Somai Camelia – Profiterol Ciocolatos
Fiind dependenta de ciocolata, m-am hotarat sa-l fac „doldora” de ciocolata. 🙂
Reteta este simpla si delicioasa, si nu exagerez deloc! Va provoc sa incercati!
Ingrediente pentru gogosi:
– 200 gr de faina
– 260 ml de apa
– 80 ml de ulei
– 5 oua intregi
– un praf de sare.
Incepem prin a pune la fiert intr-o cratita apa, uleiul si praful de sare. In momentul in care a inceput sa fiarba, luam cratita de pe foc si adaugam faina si amestecam energic cu telul.
Compozitia trebuie amestecata foarte bine, veti obtine un aluat vascos si lipicios, pe care il lasati la racit.
Dupa ce s-a racit compozitia, adaugati ouale pe rand si mixati dupa fiecare ou adaugat.
Aluatul obtinut, se pune intr-un pos, eu neavand pos, l-am pus intr-o punga, careia i-am taiat unul dintre capete. Si incepeti sa formati mici gogosele, de marimea unei monede de 50 de bani, pe tava tapetata cu hartie de copt.
Introduceti tava la cuptor la 180 de grade, aproximativ 20 de minute, sau pana cand micile gogosi capata o culoare frumoasa aurie. Nu deschideti usa cuptorului in primele 10-15 minute, dupa ce ati introdus tava la cuptor, pentru ca riscati sa obtineti niste gogosi cu mijlocul crud.
Dupa ce gogosile sunt gata, le lasam sa se raceasca si trecem la etapa urmatoare, crema.
Ingrediente crema:
– 450 ml de lapte
– 1 plic de budinca de ciocolata
– 100 gr. unt nesarat
– 4 linguri de zahar.
Pregatim budinca conform instructiunilor de pe ambalaj, o lasam sa se raceasca si intre timp sectionam gogosile racite.
Dupa ce budinca a ajuns la temperatura camerei, adaugam untul, si el tot la temperatura camerei si amestecam crema pana la omogenizare.
Umplem fiecare gogosica cu crema astfel obtinuta, si le aranjam pe o farfurie mare sau pe o tava rotunda, ca pe o piramida, dupa care trecem la etapa urmatoare, glazura.
Ingrediente glazura:
– 250 gr. de ciocolata cu lapte
– 3 linguri smantana pentru gatit nefermentata.
Topim ciocolata pe baie de aburi, adaugam smantana si sosul astfel obtinut il turnam peste gogosile asezate in forma de piramida. Avem grija sa acoperim fiecare gogosica in parte.
E un desert decadent, cu care nu ai cum sa dai gres, iar in ceea ce priveste crema, va puteti folosi imaginatia si preferintele, astfel incat sa folositi ce crema preferati si astfel obtineti un profiterol personalizat.
2.Diana Cucean – Prajitura cu bulion
Pentru foi
– 15 linguri zahăr
– 15 linguri ulei
– 15 linguri bulion (suc de roşii)
– praf de copt
– făină cat cuprinde
Din toate ingredientele se framanta cu mana un aluat nelipicios. Se imparte in 4 parti egale si se coc 4 foi.
Crema
– 700 mi lapte ( eu am folosit de soia, preparat de mine)
– zahăr brun 150 g am pus eu, se poate mai dulce pentru cine vrea
– 7 linguri gris
– coaja si zeamă de la o lămâie
– 150-200 g unt
– gem/dulceata
Se pune laptele la foc, se adaugă grisul când fierbe si apoi zaharul.
Se lasă la răcit apoi se adauga lamaia si untul.
Se imparte in 3 parti egale si se asambleaza prajitura. Se pune prima foaie, apoi crema, a doua foaie, gem, a treia foaie, iar crema si ultima foaie apoi restul de crema.
Deasupra am pus nucă de cocos.
Se consumă a doua zi – obligatoriu. E mult mai bună după ce se înmoaie foile
Poftă mare!
3.Tudorache Daniela – Turnata cu branza
Ingrediente
4 oua
1 cana de zahar
100 ml ulei de floarea soarelui
1 cana lapte dulce
1 cana faina
1 pliculet praf de copt
un praf de sare500 de grame branza (250gr telemea de vaca+ 250gr branzica proaspata de vaca)
2 oua
1 pliculet de zahar vanilat
Se separa cele 4 oua, albusuri de galbenus. Se bat spuma albusurile si se adauga treptat, in ploaie, zaharul. Cand a devenit bezea, se adauga galbenusurile, care au fost batute cu un praf de sare. Apoi adaugam uleiul, laptele cate putin si amestecam cu o lingura de lemn. Incorporam in faina praful de copt si apoi le adaugam in compozitie.
Jumatate din compozitie o punem in tava, pe care am tapetat-o cu hartie de copt (eu cand raman fara, tapetez cu ulei si faina, asa cum facea mama mea cand eram copil). O dam la foc mic, 15-20 de min, apoi o scoatem si presaram branza, pe care am amestecat-o cu cele 2 oua si zaharul vanilat. Peste branza punem si cealalta jumatate de compozitie si o dam la cuptor 30-40 de min. Se serveste cu zahar vanilat pe deasupra.
*reteta poate fi facuta si cu mere/dovleac.
Pofta buna!
4.Manea Magda – Cheesecake cu fructe de padure
Pentru ca mai este inca vara, pentru ca in piata se mai gasesc fructe de padure de tot felul si pentru ca este un desert usor de preparat, racotitor si care nu necesita super calitati de masterchef, eu m-am gandit la un delicios cheesecake cu fructe de padure.
Ingrediente:
250g mascarpone
1 plic gelatina
200g frisca lichida
200g biscuiti (eu am folosit Picnic)
100g unt
80g zahar+3 linguri
zeama de la o jumatate de lamaie
fructe de padure
Mod de preparare:
Am maruntit biscuitii (ca un pesmet) si i-am amestecat cu untul topit in prealabil. Amestecul obtinut l-am pus pe fundul unei tavi cu peretii detasabili si am presat bine cu fundul unui pahar. Aceasta este baza cheesecake-ului.
Am pus pe foc 50g de frisca lichida plus 80g de zahar si am amestecat pana a dat intr-un clocot. Am dat vasul de pe foc si am adaugat gelatina dizolvata in 3-4 linguri de apa rece. Am amestecat bine si am lasat sa se raceasca putin.
Am batut cu mixerul restul de frisca (150 g), apoi am adaugat mascarponele. Am amestecat usor cu o paleta de silicon si am adaugat amestecul de frisca, zahar si gelatina. Crema astfel obtinuta am pus-o in tava peste biscuiti. Am dat la frigider.
Intr-o tigaie am pus 3 linguri de zahar, zeama de la o jumatate de lamaie si fructele. Eu am pus zmeura, mure si affine, dar cred ca se poate face si cu alte fructe. Am amestecat pe foc pana am obtinut un fel de dulceata pe care, dupa ce s-a racit, am pus-o peste crema din tava.
