Un tort pe care nu l-am facut de ani de zile… In general faceam separat, intai crema de zahar ars, o lasam in cratita, preparam un blat si-l puneam deasupra apoi rasturnam totul cu o miscare ferma pe platou, crema de zahar ars ramanand in partea superioara tortului. Acum le-am preparat ambele in acelasi timp si in aceeasi cratita si parca as fi vrut sa fi fost blatul mai mic , nu ma gandeam ca va creste asa mult. Am vazut ca si la Miremirc proportia e aceeasi insa eu as fi preferat mai multa crema. Copiii l-au devorat, au cerut cate doua felii, Danut zicand sa-i pun si luni la scoala :))).
edit.1.05.2014.
l-am facut iar, reducand cantitatile pentru blat (3 oua,3linguri zahar,3 linguri faina, 3 linguri ulei) si s-a mancat intr-o singura zi 😀 .Este poate cel mai bun tort, dupa gusturile mele .
Ingrediente Tort cu crema de zahar ars
Crema de zahar ars
- 6 oua mari
- 14 linguri zahar
- o lingura rasa amidon
- doua plicuri zahar vanilat
- 700 ml lapte
Blat
- 4 oua
- o ceasca de zahar
- o ceasca de faina (am masurat cu aceeasi ceasca, de capacitate 150 ml)
- o lingura ulei
- putina sare
- edit – acum nu mai fac blatul din 4 oua, iese prea inalt; injumatatesc cantitatile si-l fac doar cu 2 oua
Ornat
- 200 ml frisca lichida
- 200 ml smantana pentru gatit
- 2 linguri zahar
- putin sofran pentru a da amestecului o nuanta usor galbuie
Mod de preparare tort cu crema de zahar ars
Caramelizeaza intr-o craticioara cu fund dublu (cu diametrul de 20 cm) 8 linguri de zahar pana capata culoarea chihlimbarului.
Inclina cratita astfel incat sa tapetezi cu caramel peretii vasului.
Pune laptele la foc si lasa-l sa dea un clocot. Opreste focul.
Cu un tel amesteca ouale cu cele 6 linguri zahar ramase, zaharul vanilat si amidonul. Turnam ouale in laptele fierbinte, mixand continuu la viteza mica. Sau procedati invers, puneti laptele, treptat, peste oua.
Toarna amestecul peste cratita cu caramel.
Da vasul la cuptor, pe treapta din mijloc, la foc mic spre mediu pentru 40 minute timp in care prepari compozitia pentru blat.
Separa albusurile de galbenusuri. Albusurile mixeaza-le spuma. Adauga zaharul in 3 etape, dar nu adauga pana ce precedentul nu e diluat.
Pune galbenusurile peste albusuri, faina, sarea, uleiul si omogenizeaza usor.
Cand au trecut cele 30 minute scoate vasul de la cuptor si pune lingura cu lingura compozitia de blat peste crema de zahar ars, niveleaza si da inapoi la cuptor.
Lasa pana ce blatul a prins o culoare rumena, frumoasa si trece testul cu scobitoarea.
Scoate vasul de la cuptor si lasa tortul sa se raceasca complet, cateva ore. Eu l-am lasat peste noapte.
Ai grija ca blatul sa nu fie lipit de peretii vasului, aseaza un platou deasupra si cu o miscare ferma rastoarna-l pe platou.
Mixeaza frisca cu zaharul si smantana, pune si putin sofran (optional) .
Orneaza tortul..cum doresti, apoi da-l la rece.
Arata perfect tortul tau, ca tot ce iasa din mainile tale >:D<. Bravo!
Subscriu la ce a zis Timea ;;)
Multumesc frumos fetelor!
fara intentia de a te supara, dar citeste cum ai postat inceputul prepararii cremei de zahar ars, ai scris ca laptele se da in clocot, dupa care se prepara amestecul de oua si zahar… si l dai la cuptor, insa unde precizezi despre laptele care a fost dat intr un clocot?… si mai apoi, amore mio, cum ai copt crema de zahar ars in cuptor, mai jos, mai sus? si dupa aceste intrebari incomode 🙂 si un bravo pentru decorul cu frisca –
aurelia
Buna dimineata, Aurelia.
Chiar ma bucur ca punctezi ca nu am explicat corect.
O luam cu inceputul :P.
Da, ieri am scris reteta si am sarit peste fraza „Turnam ouale in laptele fierbinte.” care trebuia scrisa inainte de „Toarna amestecul peste cratita cu caramel”.Sarumana pentru atentionare.
Am copt..la mijloc, cand pun pe prima treapta sau pe ultima, specific.
Ah, ce ma bucur c-ai lasat lauda la final :)).
Multzam fain! Rectific acum .
Ce-mi place cum l-ai decorat ! E o sursa buna de inspiratie 😀
:)))
Minunat tortuletul si foarte foarte bun..O duminica frumoasa la voi!
Delicios si frumos decorat!
Delicios tortul asta, si-mi place grozav de mult cum l-ai ornat 😉
Delicios trebuie sa fie la felul cum arata!!!
Foarte frumos ornat acest tort.Felicitari.Si eu fac acest tort din zahar ars,insa,eu fac urmatorii pasi: 1 topesc zaharul ,imbrac forma
2 amestec ouale cu zaharul si laptele chiar si rece,
3 se toarna in forma si se da la cuptor
4.pregatesc blatul si imediat il torn peste compozitia de lapte cu ou din tava aflata in cuptor.Precizez ca nu mai astept cele 30 de minute.Cu toata responsabilitatea si practica in pregatirea acestui tort,va rog sa incercati ,in acest fel veti scurta durata coacerii tortului.In situatia in care astept cele 30 de minute,eu pregatesc o umplutura de mere cu scortisoara o pun peste crema din tava si apoi torn blatul.Alegeti varianta care va place.Varianta prezentata de Gaby o aplicam si eu pana m-a desteptat o alta gospodina.
Maca, adica io nu-s desteapta? 🙁 :)))
Glumesc.
Suna bine si ideea asa cum ai zis-o tu. O sa testez ca e unul dintre preferatele piticilor mei.
Saru’ mana si de vizita si de comentariu. >:d<
este f bun acest tort si eu il fac , decorul mi-a placut mult felicitari
De cand ma stiu iubesc crema de zahar ars si niciodata n-am reusit sa-i dau un aspect reusit, cred ca in seara asta ma rasfat cu reteta ta pentru tortul de crema cu zahar ars.
De ce 200 frisca lichida si 200 smantana pt gatit si nu se pune 400 frisca lichida? Eu am dubii ca o sa iasa o frisca intarita!!!
Pentru ca frisca lichida nu are acel gust delicios (nici macar cea LaDORNA nu imi place simpla) iar combinata asa, iese perfect atat ca textura cat si gust. Imi aminteste de gustul de frisca facuta de mama <3
Pentru orice eventualitate (nu stiu ce tipuri de smantana aveti dvs in zona) e bine sa aveti in casa si un plic-doua de intaritor pentru frisca.