Pui la fiert in aprox 5 l. apa
- un piept mare de pui (poti pune doua, pentru un gust mai bun,dar la final unul nu-l mai toci ci il servesti altfel, pt ca iese o ciorba prea groasa) – eu o fac si cu pulpe, azi am pus 5 pulpe de pui
- o radacina mare de telina
- o radacina de pastarnac
- o radacina de patrunjel
- doi/trei morcovi
- doua cepe
- putina sare
- 2-3 foi de dafin
- o crenguta cimbru
- piper boabe (vreo 10 boabe)
- usturoi
Lasi sa fiarba totul bine, bine,(testezi legumele introducand furculita) strecori, iar in zeama ramasa (daca e prea putina, mai adaugi apa) pui pieptul de pui pe care l-ai taiat bucatele mici, morcovul taiat rondele sau cubulete.
Pui iar pe foc.
Intr-un bol amesteci 300-400 gr smantana grasa cu doua galbenusuri de ou (retine,doar galbenusul!)
Iei oala deoparte, pui supa calda in amestec, omogenizezi apoi torni totul in oala. Daca folosesti smantana grasa, nu se va branzi.
Pui inapoi pe foc inca 2-3 minute, timp in care mai adaugi trei catei usturoi pisat, putin otet, (aici depinde de preferinte, sunt care nu pun otet in oala ci doar la servire), sare si piper dupa gust si patrunjel verde tocat.
Daca nu ai pui de casa sau grasime de pui ,calesti putin morcov crud in 30 ml ulei si adaugi in ciorba pentru a da o culoare frumoasa.
La servire se adauga optional mai mult usturoi, patrunjel verde ,otet si smantana.
Pofta buna!
Nota
1.Si mai buna e ciorbita daca intinte de final pisezi usturoi si-l pui intr-o strecuratoare, cu putin cimbru si ieri zeama fierbinte pe care-o torni peste usturoi tinand strecuratoarea desupra oalei cu ciorba.
2. Mie imi place mai mult acrita cu zeama de lamaie decat cu otet :-). Cand o dreg cu otet prefer cel cu 5%
3. Am constatat ca iese mult mai buna cu copanele de pui, acestea avand gust mai pronuntat fata de pieptul de pui, dau supei valoare mai mare 🙂
4. Pentru cei cu intoleranta la lactoza, folositi cu incredere smantana de caju. A iesit delicioasa si asa!
Hmmm ce -mi place! Arata foarte bine! Sarbatori fericite in continuare! Pupicei!
Gaby, imi plac explicatiile date la ciorbita asta, mai ales cea cu morcovul ras de la sfarsit, e o idee tare buna atunci cand nu calesti legumele de la inceput 🙂 O sa o retin!
Asta va fi, cu siguranta, urmatoarea ciorba pe care o voi face! Am mancat in Bucovina, in fiecare concediu si este delicioasa.
Tocmai am terminat ciorba radauteana, facuta fix dupa reteta ta. Maine vad ce note primesc> Multumesc de idee si de reteta!