Reteta de gem de prune cred ca este cea mai cautata reteta de gem la noi. Consumata ca atare, cu paine proaspata si-o cana cu lapte sau inclusa in prajituri, cornulete, galuste cu prune si placinte, gemul cu nuca are o savoare aparte, asta depinzand, bineinteles, si de soiul de pruna ales.
Prunele din care imi place mie sa fac gem sunt prunele cu coaja care bate in albastru. N-as sti sa va zic cum se numeste soiul dar o sa-l vedeti in imagini.
Din ele iese un gem de prune, deliciu!
Nuca este o optiune personala insa eu insist sa n-o ocoliti. Are partea ei de merit 😉
Eu o sa va scriu reteta asa cum o fac eu, fiarta pana la consistenta pe care o vedeti in imaginile retetei. Voi daca-l vreti mai gros, plusati nitel timpul pana cand gemul ajunge la consistenta care va place voua. Tmpul depinde foarte mult si de cat sunt de coapte prunele, de dulci/acre si ce soi ati ales.
In general prefer sa fac cantitati mai mici, sa nu fierb excesiv la el, ramanand astfel o culoare la fel de apetisanta pe cat ii este de bun gustul.
- 2, 8 kg prune coapte foarte bine (cantarite dupa curatare)
- 800 g zahar tos
- 150 g miez de nuca
Mod de preparare gem de prune cu nuci
Spalati si curatati prunele de codita si sambure. Le rupeti in doua si le puneti intr-o cratita incapatoare, cu fund dublu.
Puneti cratita la foc mic, mic si lasati prunele sa se inmoaie si sa-si lase zeama. Amestecati cand si cand pentru a fi cuprinse toate de caldura. Treptat prunele se vor inmuia si vor fierbe in suc propriu. Amestecati periodic timp de 30-35 minute, apoi adaugati zaharul si nuca rupta, bucati mari.
Amestecati bine pana cand se topeste zaharul si gustati amestecul sa vedeti daca este suficient de dulce. In caz contrar mai suplimentati cantitatea de zahar, treptat, pana ajungeti la un gust pe placul vostru.
Din acest moment tot ce trebuie sa faceti este sa aveti grija sa nu afumati gemul si sa amestecati destul de des. Treptat va scadea in volum si se va ingrosa. Depinde cat de zemoase sunt prunele, cat de mare dati flacara la fiert.
Eu l-am mai fiert inca o ora si 20 de minute, apoi am scos intr-o farfurioara si am pus la frigider.
Mi-a placut gustul, culoarea, asa ca am oprit focul. Voi daca preferati mai gros, il mai lasati. Cu cat se ingroasa trebuie amestecat si mai des.
In borcanele sterilizate in prealabil am pus gemul, am infiletat bine capacele, am invartit borcanele cu gura in jos si le-am pus invelite intr-o patura pana la racirea completa.
N-a mai ramas decat sa le depozitez in camara sau beci.