Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem

Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem

Si in post vrem ceva dulce, asa ca rasfoim internetul si cautam o reteta de prajitura de post.

Ne oprim pe blog la Merisor, unde  gasim o prajitura buna, usoara, cu arome pe care le iubim – cocos, nuca si lamaie.

O pregatim repejor si-apoi v-o aducem in atentie si voua, ca-i tare buna! 🙂

prajitura-de-post-5JPG

Ingrediente Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem

  • Foi
  • 15 linguri ulei
  • 15 linguri suc de rosii
  • 5 linguri zahar
  • o lingurita bicabonat de sodiu
  • otet pt stins bicarbonatul
  • 500 gr faina alba
  • putina sare
  • esenta de rom
  • Crema
  • 1 l apa
  • 200 gr gris
  • 150 gr margarina
  • coaja si zeama de la o lamaie
  • 75 gr cocos
  • 7 linguri zahar
  • 400 gr gem + 4 linguri nuca macinata (eu am pus gem de piersici cu prune)
  • putina sare

prajitura-de-post-4JPGprajitura-de-post

Mod de preparare Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem

  1. Amesteca intr-un bol uleiul cu zaharul si putina sare.
  2. Adauga sucul de rosii, esenta si omogenizeaza.
  3. Adauga 1/3 din cantitatea de faina peste care pui bicarbonatul stins cu putin otet, omogenizezi, apoi adaugi restul de faina in timp ce framanti cu mana.
  4. O incorporezi pe toata , imparti aluatul in 4, si formezi 4 bile.
  5. Acoperi vasul cu un servet curat si-l dai la rece pentru 20 de minute.
  6. Pregatesti o tava cu dimensiunile de aproximativ 25/35 cm si-i ungi dosul cu ulei.
  7. Scoti bolul de la rece si iei pe rand fiecare bila de aluat si-o intinzi pe blatul infainat cu sucitorul pana obtii o foaie de dimensiunile tavii.
  8. Pui foaia pe tava si introduci tava in cuptorul preincalzit, la 180 grade. Coci fiecare foaie timp de aproximativ 8 minute; trebuie sa observi cum marginile foii incep sa prinda culoare aurie.
  9. Pui foile pe un fund de lemn, le lasi la racit si pregatesti crema.
  10. Pui apa impreuna cu zaharul, coaja de lamaie si putina sare la fiert.
  11. Cand apa atinge punctul de fierbere incepi sa adaugi treptat grisul amestecand mereu cu un tel para , sa nu faca crema cocoloase.
  12. Amesteci pana se ingroasa bine, iei de pe foc si-adaugi zeama de lamaie si margarina. Omogenizezi.
  13. Lasi 2-3 minute sa se racoreasca apoi adaugi cocosul. Amesteci pana la incorporare.
  14. Cand crema e doar usor calduta incepi asamblarea prajiturii.
  15. Asezi prima foaie, intinzi jumatate din cantitatea de crema (mie mi se parea prea multa crema dar chiar nu e!) asezi a doua foaie, o ungi cu gemul cu nuca, asezi cea de-a treia foaie, pui restul de crema si nevelezi frumos, apoi asezi ultima foaie.
  16. Presezi usor cu mana, acoperi prajitura cu folie alimentara si-o dai la rece.
  17. Foile se inmoaie foarte repede (de fapt nici nu-s prea tari dupa coacere…) iar prajitura se taie foarte usor si frumos cu un cutit zimtat.
  18. Pofta buna!

DSC06535DSC06538DSC06540DSC06541DSC06543DSC06546DSC06551prajitura-de-post-3

 

Comentarii prin FaceBook

3 Comentarii


  1. Si frumoasa si gustoasa! Sa va fie de bine!


  2. Putem înlocui margarina cu ulei (ce cantitate)? Sau alt ingredient de post?


    • Eliza…nu cred c-o poti inlocui.Cel putin eu nu as pune ulei intr-o crema…:)
      Nici altceva de post nu stiu, pentru ca-n retete e fie unt, fie margarina, altceva asemanator, si de post, nu stiu.
      Nici eu nu folosesc in general margarina, dar in posturi, cateodata…

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Bougatsa – placinta cu crema de vanilie

Bougatsa – placinta cu crema de vanilie

Un desert delicios, un produs de patiserie grozav de bun de servit si cald si rece. Bougatsa – un indragit preparat grecesc , traditional, cremos si aromat, de care te indragostesti de la prima imbucatura! […]

Rulada cu crema de ciocolata

Rulada cu crema de ciocolata

Mi se parea greu sa fac rulade :). Dulci, sarate, nu-mi ieseau niciodata, se rupeau cand le rulam. Vina mea? Nici vorba! 🙂 Vina cuptorului. Daca nu ti-l coace uniform, cum sa poti rula un […]

Placinta cu branza

Placinta cu branza

Poate n-o fi cel mai cremos si dulce desert, dar cu siguranta e mult mai bun si mai sanatos si-l dau cu mai mare incredere copiilor, bunicilor si tuturor celor care-mi calca pragul. Ba mai […]

Prajitura cu nuca si ness

Prajitura cu nuca si ness

Eu inca nu am intalnit om care sa nu iubeasca combinatia ness-nuca. Daca totusi o fi, nu vreau sa-l cunosc :))) O prajitura de casa usor de manevrat, transportat si mancat. Aroma delicioasa…va las s-o […]