As putea sa-l numesc chiar „primul meu cozonac” :)), ca pan’ acum am mancat doar facut de altii, ca nu suntem fani inraiti, si la cat de putin mancam, ne dadea mama soacra :D.
Insa de cand am vazut reteta asta de cozonac la Violeta mi-am zis ca trebuie sa-l incerc.
Nu pot descrie in cuvinte cam cat e de bun cozonacul cald :). Ah, am uitat sa va zic ca mie cozonacul atat imi place, cald, proaspat, a doua zi nu ma mai ating de el 😛
Nu am asteptat niciunul sa se raceasca, am rupt si-am tot rupt din el de-abia am mai avut sa dau copiilor dimineata.
[ingredients title=”Ingrediente reteta Cozonac de post”]
- 500 gr faina
- 100 ml ulei de masline
- 200 ml apa calda
- 25 gr drojdie proaspata
- 150 gr zahar
- 2 linguri cacao neagra
- 4 linguri nuca macinata
- esenta de rom
- o lingurita extract vanilie
- sofran
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare reteta Cozonac de post”]
- Pune intr-un bol faina impreuna cu sarea si drojdia.
- Infierbanta bine apa, pune zaharus si sofran si amesteca pana se dizolva.
- Lasa la racit si cand e usor calduta adauga peste faina si omogenizeaza. Incepe sa framanti cu mana adaugand treptat uleiul si aromele.
- Framantati aluatul timp de 5-6 minute. Consistenta lui trebuie sa fie elastica, nelipicioasa. Doar daca este cazul mai adaugati putina faina sau apa calda, in functie de „ce cere” aluatul.
- Acoperiti bolul cu un servet curat si-l lasati la loc cald pana ce aluatul isi dubleaza volumul.
- Pe blatul infainat rasturnam aluatul crescut si rupem din el un sfert pe care-l amestecam cu cacaua, nuca si 2 linguri apa calda.
- Intindem aluatul simplu intr-o foaie dreptunghiulara.
- Aluatul cu cacao il intindem intr-o foaie de aceeasi latime cu aluatul simplu doar ca jumatate din lungimea lui.
- Suprapunem aluatul maro peste cel simplu (care automat va ajunge doar pe jumatate din suprafata lui) si incepem sa rulam strans.
- Ne oprim cand se termina fasia cu cacao si taiem partea ramasa in fasii de 1 cm.
- Rasucim fiecare fasie si o trecem peste sulul format ducand capetele pe sub sul.
- Transferam cozonacul in tava si-l lasam inca 30 minute la loc cald.
- Introducem tava in cuptorul preincalzit si coacem cozonacul la foc mediu pana se rumeneste frumos.
- Fierbinte il ungem cu pensula cu un sirop de apa cu zahar si vanilie.
[/directions]
Ce-mi placeeee….
Sincer, nu cred ca am vazut vreun cozonac mai frumos si mai delicat! 😡
nu stiu ce exprima emoticonul ala ca ma innebuneste :)))
:))))))))))
pare scarbit, asa-i? :))))))))
multumesc Laura!
Am ajuns cam tarziu si cred ca s-a si racit deja, dar tare fain cozonacul tau 🙂 Ma bucur ca ti-a placut!
Si eu multumesc mult Vio pentru reteta si distribuire :-*