Am dat cheesecake-ul la frigider pentru cel putin doua ore.
Pofta buna!!!
Si nu va temeti sa o incercati. Este delicioasa!!!! Eu tocmai am facut-o pe 23 august, de ziua fetitei mele.
5.Adriana Grigore – Prajitura cu morcovi si ciocolata
Ingrediente:
500g faina,
200g zahar,
500g morcovi rasi,
150 g ciocolata amaruie,
4 oua,
o lingurita de scortisoara,
200 ml ulei de floarea soarelui,
o lingurita praf de copt,
100 g zahar pudra,
4-5 linguri suc de lamaie
Amestecam faina cu praful de copt,zaharul si ciocolata taiata in cubulete cat mai mici.Morcovii ii dam pe razatoarea cu ochiuri mici,ii stoarcem de zeama si ii punem in vasul cu faina.Adaugam ouale batute cu uleiul si scortisoara.Omogenizam compozitia si o punem la copt intr-o tava de aragaz unsa si tapetata.Cand prajitura este rumenita uniform (eu am pus-o la gradatia 5 jumate aproximativ 30-35 minute) se scoate din cuptor si se toarna deasupra un strat uniform de zeama de lamaie amestecata cu zaharul pudra.
6.Cojan Clementina- Chec cu fructe rosii si cappucino
Ingrediente
5 oua,
200 gr zahar,
4 linguri ulei,
300 gr fructe rosii (cireşe, visine, zmeura),
4 linguri cappuccino cu gust de ciocolata,
200 gr faina,
1 lingurita praf de copt,
2 plicuri zahar vanilinat,
1 praf de sare.
Preparare
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se mixeaza cu zaharul care se adauga lingura culingura.Se obtine o spuma tare ca de bezea.Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se adauga peste albusuri.Seamesteca cu o lingura de lemn de sus in jos.Adaugam si faina in ploaie,amestecata cu praful de copt.Luam din compozitie 10 linguri pe care le amestecam cu praful de cappuccino. Punem compozitia galbena alternativ cu cea maro,in tava de chec tapetata cu hartie de copt.Deasupra checului asezam fructele,pe care le-am trecut prin faina sa nu se lase la fund.Dam tava sau tavile daca am folosit 2mai mici,la cuptor pentru 35-40 min.Pofta buna!
7.Tudorache Daniela – Clatite cu ciocolata si fructe/duceata
Ingrediente
oua
un praf de sare
o lingurita esenta de vanile sau coaja rasa de lamaie/portocala
300 ml lapte dulce
300 ml apa minerala
500 gr faina
Ulei pt uns tigaia.
Se amesteca toate ingredientele pana se obtine un aluat omogen, lichid.
Se ia cate un polonic din compozitie, se pune in tigaia cu ulei incins si se inclina tigaia in toate partile pana ce aluatul cuprinde tot fundul tigaii. Se prajeste pe ambele parti. Se procedeaza la fel cu toata compozitia.
Clatitele obtinute se ung cu:
Finetti+potocale, banane, kiwi ( aceasta e combinatia de fructe pe care o folosesc eu).
Sau
Dulceata (dupa pofta fiecaruia)
8. Tudorache Daniela – Gogosi
Ingrediente
2 oua
un praf de sare
o lingura de drojdie uscata
500 ml lapte dulce
coaja rasa de lamaie
o lingura de zahar
2linguri de gris
faina-aprox 500gr
ulei pt copt
zahar pt pudrat
Incalzim laptele, dar cu atentie sa nu fie fierbinte. 250ml din laptele caldut il punem intr-un recipient cu drojdia, o lingura de zahar si 200gr de faina, amestecam si lasam 10-15 min la dospit.
Restul de faina, grisul,cele doua oua si sarea le punem intr-un castron mai incapator. Adaugam drojdia putin cate putin si amestecam cu mana. Daca mai este nevoie, mai completam cu lapte cald, iar daca ati scapat prea mult lapte, mai completati cu faina. Acoperim cu un prosop aluatul si lasam sa creasca 30 de min. Apoi intindem foaie pe masa de lucru, unsa cu ulei si dam forma gogosilor (eu le-am facut cu un pahar cu gura mai larga si forma aceea cand le taiem in triunghi si facem o taietura cu cutitul pe mijloc, ca sa le rasucim-imi scapa acum cum se numeste). Le punem la copt si le pudram cu zahar.
9. Criss V – Coltunasi cu gem de prune
Aluat:
100 ml apa,
120 g faina,
1 fiola esenta de vanilie,
un praf de sare,
1 lingurita zahar.
pentru umplut gem de prune (sau ce gem va place)
Pentru tavalit:
70 g pesmet,
3 linguri ulei/unt,
zahar dupa gust,
scortisoara.
Aluat:
Se amesteca apa cu faina, sarea si zaharul. Se framanta bine. Aluatul obtinut se lasa 10-15 minute sa se odihneasca. Se intinde apoi in foaie subtire si se taie in patrate sau triunghiuri. Se umple fiecare cu cate o lingurita cu gem, se impaturesc si se preseaza pe margini bine sa nu se desfaca.
Intr-o tigaie caleste pesmetul in ulei/unt pana isi schimba culoarea. Stinge focul si pune zahar dupa gust si scortisoara.
Se pune o oala cu apa si sare la fiert. Cand apa da in clocot, se dauga coltunasii si se fierb aprox 10-15 minute, pana se ridica la suprafata. Se scot cu o paleta, se scurg bine de apa si se trec prin pesmet.
Pofta mare!
10. Elena Angheluta – Cheesecake cu zmeura
Ingrediente
300 gr biscuit petit beure
150 gr unt
2 linguri de crema de ciocolata
Crema
1 cutie mascarpone
200 gr branzica de vaci
200 gr frisca
100 gr zahar pudra
500 gr zmeura
4 linguri de zahar
1 pl gelatina granule
In robot adaugam biscuiti si ii maruntim ,untul taiat cuburi la temperatura camerei va fi si el bagat in robot impreuna cu 2 linguri de crema de ciocolata amestecam pana compozitia devine nisipoasa.
Gelatina o facem exact cum scrie pe plic cand e gata o turnam in siropul nostru de zmeura o lasam la rece 10 minute apoi o turnam peste prajitura noastra ornam cu zmeurica si lasam la frigider peste noapte.
Pofta mare!
1 kg mere decojite
3 pachete de zahar vanilat
1 lingurita scortisoara
Blatul:5 oua
150 g faina
120 g zahar pudra
1/2 pachet de copt
3 linguri de apa
Crema de vanilie
700 ml lapte
2 pachete pudding de vanilie sau ce va place
2 plicuri zahar vanilat
100 g zahar tos
100 ml frisca Meglle
5 g gelatina
biscuiti simplii
Decor:
ciocolata rasa
Mod de preparare:
Se curata merele de coaja, apoi se dau pe razatoare mare. Se amesteca cu zaharul vanilat si cu o lingutita de scortisoara.
