Fiecare dintre noi are de sarbatori retete pe care le repeta an de an, fiindu-i retete de suflet, ce-l leaga de anumite traditii de familie, sau retete preferate (datorita gustului exceptional; fie o prajitura cu crema buna, un blat pufos sau o combinatie irezistibila de arome). In cazul meu, una dintre aceste retete este reteta de prajitura Alba ca zapada.
E cea mai buna prajitura de casa, zic eu, si nu cred ca gresesc cand zic ca e preferata multora dintre noi.
Cu foi cu amoniac, cu bicarbonat, creme cu sau fara unt, adaptata si readaptata, va ramane intotdeauna o prajitura la moda 🙂
De data asta am adaugat in crema cateva linguri de nuca de cocos, pe care copiii mei o adora-n deserturi, dar in general nu pun. Bucatile din poza sunt ultimele bucati din tava cu prajitura :))
Ingrediente Prajitura Alba ca zapada
Foi
3 oua
6 lg zahar
6 lg ulei
o lingurita bicarbonat stins cu otet
12 lg lapte
aproximativ 750 g faina (in functie de puterea de absorbtie a fainii si marimea oualor)
Crema:
1 l lapte
8 lg faina
350 gr margarina/unt
200 g zahar pudra
zeama si coaja de lamaie (eu coaja nu pun)
3-4 linguri nuca de cocos (optional)
zahar pudra pentru pudrat prajitura
Uneori, in loc de zahar pudra, pun deasupra prajiturii o glazura din ciocolata alba topita cu unt si putina apa.
Mod de preparare Prajitura Alba ca zapada
Pune ouale impreuna cu zahatul intr-un bol.
Mixeaza apoi adauga treptat uleiul.
Pune si laptele, bicarbonatul stins cu putin otet, si omogenizeaza.
Incepe sa adaugi faina, amestecand la inceput cu lingura apoi framantand cu mana.
Ai nevoie de un aluat ferm dar elastic, nelipicios, din care sa intinzi cu usurinta foi.
Imparte aluatul in cinci parti egale.
Pregateste o tava (eu am copt in tava mare a aragazului), unge cu ulei pe dosul tavii si presara faina.
Intinde o bila de aluat intr-o foaie de dimensiunea tavii, mut-o cu grija pe fundul tavii si introdu tava in cuptorul preincalzit, la 175 grade.
Coace foaia timp de 6-7 minute, pana incepe sa se rumeneasca pe laterale.
Intre timp pregateste urmatoarea foaie si procedeaza la fel cu tot aluatul.
Lasa foile la racit si pregateste crema.
Pune intr-o cratita cu fund dublu faina si incepe sa adaugi, treptat, laptele, amestecand sa nu faca cocoloase.
Pune cratita pe foc si fierbe amestecul la foc moderat, amestecand continuu, pana se ingroasa si se desprinde de peretii vasului.
Mixeaza untul spuma impreuna cu zaharul pudra.
In untul spuma, incepe sa adaugi cate 2-3 linguri din crema racita, mixand usor. Treptat o adaugi pe toata.
La final adauga zeama si coaja de lamaie (poti folosi zeama si coaja de la o singura lamaie dar daca-ti place aroma mai pronuntata mai poti pune zeama de lamaie dupa gust) si nuca de cocos.
Incorporeaza usor.
Imparte crema in 4 parti egale.
Pune prima foaie, intinde o parte din crema, a doua foaie, crema, si tot asa pana la final.
Imbraca prajitura cu folie alimentara si pune deasupra ei o tava. Las-o sa se inmoaie cateva ore sau chiar pana a doua zi.
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.