V-am povestit nu de mult de dispozitivul Salad Chef Smart care taie, feliaza si toaca, usurandu-ti munca si micsorandu-ti timpul pentru curatenia de dupa gatit 🙂
Dupa ce am preparat Salata cu telemea si oua, l-am spalat si l-am pus la scurs si m-am apucat de pregatirea acestei retete de tort diplomat.
Cand am ajuns la partea cu tocatul fructelor , dispozitivul mi-a facut cu ochiul din scurgatorul de vase (asa s-o fi chemand? :)) ) – parca zicand – Hai ca te-ajut eu! :)))
[ingredients title=”Ingrediente pentru blat cu diametrul de 23 cm”]
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 2 linguri amidon alimentar
- 2 linguri faina
- o lingura ulei
- un vf cutit sare
[/ingredients]
[ingredients title=”Ingrediente Crema Diplomat”]
- 4 oua
- 6 linguri zahar
- 3 linguri faina
- 3 linguri smantana
- o cana si jumatate lapte (aprox 380 ml)
- 2 plicuri zahar vanilat
- un plic si 1/2 gelatina granule (18 gr)
- 400 ml frisca lichida
- fructe – pere din compot, caise din compot, ananas din compot
[/ingredients]
[ingredients title=”Ingrediente pentru ornat”]
- 150 ml frisca
- 100 ml smantana
- o lingura zahar
- esenta de vanilie
- piscoturi
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare tort diplomat cu caise, pere si ananas”]
- Blat. Separa albusurile de galbenusuri.
- Mixeaza spuma albusurile cu putina sare apoi adauga treptat zaharul.
- Mixeaza pana la diluarea completa a cristalelor de zahar.
- Adauga apoi galbenusurile si faina cernuta impreuna cu amidonul, amestecand usor, de jos in sus (nu circular!)
- La final incorporeaza uleiul.
- Toarna compozitia intr-o forma tapetata cu hartie pentru copt, niveleaza si da la cuptorul preincalzit , la foc mic, pana capata culoare aurie si trece testul cu scobitoarea.
- Lasa la racit si ocupa-te de crema.
- Pentru inceput pune gelatina la hidratat in 50 ml apa rece si mixeaza frisca.
- Intr-un vas cu fund dublu pune ouale, faina si zaharul si omogenizeaza. Adauga smantana si laptele putin cate putin, amestecand sa nu faca cocoloase.
- Pune vasul pe foc si fierbe amestecand incontinuu, sa nu se afume, pana se ingroasa si devine ca o budinca .De fapt, chiar budinca e :))).
- Nu te speria cand o sa vezi boturi de faina in budinca, amesteca energic si totul se va omogeniza.
- Opreste focul, adauga zaharul vanilat si gelatina hidratata – in crema fierbinte – si amesteca pana se dilueaza.
- Pune vasul cu budinca intr-un altul mai mare in care ai pus apa rece.
- Pregateste dispozitivul Salad chef smart montandu-i spatiul de taiere numarul 1 (cubulete)
- Pe rand pune fructe scurse de sirop din compot, in spatiul de taiere si apasa capacul usor.
- Fructele vor cadea cubulete in bol. Eu am taiat caise, pere si ananas.
- Cand crema s-a racit complet incorporeaza frisca si fructele.
- Tapeteaza o forma, cu diametrul egal cu al blatului, cu folie alimentara.
- Toarna amestecul cu fructe si niveleaza.
- Da la rece pentru 40-50 minute (timp in care crema trebuie deja sa inceapa sa se lege bine) aseaza blatul si insiropeaza-l cu sirop de la compot (de care-ti place).
- Da vasul inapoi la rece pentru minim 3 ore.
- Pentru ornat mixeaza frisca impreuna cu zaharul, esenta si smantana pana capata consistenta dorita.
- Scoate crema de la rece, aseaza deasupra vasului un platou si cu o miscare ferma rastoarna tortul pe platou.
- Desprinde folia si intinde 3-4 linguri frisca pe peretii tortului. Aseaza usor jumatati de piscoturi apasandu-le peste frisca.
- Frisca ramasa pune-o intr-un posh si orneaza dupa preferinta.
[/directions]
ft.frumos este!!!
…ce zici Gaby, aceasta cantitate ajunge pt. o forma de 24cm, pt. a fi suficient de inalt?..multumesc si Sarbatori fericite in continuare!
Multumesc frumos!
Nu iese prea inalt. Eu l-am facut pe asta intr-o forma de 18-20 cm, dar asa imi ceruse doamna pentru care l-am facut, mai micut.
Sarbatori frumoase si pentru voi !>:d<
o reteta foarte buna,
sper sa va placa si asa..http://retete-de-ava.blogspot.ro/2015/05/tort-diplomat-cu-fructe.html