Intr-o tava mai mica pentru copt de 21 x 21 cm, se pune o hartie de copt si se raspandesc merele rase, tasandu-le bine cu o lingura.
Urmeaza blatul. Se freaca galbenusurile cu zaharul praf, pana devin ca o spuma, apoi se adauga treptat si cele trei linguri de apa rece mestecand continuu. Se adauga si faina cernuta impreuna cu praful de copt. Albusurile se bat separat cu putina sare pana devin ferme. Se incorporeaza treptat peste galbenusuri. Rezulta un aluat fluid care se rastoarna uniform peste merele din tava.
Se da la cuptorul preincalzit la 180 °C, pentru 40-45 de minute. Cand trece si testul cu scobitoarea, aluatul este gata. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca bine in tava. Cand s-a racit complect se ratoarna pe un platou si se scoate cu grija hartie de copt. Deasupra se pun biscuitii unul langa altul, ca un blat. Nu trebuie insiropati.
15 prune
3 oua
220 gr faina
un var de lingurita praf de copt
150 gr ciocolata
100 gr unt
90 ml ulei
100 gr zahar
Ciocolata rupta bucatele o punem intr-un bol impreuna cu untul si dam la microunte pret de cateva secunde cat sa se topeasca, amestecam bine untul cu ciocolata apoi o turnam peste compozitie mixand usor,adaugam si uleiul iar la final faina cernuta cu praful de copt .
Reteta initiala era cu ciocolata alba eu avem in casa doua tablete de ciocolata cu lapte si am preferat sa o folosesc pe aceasta.Cand compozitia e gata pregatim tava eu mereu folosesc hartie de copt turnam compozitia in tava ,prunele au fost spatate si taiate in patru ,le asezam frumusel peste compozitie si dam la cuptor pret de 30 minute .Cand este gata lasam sa se raceasca taiem portii si pudram cu zahar ,a iesit o prajitura pufoasa de se topeste in gura iar dulcele din ciocolata se imbina atat de placut cu pruna acruta .Pofta buna!
Pentru clătite:
Ou 1 bucată,
Apă minerală 100 ml,
Sfeclă roșie 2 bucăți mici, din care se va obține cca. 50 ml suc,
Ulei 1 lingură,
Sare un praf,
Făină albă de grâu 55 g.
Brânză de vaci 100 g,
Zahăr tos 2 linguri,
Ou 1 gălbenuș,
Coajă de lămâie,
coajă de portcală,
Pentru sosul de portocale și caise:
Portocale 2 bucăți,
Lămâie 1 bucată,
Caise 4 bucăți,
Zahăr tos 4 linguri
Pentru sos, folosim din nou aparatul de stros fructe/legume, citricile se rad, coaja, o folosim la crema de brânză și alte preparate, apoi se curăță de partea albă, caisele se rup în două, se dă sâmburele deoparte, apoi se storc împreună și se va obține cca. 100 ml suc. Acesta se pune la fiert într-un vas cu fundul dublu, împreună cu zahărul, lăsându-se cca. 10 minute la foc mic, să scadă atât cât să se obțină un sos. Nu am folosit niciun fel de mirodenii, am vrut să simt doar gustul fructelor 😉 Clătitele se umplu cu crema de brânză, se rulează și se servesc împreună cu sosul de fructe. Spor și poftă bună!
Ingrediente:Pentru clătite:
Ou 1 bucată,
Apă minerală 100 ml,
Sfeclă roșie 2 bucăți mici, din care se va obține cca. 50 ml suc,
Ulei 1 lingură,
Sare un praf,
Făină albă de grâu 55 g.
Brânză cremoasă cu verdețuri de la Delaco 100 g,
Coajă de la o lămâie,
Coajă de la ½ portocală,
Frunze de mentă 3-4 bucăți,
Ardei iute 1 bucată mică.
250 gr zahar
250 gr faina
4 linguri ulei
2 lingurite cacao
Zahar vanilinat
100 gr miez de nuca taiat
180 g faina
80 g unt
80 g zahar
1 lingurita praf de copt
1 zahar vanilat
1 ou
1/2 kg prune
Pentru crumble:
100 g faina
100 g zahar
100 g unt
1/2 lingurita scortisoara
Din faina, unt, zahar, vanilie, faina si praf de copt framantam un aluat care nu se mai lipeste de mana. Il invelim in folie alimentara si dam la frigider 30 de minute.
Intre timp spalam prunele si le taiem pe jumatate, si se scot samburii.
Scoatem aluatul din frigider si il intindem intr-o tava de tarta, unsa cu unt. Asezam deasupra jumatatile de prune.
Pentru crumble amestecam faina cu untul, scortisoara si zaharul, cu varful degetelor. Va rezulta un aluat sfaramicios pe care il vom repartiza pe toata suprafata tartei. Dam tava la cuptor, la foc potrivit pana se rumeneste deasupra (aprox. 40 de minute).
Lasam sa se raceasca in tava apoi pudram cu putin zahar si portionam. Sau se poate servi cu o portie de inghetata!
Pofta mare!!
Blat
7 albusuri
200 gr zahar
2 linguri faina
2 linguri pesmet
4 linguri nuca macinata
1 praf de copt
Crema
7 galbenusuri
10 linguri lapte
10 linguri zahar
500 ml frisca lichida
Extra
300 gr nuca prajita taiata grosier
2 pachete biscuiti petit beure
300 gr finetti
o cana cafea indulcita
Blat
Batem albusurile spuma cu un praf de sare,adaugam zaharul si mixam pana devine o spuma lucioasa. Adaugam faina amestecata cu pesmetul,nuca macinata si praful de copt.
Nuca taiata grosier o prajim putin,apoi intr.o tava 35/25 cm diametru,tapetata cu hartie de copt,punem nuca pe toata suprafata tavii. Deasupra punem aluatul si dam la cuptor pana trece testul scobitorii. Cand s.a copt,scoatem tava si rasturnam blatul. Imediat,cat e fierbinte,punem deasupra 300 gr finetti si intindem pe toata suprafata blatului.
Crema
Galbenusurile,laptele si zaharul il punem pe foc la bain marie si.l lasam pana se ingroasa ca o smantana. Amestecam din cand in cand. Lasam sa se raceasca. Frisca o batem tare. Cand crema de oua s.a racit,o adaugam peste frisca si amestecam bine pana la omogenizare completa. Punem jumatate peste blat,apoi punem un strat de buscuiti pe care ii scufundam in cafeaua indulcita. Deasupra punem cealalta jumatate de crema. Presaram deasupra un plic de capuccino, ciocolata rasa sau sos de ciocolata.
