Orice reţetă de clătite aş încerca am tendinţa de a o cataloga ca fiind de bază, dar atunci când o testez parcă totuşi simt c-ar mai trebui ceva :)).
Însă când am testat această retetă de clătite a Anişoarei, am stabilit clar! – asta va fi reţeta pe care o voi respecta de azi înainte.
Pufoase, coapte bine, fără prafuri gen praf de copt sau bicarbonat, nu se întăresc când se răcesc. Ce să mai….? Asta e reţeta bună de clătite.
[ingredients title=”Ingrediente Clatite”]
- 500 ml lapte
- 250 ml apa minerală
- 350-400 gr făină (eu am pus cam 380)
- 3 ouă mari / 4 mici
- 2 linguri zahăr
- puţină sare
- coajă rasă de lămâie
- un plic zahăr vanilat
- 3 linguri ulei de măsline
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare Clatite”]
- Într-un bol amestecă bine cu un tel ouăle cu sarea şi zahărul.
- Adaugă jumatate din cantitatea de făină, amestecă, adaugă jumătate din cantitatea de lapte, amestecă, adaugă restul de făină şi apoi restul de lapte şi omogenizează.
- Încorporează şi apa minerală, iar la final uleiul, coaja de lămâie rasă şi zahărul vanilat.
- Lasă compoziţia 30 minute . Dacă ţi se pare că s-a îngroşat mai adaugă 3-4 linguri apă călduţă.
- Încinge bine tigaia în care vei coace clătitele, pune câteva picături de ulei – vei pune DOAR LA PRIMA CLATITĂ, apoi nu mai pui deloc grăsime.
- Fereşte cratiţa de pe foc pentru câteva secunde apoi torni în ea un polonic din compoziţia pentru clătite şi înclini tigaia în toate părţile pentru a se scurge compoziţia pe fundul întregii tigăi.
- Prajeşti clătita la foc mediu până prinde culoare.Vei vedea ca pe suprafaţa clătitei apar sute de mici găurele, apoi cu ajutorul unei palete o învârţi şi pe cealaltă parte.
- Procedezi la fel cu toată compoziţia.
- Din ingredientele de mai sus mi-au ieşit aproximativ 22-23 clătite.
De ce nu ştiu exact numărul? Pentru că între timp…am mâncat, logic! :)))) şi nu am numărat 😀
Serveşte clătitele calde cu dulceaţa, gem sau cremă de ciocolată.
[/directions]