau la foc mic, mic ingredientele, apoi lasam glazura sa se racoreasca. Cand este doar usor calduta o turnam usor pe mijlocul tortului, iar cu o spatula o distribuim uniform lasand sa se prelinga si pe laterale.

Cand glazura e rece (dam la frigider 15 minute) spritam aveline din crema caramel oprita sau decoram dupa inspiratie.

Tort aniversar cu caramel si ciocolata

 

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 1 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

Lasă un răspuns