22. Cristina Cris – Tort mousse cu trei feluri de ciocolata
Blat
3 oua
3 linguri zahar
2 linguri faina
2 linguri cacao
1 lingura ulei
1/2 plic praf de copt
Mousse de ciocolata alba
200 gr ciocolata alba
300 gr frisca lichida
1 plic gelatina
Mousse de ciocolata cu lapte
200 gr ciocolata cu lapte
300 gr frisca lichida
1 plic gelatina
Mousse de ciocolata neagra
200 gr ciocolata neagra
300 gr frisca lichida
1 plic gelatina
Blat– Batem albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma lucioasa. Adaugam galbenusurile frecate cu ulei si mixam in continuare. Adaugam si faina amestecata cu cacaoa si praful de copt si amestecam usor cu o lingura de sus in jos. Punem compozitia in forma de tort cu pereti detasabili(24 cm diametru) si dam la cuptor pana trece testul scobitorii. Scoatem blatul si lasam la racit.
Intre timp ne apucam de mousse.ul de ciocolata alba.
Intr.o craticioara,punem 150 gr frisca si ciocolata rupta bucati mici.Punem pe foc pe baie de aburi si amestecam pana se topeste ciocolata. Restul de frisca o batem bine cu mixerul. Gelatina o punem in 100 ml apa si o lasam 10 min sa se hidrateze. Dupa ce s.a umflat o punem pe baie de aburi pana devine lichida. Nu se fierbe! Adaugam gelatina peste ciocolata alba topita si amestecam bine. Cand compozitia s.a racit se adauga frisca batuta si se amesteca. Se pune la frigider sa se intareasca putin,pt ca altfel va curge pe sub blat.
In forma in care am copt blatul(cu pereti detasabili,neaparat),punem blatul,apoi crema de ciocolata alba si dam la frigider.
Preparam apoi mousse.ul de ciocolata cu lapte la fel ca cel de ciocolata alba. Punem peste si dam la frigider. Procedam la fel si cu cel de ciocolata neagra. Lasam la frigider cel putin 2-3 ore,scoatem inelul si.l ornam dupa imaginatie.
23. Mihaela Cercel – Chec de cacao
Ingrediente:
2 pahare zahar
1 pahar lapte
2 pahare faina
4 oua medii
4 linguri cacao
150 gr unt+pentru uns tava
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 plic zahar vanilat
un praf de sare
Intr-o craticioara punem zaharul , laptele,untul si cacaua la foc mic . Amestecam continuu pana se topeste zaharul si compozitia se omogenizeaza .
Dam jos si lasam sa se raceasca .
Separam ouale . Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare .
In compozitia racita punem galbenusurile , zaharul vanilat , faina amestecata cu bicarbonatul si praful de copt , apoi albusurile batute .
Amestecam usor , apoi turnam compozitia intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina .Dam tava la cuptor pana este gata (trece proba scobitorii) , apoi scoatem tava si o lasam sa se raceasca .
Portionam prajitura dupa ce s-a racit.
24. Mihaela Cercel – Briose cu pere si fulgi de migdale
Ingrediente:
1 ou
130 gr zahar
250 gr faina
80 ml ulei
300 ml iaurt
1 plic zahar vanilat
1 lingura cacao
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat
2 pere
fulgi de migdale
Amestecam faina cu praful de copt , bicarbonatul si cacao .
Batem oul bine cu zaharul , uleiul si iaurtul .
Putem amestecul cu ou peste faina si omogenizam .
Turnam compozitia in 12 forme de briosa .(pana la jumatate)
Curatam perele de coaja si cotoare si le taiem cubulete . Asezam cubulete de pere in fiecare forma de briosa , apoi acoperim cu restul de compozitie . Presaram deasupra fulgi de migdale . Dam tava la cuptorul preincalzit aproximativ 20-25 minute , pana sunt gata . Scoatem briosele pe un gratar si le lasam sa se raceasca .
25. Mihaela Cercel – Desert la cupa
Ingrediente:
o rulada cu gem de caise (3 oua ,3 linguri zahar, 3 linguri faina, 1 borcan gem de caise , un praf de sare)
inghetata de vanilie(5 galbenusuri , 100 gr zahar,500 ml lapte , 1/2 pastaie de vanilie , un praf de sare, 100 ml frisca )
zmeura
fulgi de migdale
frunze de menta
Pentru rulada separam albusurile de galbenusuri .
Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare . Adaugam zaharul si batem in continuare pana capata consistenta unei smantani groase .Adaugam galbenusurile , omogenizam , apoi cernem deasupra faina . Amestecam usor cu o lingura de lemn . Turnam compozitia intr-o tava pe hartie de copt . Dam tava la cuptorul preincalzit 10-12 minute , pana incepe sa se rumeneasca usor . Scoatem tava . Rasturnam foaia pe o alta hartie de copt si o rulam .O lasam 2-3 minute , apoi o derulam si desprindem cu grija hartia pe care a fost coapta . Ungem cu gem de caise si o rulam din nou . O lasam sa se raceasca si o portionam .
Pentru inghetata de vanilie punem laptele la foc cu pastaia de vanile . Il lasam sa dea un clocot , apoi stingem focul , il acoperim si il lasam sa se racoreasca .
Frecam galbenusurile cu un praf de sare , apoi cu zaharul pana se albesc si isi dubleaza volumul . Adaugam laptele caldut . Punem vasul cu compozitia (de preferat un vas cu fundul dublu) la foc mic si amestecam continuu pana compozitia se ingroase , fara a fierbe . DAm jos vasul si il asezam cu fundul in apa rece sau gheata . Batem in continuare pana se raceste . Batem frisca si o amestecam cu crema de oua .Punem compozitia intr-un vas cu capac la congelator pentru cateva ore , amestecand din cand in cand in ea , sau daca avem masina de inghetata o punem in masina de inghetata .
Pentru desert asezam 4-5 felii de rulada pe fundul si peretii unei cupe , punem 2 cupe bule de inghetata in centru , presaram zmeura , fulgi de migdale si o frunza de menta . Servim desertul imediat .
26. Maria Udrea – Prajitura bicolora
Este o prajitura in care am folosit albusuri ramase de la alte preparate(maioneze, aluaturi) si pastrate la congelator.
Foarte buna si aromata a iesit!
Ingrediente:
Blat 1 :
• 6 albusuri
• 6 linguri zahar
• 2 plicuri zahar vanilat
• 4 linguri faina
• 75 gr nuca de cocos
• 1 varf cutit sare
Blat 2:
• 4 oua
• 5 linguri zahar
• 2 linguri ulei de masline
• 5 linguri faina
• 1 lingurita coaja rasa de lamaie
• 1 lingurita esenta de lamaie
• 1 varf cutit sare
In plus:
• 10 prune mari, taiate sferturi
• 1/2 lingurita scortisoara
Mod de preparare:
Blat 1: se mixeaza albusurile spuma cu putina sare, apoi se adauga trepat zaharul.
Se mixeaza energic in continuare pana se obtine o bezea tare.
Zaharul, mai intai l-am rasnit amestecat cu zaharul vanilat, pentru a reduce timpul mixarii.
Se adauga apoi, trepatat, faina si se mixeaza incet, iar la final, treptat, nuca de cocos.
Se omogeniseaza totul bine si se intinde compozitia in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt/ulei si tapetata cu faina.
