Daca vrei un pranz destul de rapid, dar delicios, care merge bine atat cu piure cat si cu paste sau o salata de vara, incearca aceste chiftelute in sos de smantana si mustar.
Reteta permite modificari, adaptari (in functie de carnea pe care o ai disponibila), obtinand de fiecare data acelasi preparat final cu gust bun. Folosind ingrediente bune, o tigaie buna (eu recomand tigaia Regis Stone Diamond Pan) n-ai cum sa dai gres 🙂
Nu-ti voi da cantitati exacte, pentru ca n-am cantarit nimic si pentru ca poate preferi preparatul cu mai mult sos sau pentru mai multe persoane.
Eu am folosit pentru chiftelute un piept de pui de casa, foarte mare, dar tu poti face chiftelutele de pui, de vita sau amestec.
Ingrediente Chiftelute in sos de smantana si mustar
Pentru chiftelute
- Carne tocata
- cateva felii paine inumuiata in lapte
- o ceapa rosie
- un catel de usturoi
- 1-2 oua
- patrunjel verde
- o lingurita boia dulce
- condimente – daca vrei – maghiran, nucsoara,
- sare
- piper
- ulei – pentru prajit
Pentru sos
- o ceapa rosie
- 40 g unt
- 3 linguri ulei
- o lingurita mustar
- 200 ml supa de pui
- 200 ml smantana pentru gatit, grasa
- sare
- piper
- putina miere
- optional – verdeata
Mod de preparare Chiftelute in sos de smantana si mustar
Incepi reteta cu prepararea chiftelutelor.
Framanti bine o compozitie omogena punand intr-un bol carnea tocata si restul ingredientelor. Painea o stoarceti bine cu mana inainte de a o adauga.
Potriveste gustul de sare si piper.
Da compozitia la rece pentru 20 de minute.
Cu mainile umede (le umeziti dupa fiecare 5-6 chiftelute) luati din compozitie si formati bilute de carne de marime putin mai mica decat o nuca.
Incingeti bine ulei in tigaia Regis Stone Diamond Pan
Prajiti chiftelutele la foc mediu, pe toate partile, pana cand sunt rumene. Le scoateti intr-un bol in care ati pus hartii absorbante.
Procedati la fel cu toata compozitia.
Am spalat rapid tigaia si am trecut la pregatirea sosului.
Chiftelute in sos de smantana si mustar
Am tocat marunt ceapa.
Am incins tigaia si am pus untul si uleiul, apoi ceapa. Am presarat sare putina, am pus si 3 linguri de apa si am lasat sa fiarba pana cand apa a scazut si ceapa a devenit translucida.
In acest moment am adaugat mustarul si-am amestecat, apoi am pus supa si smantana.
Am amestecat circular pentru 3 minute, apoi am pus chiftelute. Am pus si putina miere.
Am dat focul la mediu si-am lasat sa fiarba pentru 5 minute, invartind chiftelutele in sos – vor absorbi foarte mult.
La final presari putina verdeata.
- Noi suntem mari fani sosuri si uneori facem cantitate mai mare de sos. Tu vei pregati in functie de preferintele tale.