mnb

Gem de prune cu nuca

3.94KVizualizări
4.3
(3)

Reteta de gem de prune cred ca este cea mai cautata reteta de gem la noi. Consumata ca atare, cu paine proaspata si-o cana cu lapte  sau inclusa in prajituri, cornulete, galuste cu prune si placinte, gemul cu nuca are o savoare aparte, asta depinzand, bineinteles, si de soiul de pruna ales.

Prunele din care imi place mie sa fac gem sunt prunele cu coaja care bate in albastru. N-as sti sa va zic cum se numeste soiul dar o sa-l vedeti in imagini.

Din ele iese un gem de prune, deliciu!

Nuca este o optiune personala insa eu insist sa n-o ocoliti. Are partea ei de merit 😉

Eu o sa va scriu reteta asa cum o fac eu, fiarta pana la consistenta pe care o vedeti in imaginile retetei. Voi daca-l vreti mai gros, plusati nitel timpul pana cand gemul ajunge la consistenta care va place voua. Tmpul depinde foarte mult si de cat sunt de coapte prunele, de dulci/acre  si ce soi ati ales.

In general prefer sa fac cantitati mai mici, sa nu fierb excesiv la el, ramanand astfel o culoare la fel de apetisanta pe cat  ii este de bun gustul.

gem de prune


Gem de prune cu nuca
 
Autor: 
Tipul retetei: Conserve
Timp preparare: 
Timp preparare termica: 
Total timp: 
  • 2, 8 kg prune coapte foarte bine (cantarite dupa curatare)
  • 800 g zahar tos
  • 150 g miez de nuca

 

gem de prune
Mod de preparare gem de prune cu nuci

Spalati si curatati prunele de codita si sambure. Le rupeti in doua si le puneti intr-o cratita incapatoare, cu fund dublu.

Puneti cratita la foc mic, mic si lasati prunele sa se inmoaie si sa-si lase zeama. Amestecati cand si cand pentru a fi cuprinse toate de caldura. Treptat prunele se vor inmuia si vor fierbe in suc propriu. Amestecati periodic timp de 30-35 minute, apoi adaugati zaharul si nuca rupta, bucati mari.

Amestecati bine pana cand se topeste zaharul si gustati amestecul sa vedeti daca este suficient de dulce. In caz contrar mai suplimentati cantitatea de zahar, treptat, pana ajungeti la un gust pe placul vostru.

Din acest moment tot ce trebuie sa faceti este sa aveti grija sa nu afumati gemul si sa amestecati destul de des. Treptat va scadea in volum si se va ingrosa. Depinde cat de zemoase sunt prunele, cat de mare dati flacara la fiert.

Eu l-am mai fiert inca o ora si 20 de minute, apoi am scos intr-o farfurioara si am pus la frigider.

Mi-a placut gustul, culoarea, asa ca am oprit focul. Voi daca preferati mai gros, il mai lasati. Cu cat se ingroasa trebuie amestecat si mai des.

In borcanele sterilizate in prealabil am pus gemul, am infiletat bine capacele, am invartit borcanele cu gura in jos si le-am pus invelite intr-o patura pana la racirea completa.

N-a mai ramas decat sa le depozitez in camara sau beci.

gem de prune

gem de prune

gem de prune

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.3 / 5. Vote count: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Lasă un răspuns

9 − 8 =

Voteaza reteta: