In wek-end e timp de framantat si de asteptat sa creasca aluaturi, asa-i?
Uite ca eu a trebuit s-o incerc pe fuga :)), da’ va dau voua ponturile pentru cea mai buna placinta! E prima oara cand o incerc. Cu siguranta o s-o mai fac. E buna si de gustare, si de aperitiv, si de pachetel.
Ieftina, adaptabila, nimic sofisticat, nimic greu, dimpotriva 🙂 Genul de placinta care la noi acasa nu tine decat in ziua prepararii :))
Tare, tare buna calda! Am fost nevoita sa ma misc extrem de rapid la preparat si nici n-am avut timp s-o las sa se raceasca, ca treacea autobuzul :)). Asa-i cand n-ai copiii acasa <3
Hai sa va zic cum se face.
Ingrediente Preparare placinta sarata creata, cu branza
Aluat
- 500 g faina
- un cub drojdie proaspata
- 2 linguri ulei
- o lingurita si jumatate sare
- 2 lingurite zahar
- 330 ml lapte
Umplutura
- 500 g branza sarata /sau amestec de branzeturi/ telemea/branza de oaie etc
- 4 oua
- 2 linguri zahar
Pentru finisat
- 200 ml iaurt gras
- un ou
- putina sare
- o lingurita zahar
Preparare placinta sarata creata, cu branza
Pune intr-un bol drojdia, 3 linguri de faina (din cele 500 g) si 50-80 ml lapte cald.
Amesteca energic, omogenizeaza, apoi lasa pentru 10 minute la loc cald, sa-si dubleze volumul.
Pune intr-un bol faina, sarea, zaharul drojdia crescuta, uleiul si laptele ramas, usor cald.
Omogenizeaza totul apoi incepe sa framanti cu mana. Cu cat framanti cu cat aluatul devine mai neted si mai elastic.
10 minute de framantare sunt suficiente.
- Poti face pasul asta si la masina de paine.
Acopera bolul cu-n servet curat si lasa la loc cald pentru o ora.
Da pe razatoare branza apoi amesteca cu ouale batute si zaharul.
Eu am amestecat 3 feluri de branza, mai exact ce-aveam prind frigider – branza dulce de vaca, cas si mozarella si-am adaugat 2 linguri zahar, ador gustul dulce-sarat.
In cazul in care branza e mult prea moale, pune 2-3 linguri de gris.
Da bolul la rece cat timp creste aluatul.
Dupa ce s-a scurs timpul de asteptare, imparte aluatul in 3 bile egale.
Preincalzeste cuptorul la 200 grade.
Pregateste o tava si tapeteaz-o cu hartie pentru copt.
- Tava mea a fost de 20 pe 30 cm, da-ti recomand chiar una mai marisoara, de 25/35 sau 30/40.
Ia fiecare bila de aluat si intinde-o intr-o foaie subtire.
- Eu nu aveam timp, am facut-o in graba, dar se poate intinde mai subtire decat am facut-o eu si automat placinta va fi mai creata, chiar daca nu la fel de inalta, dar recomand asa. cand o voi repeta voi intinde mai subtire si voi alege tava mai mare
Intinde o treime din umplutura de branza pe jumatate din suprafata foii, apoi trece jumatatea ramasa goala peste umplutura. Apasa usor capetele, increteste foaia si transfer-o in tava.
Procedeaza la fel cu bilele de aluat ramase.
Aseaza fasiile una langa alta in tava.
Bate oul intr-un bol si amesteca-l cu iaurtul, putina sare si zaharul.
Unge suprafata placintei.
Da tava la cuptor si coace pe treapta a doua, pentru 40 minute, pana cand placinta e frumos coapta.
Pudreaz-o cu zahar pudra.
E tare, tare buna!
Ma gasesti si pe facebook – Retete papa bun