Eu am folosit o tava de 23/36 cm.
Blat 2: se separa albusurile de galbenusuri.
Se mixeaza albusurile spuma cu sare, apoi se adauga treptat zaharul si se mixeaza in continuare pana se obtine o bezea tare.
Se adauga pe rand galbenusurile si uleiul, esenta si coaja de lamaie, apoi se incorporeaza treptat faina.
Se omogenizeaza bine compozitia si se intinde in tava peste primul blat.
Se aseaza deasura prunele presarate cu scortisoara si se apasa usor sa intre in compozitiile de blaturi.
Se coace prajitura la 180 de grade pentru 40 de minute.
Pofta buna!
Nota: se va folosi praf de copt, doar daca nu se obtine o bezea tare in timpul mixarii albusurilor!!!
27. Cristina Vlasceanu – Prajitura cu ciocolata si bezea
Aluatul :
100 g unt
100 g zahar
3 galbenusuri
150 g faina
Umplutura :
150 g ciocolata
1/2 pahar stafide
1/2 pahar nuci taiate bucatele
Bezeaua :
3 albusuri
un praf sare
100 g zahar
75 g faina
Punem intr-un castron untul moale, de la temp camerei, si se mixeaza spuma cu zaharul. Apoi se pun galbenusurile pe rand si amentecam bine dupa fiecare, iar la final faina. Amestecam usor cu spatula si punem aluatul intr-o tava (20/30 cm) tapetata cu hartie de copt.
Intre timp stafidele au stat in rom cca 30 min.
Peste aluatul din tava asezam nucile taiate bucatele, stafide scurse de rom, apoi ciocolata taiata bucati potrivite.
Pentru bezea mixam albusurile cu un praf de sare si cand incep sa se intareasca adaugam zaharul lingura cu lingura, iar la final faina. Ar trebui sa se obtina o bezea fluida, pe care o putem pune peste compozitia din tava.
Dam prajitura la cuptor pentru cca 30 de minute la foc potrivit, pana se rumeneste usor bezeaua.
Cand s-a racit prajitura, o putem taia cu un cutit care a fost trecut prin apa rece.
28. Simona Patras – Gogosi cu ciocolata si goji
Ingrediente
* 500 g faina
* 250 ml lapte caldut
* 2 linguri ulei
* 1 lingura zahar
* 1 lingurita sare
* 7 g drojdie uscata
* 1 lingurita extract de vanilie
* cateva fructe de goji
* ulei de palmier pentru prajit
Pentru decor
* 100 g ciocolata neagra
* 30 g frisca lichida
* 30 g fructe goji
Mod de preparare
Intr-un bol se amesteca faina cu zaharul, sarea si drojdia uscata.
Se adauga treptat laptele caldut, uleiul, extractul de vanilie si se incepe framantarea .
Tot acum se adauga si frutele de goji taiate in doua si se continua framantarea pana se obtine un aluat care nu se mai lipeste de maini.
Se acopera vasul cu un servet si se lasa la dospit intr-un loc cald si ferit de curent, pana cand isi dubleaza volumul.
Pe masa de lucru tapetata cu faina se intinde o foaie de aluat si se decupeaza cercuri.
Se acopera cu un servet si se lasa sa creasca aproximativ 10 minute.
Gogosile se rumenesc in baie de ulei de palmier, lasand cam 1 minut pe fiecare parte, apoi se scot pe un servet de bucatarie pentru a se scurge surplusul de ulei.
Ciocolata se rupe bucati se amesteca cu frisca lichida si se topeste pe baie de aburi.
Se glazureaza fiecare gogoasa cu ciocolata, se decoreaza cu goji si se serveste cu mare pofta !!!
Punem zaharul intr-un vas la foc mic .Il lasam pana capata o culoare aurie , agitand vasul din cand in cand . Adaugam migdalele , amestecam usor pana se omogenizaeaza , apoi adaugam untul si amestecam energic pana untul se topeste si compozitia se uniformizeaza . Turnam frisca si lasam sa dea cateva clocote . Dam vasul jos si lasam sosul sa se raceasca .
Batem smantana cu zaharul pudra pana se intareste putin , apoi o dam la rece pana in momentul servirii .
Impartim pastele in 3 farfurii , turnam deasupra sos , 1-2 linguri de smantana si zmeura .
pentru blat:
100 g unt rece
1 ou
150 g făină
1 vârf de cuţit de sare
1 lingură de apa rece
3-4 piersici curăţate de coajă şi tăiate felii
100 g de unt la temperatura camerei
100 g de zahăr vanilat
100 g de făina de migdale
1 gălbenuș ouMod de preparare
Untul rece, tăiat cubuleţe se amestecă cu oul, făina şi un praf de sare. Se frământă cu mâna şi se va obţine un aluat nisipos.
Ca să se lege aluatul şi să devină elastic, adăugaţi o lingură, maxim două de apă rece şi continuaţi să frământaţi până aluatul devine o bilă.
Înfăşuraţi aluatul în folie alimentară şi lăsaţi-l să se odihnească la frigider minim jumătate de oră.
Întindeţi aluatul cu sucitorul căutând să obţineţi o foaie puţin mai mare decât forma de tartă pe care doriţi să o folosiţi.
Aşezaţi aluatul în formă, şi tăiaţi cu un cuţit marginile care depăşesc forma. Pentru că aluatul conţine unt, nu se va lipi, aşa că nu este nevoie să ungeţi forma sau să folosiţi hârtie de copt.
Înţepaţi aluatul din loc în loc cu furculiţa şi daţi-l la cuptor pentru 15 minute. Între timp pregătiţi crema frangipane.
Untul moale se freacă cu zahărul vanilat până devine ca o cremă. Adăugaţi gălbenuşul bătut şi amestecaţi până când este perfect încorporat.
Turnaţi pudra de migdale şi omogenizaţi compoziţia. Lăsaţi-o să se odihnească la rece 5 minute, apoi cu o spatulă, întindeţi-o în tavă peste blatul de tartă.
Peste crema frangipane aşezaţi feliile de piersică.
Daţi tarta la cuptor pentru 20 de minute sau până începe aluatul să se rumenească pe margini.Frangipane nu e o cremă fină, sau moale. Făina de migdale se umflă datorită untului şi oului din compoziţie, apoi, la cuptor se mai usucă puţin, astfel că textura sa devine puţin grunjoasă. Are o aromă subtilă, foarte puţin amăruie şi e foarte gustoasă.
450 g branza de vaci
putina sare
3 oua
300 g iaurt
1 cana cu gris
5-6 linguri de zahar
esenta de vanilie si de portocalaBranza o amestecam cu sare, adaugam ouale, zaharul, iaurtul, grisul si esentele in functie de cat de aromata o vreti, eu am preferat portocala.
Punem intr-o tava rotunda o hartie de copt si turnam compozitia obtinuta. Dam la cuptor pentru aprox. 45 min. pana se rumeneste usor pe margini si putin deasupra.
