Prajitura negresa de post am mancat odata la biserica, pregatita de una dintre matusile mele. Toata lumea ii cerea reteta, inclusiv eu :)) Am remarcat ca e diferita fata de ce fac eu, dar nici prin gand nu-mi trecea ce ingredient are in plus.
Cand mi-a dictat reteta si-a zis primul ingredient, m-a surprins maxim si-am intrerupt-o mirata.
Auzisem de negresa cu mere, negresa cu gem, dar nu cu cartofi, insa stiind cat de buna este, am facut-o si eu. E o reteta extrem de economica si ai cam tot din lista de ingrediente in casa in mod obisnuit. Bineinteles, poti adauga nuca, alune sau stafide. Te poti juca cu aromele si poti alege s-adaugi rom, daca-ti place.
E o reteta pe care si ea la randul ei o are de la o vecina mai in varsta, deci e o reteta mai veche.
Ingrediente negresa de post cu cartofi – tava de 32 cm/22 cm
6-7 cartofi medii (de marimea pumnului, mie exact 7 mi-au fost necesari) – trebuie sa ai 22 linguri cartof ras
22-23 linguri zahar
22 linguri ulei
25 linguri faina
3-4 linguri cacao
2 lingurite bicarbonat
un plic praf de copt
o lingurita coaja rasa de lamaie
2 pilcuri zahar vanilinat
putina sare
Mod de preparare negresa de post cu cartofi
Speli bine cartofii si-i cureti de coaja.
Ii dai pe razatoarea cu ochiuri mici.
In cartofii rasi pui zaharul si amesteci. Adaugi apoi uleiul.
Intr-o canita stinge bicarbonatul si praful de copt cu putin otet. Pune-le peste amestec si omogenizeaza.
Amesteca faina cu cacaua si sarea si adauga-le la final. Omogenizeaza totul.
Pregateste tava ungand-o cu putin ulei si pune hartie pe copt doar pe fund.
Toarna compozitia de negresa de post cu cartofi, niveleaza.
Introdu tava in cuptorul preincalzit, pe treapta 2, si coace prajitura pentru aproximtiv 40 de minute. Fa testul cu scobitoarea.
Cand s-a racit bine portioneaz-o cu un cutit bine ascultit si pudraz-o cu zahar sau fa-i o glazura din ciocolata neagra cu o lingura de apa si putin zahar pudra.
Ma gasesti si pe facebook – Retete papa bun