duminică, septembrie 15, 2019

Prajitura Alba ca zapada

217Vizualizări
 
Print Friendly, PDF & Email

Fiecare dintre noi are de sarbatori retete pe care le repeta an de an, fiindu-i retete de suflet, ce-l leaga de anumite traditii de familie, sau retete preferate (datorita gustului exceptional; fie o prajitura cu crema buna, un blat pufos sau o combinatie irezistibila de arome).

In cazul meu, una dintre aceste retete este reteta prajiturii Alba ca zapada.

E cea mai buna prajitura de casa, zic eu, si nu cred ca gresesc  cand zic ca e preferata multora dintre noi.

Cu foi cu amoniac, cu bicarbonat, creme cu sau fara unt, adaptata si readaptata, va ramane intotdeauna o prajitura la moda 🙂

De data asta am adaugat in crema cateva linguri de nuca de cocos, pe care copiii mei o adora-n deserturi, dar in general nu pun. Bucatile din poza sunt ultimele bucati din tava cu prajitura :))

alba-ca-zapada

 

[ingredients title=”Ingrediente Prajitura Alba ca zapada”]

  • Foi
  • 3 oua
  • 6 lg zahar
  • 6 lg ulei
  • o lingurita bicarbonat stins cu otet
  • 12 lg lapte
  • aproximativ 750 g faina (in functie de puterea de absorbtie a fainii si marimea oualor)
  • Crema:
  • 1 l lapte
  • 8 lg faina
  • 350 gr margarina/unt
  • 200 g zahar pudra
  • zeama si coaja de lamaie (eu coaja nu pun)
  • 3-4 linguri nuca de cocos (optional)
  • zahar pudra pentru pudrat prajitura

Uneori, in loc de zahar pudra, pun deasupra prajiturii o glazura din ciocolata alba topita cu unt si putina apa.

[/ingredients]

alba-ca-zapada-2[preparare title=”Mod de preparare Prajitura Alba ca zapada”]

  1. Pune ouale impreuna cu zahatul intr-un bol.
  2. Mixeaza apoi adauga treptat uleiul.
  3. Pune si laptele, bicarbonatul stins cu putin otet, si omogenizeaza.
  4. Incepe sa adaugi faina, amestecand la inceput cu lingura apoi framantand cu mana.
  5. Ai nevoie de un aluat ferm dar elastic, nelipicios, din care sa intinzi cu usurinta foi.
  6. Imparte aluatul in cinci parti egale.
  7. Pregateste o tava (eu am copt in tava mare a aragazului), unge cu ulei pe dosul tavii si presara faina.
  8. Intinde o bila de aluat intr-o foaie de dimensiunea tavii, mut-o cu grija pe fundul tavii si introdu tava in cuptorul preincalzit, la 175 grade.
  9. Coace foaia timp de 6-7 minute, pana incepe sa se rumeneasca pe laterale.
  10. Intre timp pregateste urmatoarea foaie si procedeaza la fel cu tot aluatul.
  11. Lasa foile la racit si pregateste crema.
  12. Pune intr-o cratita cu fund dublu faina si incepe sa adaugi, treptat, laptele, amestecand sa nu faca cocoloase.
  13. Pune cratita pe foc si fierbe amestecul la foc moderat, amestecand continuu, pana se ingroasa si se desprinde de peretii vasului.
  14. Mixeaza untul spuma impreuna cu zaharul pudra.
  15. In untul spuma, incepe sa adaugi cate 2-3 linguri din amestecul cu faina, mixand usor.
  16. La final adauga zeama si coaja de lamaie (poti folosi zeama si coaja de la o singura lamaie dar daca-ti place aroma mai pronuntata mai poti pune zeama de lamaie dupa gust) si nuca de cocos.
  17. Incorporeaza usor.
  18. Imparte crema in 4 parti egale.
  19. Pune prima foaie, intinde o parte din crema, a doua foaie, crema, si tot asa pana la final.
  20. Imbraca prajitura cu folie alimentara si pune deasupra ei o tava. Las-o sa se inmoaie cateva ore sau chiar pana a doua zi.
  21. Pudreaz-o cu zahar si portioneaz-o.

[/preparare]

Sursa de inspiratie

alba-ca-zapada7

 

alba-ca-zapada6

 

alba-ca-zapada4

 

alba-ca-zapada5

 

alba-ca-zapada3

 

Scris deGaby_D

Comentarii prin Facebook

 

Lasă un răspuns