200 gr faina
2 oua
2 linguri de zahar
125 ml lapte
2 banane
2 lingurite praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 zahar vanilat sau esenta de vanilie
putina sare
Intr-un bol punem faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul, zaharul vanilat sau esenta si sarea si amestecam usor.
In alt bol punem ouale si laptele, amestecam, apoi adaugam in bolul cu ingredientele uscate. Amestecam usor pana la incorporare.
Punem o tigaie pe foc, lasam sa se infierbante si adaugam putin ulei, eventual il puteti unge pe suprafata tigaii cu o pensula de bucatarie. Punem un polonic din compozitie si felii de banane deasupra. Impartim bananele egal ca sa ajunga pe toate clatitele. Intoarcem clatita cand pe suprafata ei au inceput sa apara gauri. Lasam sa se prajeasca si pe partea cealalta, apoi o punem intr-o farfurie. La fel procedam cu toate clatitele si le punem una peste alta pentru a le pastra calde.
Se servesc calde cu miere,unt, sirop de artar, crema de ciocolata sau gem. Sau fara nimic
blat :3 oua
85 g zahar
80 g faina
50 g migdale decojite macinate fin
1 lingurita praf de copt
1 lingurita zahar vanilat
un praf de sare
crema :
170 g zahar
30 g amidon alimentar
150 ml apa
150 g unt
10 g gelatina (5 folii )
o esenta de rom
150 ml smantana pentru frisca
2-3 linguri de migdale tocate mai mare
Compozitia obtinuta o transferam intr-o tava ( 23×30 ) acoperita cu hartie de copt (care va ne va fi de ajutor si la scoaterea prajiturii din tava ).Coacem 15 minute la 180 ° C,apoi lasam blatul la racit in tava.Crema de prune o preparam astfel.Intr-o craticioara punem apa,zaharul si amidonul,amestecam sa se dizolve bine amidonul si adaugam prunele si untul.Pentru ca eu am taiat prunele feliute si nu le-am tocat patratele micute sau macar sa le fi maruntit in blender.am avut coji vizibile in crema .Nu a influentat gustul cu nimic ,ci doar aspectul,asa ca nu faceti ca mine,maruntiti-le bine! 😀
Punem vasul pe foc si amestecam conitnuu ,iar dupa ce a inceput sa fiarba ,dam focul mic si continuam fierbrea in jur de 5 minute fara a inceta sa amestecam.
Cand s-a ingrosat,stingem focu si dupa ce s-a mai racotit foarte putin adaugam gelatina hidratata in prealabil in apa rece.
Amestecam pentru a se omogeniza si la final incorporam si esenta de rom.Turnam crema peste blat,in tava si ,dupa ce s-a racit complet punem tava la frigider pentru cateva ore pentru a se intari suficient (cel mai bine este s-o lasati peste noapte ).
Pentru decor ,topim la foc mic ciocolata alba impreuna cu smanatana pentru frisca si apoi lasam la racit,amestecand din cand in cand.
Can scaotem prajitura de la rece,intindem topping-ul de ciocolata alba ,decoram cu migdale tocate mare si o repunem in frigider pentru o ora.
Taiem prajitura cu un cutit cu lama foarte subtire,tinut in apa fierbinte si curatat dupa fiecare taietura.
Pofta buna!
Pt blat:
9 oua
10 linguri zahar(cu varf)
5 linguri cu nuca
un plic jumatate de praf de copt
faina cat cuprinde
2 linguri cu cacao
Pt crema:
1 litru frisca(eu am folosit hulala)
300 g zahar
400 g ciocolata alba(eu am folosit de menaj)
200 g unt
Blat:
Ouale se bat bine cu un praf de sare, iar mai apoi se adauga treptat zaharul si se bat in continuare pana isi dubleaza volumul.Se adauga nuca si cacaoa amestecata cu praful de copt. Se amesteca incet de sus in jos, iar mai apoi se adauga faina si se amesteca in acelasi mod. Se tapeteaza o tava cu ulei si faina, si se pune o parte din compozitie. Se pune in cuptor la 180 grade C . Sunt gata cand trec testul cu scobitoarea. (Compozitia mi-a ajuns pentru patru foi.)
Crema:
Ciocolata se topeste pe foc mic cu 3 linguri de frisca lichida si cu untul, apoi se lasa la racit. Intre timp se bate frisca cu zaharul.(Eu am pus 4 linguri de frisca batuta deoparte pt ornare).Cand ciocolata este inca un pic calduta se adauga treptat in frisca.
Montare:
Se bune o foaie de blat,crema si se repeta procedeul inca de 3 ori.
Iar ornarea se face dupa placul fiecaruia.
Aluat de clatite:
2 oua
200 gr faina
200 ml lapte
150 ml apa minerala
1 lingura de zahar
1 lingura unt topit
1 praf de sare
Umplutura:
piersici proaspete taiate felii subtiri
smantana
zahar pudra
Ouale se amesteca cu faina si zaharul si apoi adaugam laptele si apa amestecand continuu cu mixerul .Avem mare grija sa nu ne ramana cocoloase in aluat.Se lasa cel putin 30 min,dupa care se amesteca din nou si daca aluatul este prea gros se mai adauga putina apa minerala sau lapte.
Coacem clatite subtiriin tigaia speciala pentru clatite.
Pentru servire am ales sa le umplu cu felii de piersici proaspete bine coapte.Pudrate cu zahar si alaturi de o lingura de smantana vom avea un desert minunat.
200g branza de vaci grasa
4 linguri zahar
1 galbenus
5-6 linguri cocos
1 fiola esenta vanilie
Amestecam toate ingredientele,facem bile,le asezam pe o farfurie si le dam la congelator pentru 1 ora.
BLAT:
200g unt moale
150g zahar
3 oua
1 albus
250g smantana
260g faina
1 plic praf de copt
2 linguri cacao
3 linguri lapte
CREMA:
150g zahar
3 linguri faina
500 ml lapte
3 oua
1 fiola esenta vanilie
Intr-o craticioara amestecam zaharul si faina,adaugam ouale si amestecam bine, apoi laptele rece treptat,punem pe foc mic si amestecam pana se ingroasa.Lasam crema sa se raceasca 15 minute,adaugam esenta,apoi o intindem peste prajitura.
Deasupra presaram cacao si o dam la rece cel putin 3 ore.
Ingrediente:
200 gr. faina
400 ml. lapte de soia
2 mere
1 praf de copt
1 zahar vanilat
3 linguri ulei
1 lingurita zahar pudra
1 praf de sare
scortisoara (opt)
coaja de portocala
Mod de preparare:
Intr-un castron ,se amesteca faina cu praful de copt,se adauga laptele de soia,sarea,zaharul,merele taiate cubulete,praful de copt,zaharul,scortisoara si coaja de portocala.Se incinge uleiul intr-o tigaie teflonata,se toarna aluatul de clatite si se prajesc clatitele pe fiecare parte.Se servesc pudrate cu zahar pudra!Pofta buna!
