Si in post vrem ceva dulce, asa ca rasfoim internetul si cautam o reteta de prajitura de post.
Ne oprim pe blog la Merisor, unde gasim o prajitura buna, usoara, cu arome pe care le iubim – cocos, nuca si lamaie.
O pregatim repejor si-apoi v-o aducem in atentie si voua, ca-i tare buna! 🙂
[ingredients title=”Ingrediente Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem”]
- Foi
- 15 linguri ulei
- 15 linguri suc de rosii
- 5 linguri zahar
- o lingurita bicabonat de sodiu
- otet pt stins bicarbonatul
- 500 gr faina alba
- putina sare
- esenta de rom
- Crema
- 1 l apa
- 200 gr gris
- 150 gr margarina
- coaja si zeama de la o lamaie
- 75 gr cocos
- 7 linguri zahar
- 400 gr gem + 4 linguri nuca macinata (eu am pus gem de piersici cu prune)
- putina sare
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare Prajitura de post cu suc de rosii, crema de gris si gem „]
- Amesteca intr-un bol uleiul cu zaharul si putina sare.
- Adauga sucul de rosii, esenta si omogenizeaza.
- Adauga 1/3 din cantitatea de faina peste care pui bicarbonatul stins cu putin otet, omogenizezi, apoi adaugi restul de faina in timp ce framanti cu mana.
- O incorporezi pe toata , imparti aluatul in 4, si formezi 4 bile.
- Acoperi vasul cu un servet curat si-l dai la rece pentru 20 de minute.
- Pregatesti o tava cu dimensiunile de aproximativ 25/35 cm si-i ungi dosul cu ulei.
- Scoti bolul de la rece si iei pe rand fiecare bila de aluat si-o intinzi pe blatul infainat cu sucitorul pana obtii o foaie de dimensiunile tavii.
- Pui foaia pe tava si introduci tava in cuptorul preincalzit, la 180 grade. Coci fiecare foaie timp de aproximativ 8 minute; trebuie sa observi cum marginile foii incep sa prinda culoare aurie.
- Pui foile pe un fund de lemn, le lasi la racit si pregatesti crema.
- Pui apa impreuna cu zaharul, coaja de lamaie si putina sare la fiert.
- Cand apa atinge punctul de fierbere incepi sa adaugi treptat grisul amestecand mereu cu un tel para , sa nu faca crema cocoloase.
- Amesteci pana se ingroasa bine, iei de pe foc si-adaugi zeama de lamaie si margarina. Omogenizezi.
- Lasi 2-3 minute sa se racoreasca apoi adaugi cocosul. Amesteci pana la incorporare.
- Cand crema e doar usor calduta incepi asamblarea prajiturii.
- Asezi prima foaie, intinzi jumatate din cantitatea de crema (mie mi se parea prea multa crema dar chiar nu e!) asezi a doua foaie, o ungi cu gemul cu nuca, asezi cea de-a treia foaie, pui restul de crema si nevelezi frumos, apoi asezi ultima foaie.
- Presezi usor cu mana, acoperi prajitura cu folie alimentara si-o dai la rece.
- Foile se inmoaie foarte repede (de fapt nici nu-s prea tari dupa coacere…) iar prajitura se taie foarte usor si frumos cu un cutit zimtat.
- Pofta buna!
[/directions]
Si frumoasa si gustoasa! Sa va fie de bine!
Putem înlocui margarina cu ulei (ce cantitate)? Sau alt ingredient de post?
Eliza…nu cred c-o poti inlocui.Cel putin eu nu as pune ulei intr-o crema…:)
Nici altceva de post nu stiu, pentru ca-n retete e fie unt, fie margarina, altceva asemanator, si de post, nu stiu.
Nici eu nu folosesc in general margarina, dar in posturi, cateodata…