zurli

Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem

Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem

Si in post vrem ceva dulce, asa ca rasfoim internetul si cautam o reteta de prajitura de post.

Ne oprim pe blog la Merisor, unde  gasim o prajitura buna, usoara, cu arome pe care le iubim – cocos, nuca si lamaie.

O pregatim repejor si-apoi v-o aducem in atentie si voua, ca-i tare buna! 🙂

prajitura-de-post-5JPG

Ingrediente Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem

  • Foi
  • 15 linguri ulei
  • 15 linguri suc de rosii
  • 5 linguri zahar
  • o lingurita bicabonat de sodiu
  • otet pt stins bicarbonatul
  • 500 gr faina alba
  • putina sare
  • esenta de rom
  • Crema
  • 1 l apa
  • 200 gr gris
  • 150 gr margarina
  • coaja si zeama de la o lamaie
  • 75 gr cocos
  • 7 linguri zahar
  • 400 gr gem + 4 linguri nuca macinata (eu am pus gem de piersici cu prune)
  • putina sare

prajitura-de-post-4JPGprajitura-de-post

Mod de preparare Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem

  1. Amesteca intr-un bol uleiul cu zaharul si putina sare.
  2. Adauga sucul de rosii, esenta si omogenizeaza.
  3. Adauga 1/3 din cantitatea de faina peste care pui bicarbonatul stins cu putin otet, omogenizezi, apoi adaugi restul de faina in timp ce framanti cu mana.
  4. O incorporezi pe toata , imparti aluatul in 4, si formezi 4 bile.
  5. Acoperi vasul cu un servet curat si-l dai la rece pentru 20 de minute.
  6. Pregatesti o tava cu dimensiunile de aproximativ 25/35 cm si-i ungi dosul cu ulei.
  7. Scoti bolul de la rece si iei pe rand fiecare bila de aluat si-o intinzi pe blatul infainat cu sucitorul pana obtii o foaie de dimensiunile tavii.
  8. Pui foaia pe tava si introduci tava in cuptorul preincalzit, la 180 grade. Coci fiecare foaie timp de aproximativ 8 minute; trebuie sa observi cum marginile foii incep sa prinda culoare aurie.
  9. Pui foile pe un fund de lemn, le lasi la racit si pregatesti crema.
  10. Pui apa impreuna cu zaharul, coaja de lamaie si putina sare la fiert.
  11. Cand apa atinge punctul de fierbere incepi sa adaugi treptat grisul amestecand mereu cu un tel para , sa nu faca crema cocoloase.
  12. Amesteci pana se ingroasa bine, iei de pe foc si-adaugi zeama de lamaie si margarina. Omogenizezi.
  13. Lasi 2-3 minute sa se racoreasca apoi adaugi cocosul. Amesteci pana la incorporare.
  14. Cand crema e doar usor calduta incepi asamblarea prajiturii.
  15. Asezi prima foaie, intinzi jumatate din cantitatea de crema (mie mi se parea prea multa crema dar chiar nu e!) asezi a doua foaie, o ungi cu gemul cu nuca, asezi cea de-a treia foaie, pui restul de crema si nevelezi frumos, apoi asezi ultima foaie.
  16. Presezi usor cu mana, acoperi prajitura cu folie alimentara si-o dai la rece.
  17. Foile se inmoaie foarte repede (de fapt nici nu-s prea tari dupa coacere…) iar prajitura se taie foarte usor si frumos cu un cutit zimtat.
  18. Pofta buna!

DSC06535DSC06538DSC06540DSC06541DSC06543DSC06546DSC06551prajitura-de-post-3

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

3 Comentarii


  1. Si frumoasa si gustoasa! Sa va fie de bine!


  2. Putem înlocui margarina cu ulei (ce cantitate)? Sau alt ingredient de post?


    • Eliza…nu cred c-o poti inlocui.Cel putin eu nu as pune ulei intr-o crema…:)
      Nici altceva de post nu stiu, pentru ca-n retete e fie unt, fie margarina, altceva asemanator, si de post, nu stiu.
      Nici eu nu folosesc in general margarina, dar in posturi, cateodata…

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Islere cu ciocolata

Islere cu ciocolata

  Indragite de toata lumea, de la mare la mic, fragede de se topesc in gura, islerele pot fi pregatite atat in week-end, pentru desert sau la cafea, cat si de sarbatori, de servit copiilor […]

Print Friendly, PDF & Email
Lipie cu mac si sare

Lipie cu mac si sare

Pui 25 g drojdie cu putina apa calda (vreo 80 ml), o lingurita-doua de zahar si 2 linguri cu varf de faina, lasi sa creasca sa se dubleze volumul. Tre’ sa fie ca o pasta […]

Print Friendly, PDF & Email
Tort Raffaello

Tort Raffaello

O bunatate de tort cu aroma de cocos si ciocolata alba, pregatit cu ocazia aniversarii celor 13 ani a celui mai marisor copil al meu 🙂 La multi ani, Danut! – si-un tort alb si […]

Print Friendly, PDF & Email
Prajitura turnata cu mere

Prajitura turnata cu mere

Asta-i genul de prajitura din care la mine acasa, intr-o ora-doua ramane doar foaia de copt :)), de asta am ales sa dublez ingredientele retetei initiale (preluata de la Laura Sava) si sa pregatesc in […]

Print Friendly, PDF & Email