200 ml. lapte
un praf de sare
3 linguri zahar
o canuta apa
2 oua
3 lingurite ulei
coaja de portocala
15 linguri faina
Se amesteca toate ingredientele pana ce se obtine o compozitie lichida,nu foarte moale dar nici foarte tare.Se pune cate un polonic de compozitie in tigaia antiaderenta.
45. Badica Robert – Tort aniversar
12 oua
2 cani faina
2 cani zahar
un varf sare
1 lingurita bicarbonat de sodiu,stins cu zeama de lamaie
coaja de portocala;
Pentru crema:
1 pachet margarina (unirea)
1 l lapte
zahar;
Pentru sirop:
1 l apa
2 sticlute esenta rom
zahar;
Pentru ornat:
frisca
ciocolata rasa (opt)
figurine din zahar.
Pentru blat:Separi ouale,bati albusurile cu zaharul,iar galbenusurile cu sare.Dupa care se amesteca albusul batut spuma cu galbenusurile,faina ,bicarbonatul,si coaja de portocala.Se amesteca ,si se toarna amestecul rezultat intr-o tava tapetata cu ulei,Apoi se introduce la cuptor timp de 45-50 minute la foc mic.
Pentru crema:Se pune la foc mic laptele cu margarina pana ce se topeste margarina,se adauga zaharul,pudra de cacao si faina.Se amesteca pana ce se ingroasa.Se lasa la racit.
Pentru sirop:Se amesteca apa cu zaharul pana ce se dizolva,apoi se adauga esenta si se amesteca.
Asamblare:Se taie blatul in trei feli. Se insiropeaza fiecare felie .Se pune prima felie pe un platou,se intinde un strat de crema ,acest procedeu se foloseste pentru toate feliile.Se orneaza cu frisca ,ciocolata rasa si cu figurinele din zahar.
Blat:
2 oua
2 linguri de zahar
2 linguri de apa
1 lingura de cacao
3 linguri de faina
1/2 lingurita praf de copt3 clatite mai groase
100 gr mac
150 ml lapte
2 linguri zahar
2 linguri gris
dulceata de visine
400 ml lapte
1 budinca de cacao
4 linguri de zahar
100 ml frisca
800 gr iaurt
200 ml frisca
10 gr gelatina
Blat:
Albusurile impreuna cu apa se bat spuma.Adaugam zaharul si apoi galbenusurile.Incorporam amestecand usor faina,praful de copt si cacaua.
Am copt blatul in forma patrata de 25/25.Crema de cacao:
Preparam budinca si o lasam sa se raceasca.cand este rece o mixam impreuna cu frisca.Umplutura clatite:
Macul se fierbe in lapte impreuna cu grisul si zaharul.
Acesta umplutura se imparte in trei parti si se intinde peste clatite.La partea de la care vom incepe sa rulam punem un rand de dulceta de visine(formand un sir) ca apoi dupa rulare sa ramana exact la mijloc.Crema de iaurt:
Iaurtul se amesteca(nu se mixeaza) cu frisca lichida si apoi adaugam gelatina hidratata in putina apa si apoi topita.In tava in care am copt blatul am intins folie alimentara cat sa depaseasca peretii formei.Daca aveti doar pereti detasabili reglabili este cu atat mai bine.
Am pus blatul in forma si l-am insiropat putin cu sirop din apa,zahar si putina esenta de rom.Crema de cacao se intinde in strat cam de 2 cm si apoi deasupra asezam cela trei clatite umplute si rulate cu spatiu intre ele.Turnam crema de iaurt ,o nivelam frumos si dam la rece 6-7 ore.Pentru a portiona taiem cuburi pentru a obtine cate un rulou intreg in fiecare bucata de prajitura .In acest fel fiecare portie va avea un aspect frumos pe doua dintre laturi.
500 gr faina
sare
250 ml apa calduta
25 gr drojdie proaspata/ 1 plic drojdie uscata
Ciulama rece:
200 ml ulei
10-12 linguri faina
Umplutura:
1 dovleac placintar
8 linguri zahar (in functie de dovleac)
esenta rom
1 lingurita scortisoara
nuca prajita
Punem faina cu praful de sare intr-un castron si le amestecam putin. Punem putina apa calduta intr-o cana si adaugam drojdia proaspata, faramitata. In cazul drojdiei uscate o punem direct peste faina. Punem drojdia dospita in faina si adaugam si apa calduta ramasa si amestecam cu mainile pana cand aluatul nu se mai lipeste de peretii vasului .O lasam sa se odihneasca pana pregatim ciulamaua rece.Intr-un castron punem uleiul apoi adaugam faina lingura cu lingura si amestecam bine cu un tel pana se omogenizeaza. Trebuie sa obtinem o ciulama mai tare. Intindem coca pe blatul de lucru cat putem de mult. Punem ciulamaua rece deasupra aluatului si o intindem pe toata suprafata acestuia cu o lingura. Impaturim aluatul aducand marginile spre interior (cele 4 margini) apoi inca o data in acelasi fel, apoi il impaturim in 3 (ca pe o scrisoare).Taiem aluatul in doua si il bagam la frigider pentru o ora pentru a se fragezi.Umplutura:
Taiem dovleacul ii scoatem semintele si il curatam de coaja. Il dam pe razatoarea cu ochiuri mari si il punem la calit intr-o cratita impreuna cu zaharul. Cand s-a inmuiat suficient, stingem focul si adaugam esenta de rom si scortisoara. Il lasam la racit inainte de a face rulourile. Cand s-a racit, adaugam nuca prajita si taiata bucatele mai mari.
Scoatem aluatul din frigider. Fiecare jumatate de aluat o intindem cat putem de mult, apoi impartim umplutura de dovleac in 4 parti egale. Punem umplutura pe marginile aluatului si rulam partile spre interior. Vom obtine 2 rulouri din fiecare jumatate de aluat. La unirea celor doua rulouri taiem aluatul cu un cutit. Fiecare rulou il taiem usor cu o lungime de aprox. 8 cm.Tapetam tava cu o foaie de copt si asezam rulourile unul langa altul. Lasam un spatiu de jumatate de cm intre ele.
Preincalzim cuptorul la 180ºC si coacem strudelele pana capata o culoare aurie. Trebuie sa se rumeneasca frumos, apoi le pudram cu zahar.48. Ina Niculescu – Briose cu mere si scortisoara
450 g. de faina
300 g. de zahar
185 g. de iaurt
120 ml de ulei
3 oua
4-5 mere potrivite, spalate
o lingurita cu scortisoara
un plic cu praf de copt
sare
un sfert de lingurita cu praf de ghimbir (optional)
MOD DE PREPARARE BRIOSE CU MERE SI SCORTISOARA (24 de bucati)
Pregatim un bol si o sita in care punem praful de copt. Adaugam faina si le cernem impreuna. Punem un praf de sare si cernem si praful de ghimbir, in cazul in care folositi. Adaugam scortisoara si amestecam bine toate ingredientele uscate.
