Pentru ca mi-a placut foarte mult prajitura cu zmeura, m-am gandit sa fac si varianta „blonda”, doar o idee modificata, si uite asa a iesit prajitura cu crema de mascarpone si fructe de padure.
Ingrediente tava mare – de 24×34 cm – 24 bucati
Prajitura cu crema de mascarpone si fructe de padure
Blat
10 oua
280 g zahar
400 g faina alba
un plic praf de copt
3 linguri unt topit si racit
putina sare
Crema
450 ml smantana pentru frisca Pilos, 30 sau 36% grasime
350 g mascarpone
4-5 linguri zahar pudra
zeama de la o limeta sau 4-5 linguri zeama de lamaie
Sos de zmeura
400 g fructe de padure congelate (e ok si 300g, daca nu aveti 400)
120 g zahar
Sirop
400 ml apa
3 linguri zahar
2 linguri zeama de lamaie
Ciocolata pentru ornat prajitura
Preparare Prajitura cu crema de mascarpone si fructe de padure
Blat
Intr-un bol larg mixeaza ouale impreuna cu sarea pana se spumeaza usor.
Incepe sa adaugi treptat zaharul si mixeaza pentru cel putin 5 minute. Compozitia trebuie sa creasca in volum, sa se deschida la culoare si sa nu se mai simta zaharul prin ea.
Cerni deasupra bolului faina amestecata si praful de copt.
Cu o spatula omogenizezi amestecand usor de jos in sus, adaugand si untul topit.
Pregatesti tava, o tapetezi cu hartie de copt. Lipeste cat mai bine de peretii tavii hartia, sa obtii un blat cu margini drepte (ungi cu putin unt tava)
Torni compozitia si nivelezi. Dai la cuptor, pe treapta doi, (il preincalzesti din timp) si coci la 160 grade pentru 30-35 minute – sa treaca testul cu scobitoarea si sa fie usor auriu.
Il scoti din tava, il lasi sa se raceasca apoi desprinzi hartia.
Crema de mascarpone
Intai si intai pui bolul si paletele mixerului pentru 30 minute la frigider.
Scoti de la rece ingredientele pentru crema Prajitura cu crema de mascarpone si fructe de padure.
Torni in bol frisca, mascarpone si zaharul.
Incepi sa mixezi, initial la treapta mica, apoi maresti un pic viteza. Mixezi pana cand incepe sa prinda consistenta, gusti si vezi daca e cazul sa mai pui zahar, apoi adaugi zeama de lime si mixezi in continuare, pana cand crema devine ferma, buna pentru ornat si umplut. Nu exagera cu mixatul, risti sa tai crema! E delicioasa!
Dai bolul la frigider si te ocupi de sosul de fructe de padure.
Pui intr-o cratita fructele congelate, impreuna cu zaharul.
Amesteci usor pana se dezgheata si amestecul e omogen, iar din momentul in care da in clocot, fierbi pentru 10 minute. Gusti sa vezi daca mai trebuie zahar. Asta depinde de fructele pe care le folosesti. Eu am mai pus 2 linguri, era destul de acrisoara. Opresti si lasi la racit.
Cand e rece pasezi cu un blendersosul, dar nu complet, doar pe jumatate.
Pentru prepararea siropului dai in clocot 2 minute toate ingredientele, puse intr-un ibric.
Cand sosul de fructe si siropul sunt complet reci, asamblezi prajitura.
Tai blatul in 3 felii egale.
Pui prima felie de blat, insiropezi si intinzi 1/3 din crema.
- Eu am impartit ochiometric crema in 3. Dintr-una din parti am pus cate o lingura mare de crema in celelalte doua, pentru ca deasupra nu avem nevoie de chiar asa multa crema ca la umplut.
Pui lingura cu lingura peste crema, din sosul de fructe, jumatate din cantitate, apoi intinzi usor fara a strica stratul de crema.
Asezi a doua felie de blat, insiropezi, intinzi crema si sosul.
Asezi ultima felie, insiropezi si intinzi crema ramasa.
Ornezi prajitura cu ciocolata – de care ai – rasa, bilute, pepite, orice
Dai la rece Prajitura cu crema de mascarpone si fructe de padure pentru cel putin 3 ore, apoi o poti taia frumos. Ca sa arate bine, sterge cu un servet umed cutitul, dupa fiecare taiere.
Pe facebook ma gasesti aici – RETETE PAPA BUN