Curatam merele de coaja si le taiem in cubulete. Pentru a nu se oxida, adaugam peste cuburile de mar zeama stoarsa de lamaie.
Incalzim cuptorul.
Pregatim un bol incapator in care punem ouale si le mixam. Adaugam zaharul, dar pastram o lingura, si mixam pana cand acesta se topeste complet, amestecul isi dubleaza volumul si devine albicios.
Punem uleiul si continuam sa amestecam. Adaugam iaurtul si mixam pana la omogenizarea completa.
Punem ingredientele uscate si cubuletele de mar si amestecam usor, cu ajutorul unei spatule, doar pana la omogenizare, nu mai mult pentru ca altfel briosele se vor lasa in timpul coacerii.
Pregatim formele pentru briose. Cu ajutorul a doua lingurite umplem cu aluat aproximativ trei sferturi din fiecare forma pregatita.
Ppresaram putin zahar deasupra fiecarei briose, pentru a obtine o crusta usor crocanta.
Introducem tava in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru aproximativ 20-25 de minute.
Cand briosele sunt rumenite si trec testul scobitorii, scoatem tava din cuptor.
Lasam prajituricile sa se raceasca complet, apoi servim.
2 oua
2 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
1 praf sare
1 pahar gris
1 pahar faina
2 linguri ulei
Gem. ciocolata pentru umplut
Coacem fiecare clatita pe ambele parti si le umplem cu gem sau ciocolata! sunt delicioase!
10 linguri ulei
5 linguri bulion
5 linguri zahar
2 linguri gris
1 lingura zeama de lamaie
jumatate lingurita bicarbonat
aproximativ 500 g faina
pentru crema de gris:
1, 5 litri lapte
1 cana gris
1 pachet unt
coaja de portocala
jumatate de cana zahar
1 borcan dulceata de cirese
Impartim aluatul in 4 si intindem fiecare bucata.
Se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se inteapa cu o furculita si se coace fiecare foaie circa 8 minute.
Dupa ce am copt toate foile se lasa la racit.
Punem laptele pe foc si il lasam sa se infierbante. Punem grisul si zaharul si lasam la foc mic pana se umfla grisul.
Luam vasul de pe foc, adaugam untul si coaja de portocale si incepem asamblarea prajiturii.
Intr-o tava (eu am pus intr-o caserola mare) punem prima foaie, adaugam jumatate din crema de gris, punem urmatoarea foaie, dulceata de cirese, alta foaie , crema de gris si deasupra ultima foaie.
dam la rece prajitura peste noapte,
Foile se vor inmuia si va fi delicioasa!
Pofta mare!
150 g unt
1 plic zahar vanilat
150 g zahar pudra
3 oua
3 linguri faina
sel
nuci si alune
Luam de pe foc si adaugam zaharul pudra si cel vanilat si amestecam bine.
Punem faina iar la sfarsit adaugam ouale batute cu un praf de sare. Adaugam nuci si alune taiate grosier.
Punem compozitia intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si dam la cuptor pentru 15 minute.
Nu este nici un secret că îmi place foarte mult blatul de negresă,iar în combinaţie cu brânza,nu poate fi decât delicioasă.
Eu am folosit urdă pentru că este dulce,are o textură foarte cremoasa şi nu înmoaie blatul cât timp stă la cuptor.Puteţi însă să folosiţi brânză de vaci sau mascarpone.
150 g unt
300 g ciocolata 55% cacao
50 ml lapte
3 oua
110 g zahar
250 g faina
1 lingurita praf de copt
Sare
350 g urdă
100 g zahar
1 ou
Coaja de lamâie
vanilie
Am lasat sa se raceasca.
Ouale le-am mixat cu zaharul,apoi am pus amestecul de ciocolata racit.
Faina am amestecat-o cu sarea si praful de copt si am încorporat-o cu ajutorul unui tel în amestecul ciocolatos.
Am pus compozitia în tava de 30×20 cm în care am pus hârtie de copt.
Urda am mixat-o cu zaharul si oul batut.
Am pus coaja de lamâie si vanilia.
Am luat cu lingura din crema de brânza si am pus din loc în loc peste compozitia de blat.
Am amestecat putin deasupra brânza cu restul compozitiei cu ajutorul unei furculite.
Am pus tava în cuptor la 180 de grade 25-30 de minute.
Este util sa verificati cu o scobitoare când este copt.
Am portionat dupa ce s-a racit.
Reuşita este sigura daca se respecta întocmai proporţiile si etapele descrise.
Este un blat pufos pe care eu nu-l însiropez si care se comporta foarte bine daca tortul are mai multa crema.
Regula de baza este de a respecta proportia de 30 g zahar si 30 g faina pentru un ou de marime medie,precum si timpul de mixare.
In funcţie de tava folosita,puteţi sa stabiliti numarul necesar de oua.
Pentru a avea un termen de comparatie,eu am folosit 7 oua pentru tava cu diametrul de 28 cm si 4 oua pentru tava cu diametrul de 20 cm.
Fiecare dintre acestea am putut sa le tai obţinând câte trei blaturi.
Praful de copt nu este neaparat necesar,dar eu torusi am folosit câte 5 g.
7 oua
210 g zahar
210 g faina
Sare
5 g praf de copt
4 oua
120 g zahar
120 g faina
Sare
5 g praf de copt
Ingredientele trebuie sa fie neaparat la temperatura camerei.
Am mixat ouale împreuna cu zaharul la viteza maxima timp de 20-25 de minute,pâna îsi tripleaza volumul si capata consistenta unei creme,paletele mixerului lasând o urma în compozitie.
Cu cât veti mixa mai mult,cu atât compozitia va acumula mai mult aer si blatul va creste mai frumos.
Am încalzit cuptorul la 180 de grade.
Faina amestecata cu sarea si praful de copt,am pus-o peste spuma de oua,în 3 reprize,amestecând usor cu un tel,cu miscari de rasturnare mai degraba decât de amestecare.
Am pus apoi compozitia în tava si am batut putin tava de masa ,ca sa se aseze putin compozitia.
Am pus la cuptor pentru 30-35 de minute.
In nici un caz nu deschideti usa cuptorului în primele 20-25 de minute.
Dupa ce s-a copt,am lasat blatul sa se raceasca în cuptor cu usa întredeschisa,apoi l-am lasat pe un gratar pâna a doua zi când l-am taiat.
Este indicat ca pandişpanul sa se taie abia a doua zi.
Sau puteti sa-l consumati ca atare,pudrat cu zahar.
Blat pandişpan (tava cu diametrul de 28 cm):
7 oua
210 g zahar
210 g faina
5 g praf de copt
Sare
Vanilie
Coaja de lamâie
4 oua
120 g zahar
120 g faina
5 g praf de copt
Sare
Vanilie
Coaja de lamâie
400 g zmeura
3 linguri zahar
400 ml frisca lichida
2 linguri smântâna 20% grasime
1 lingura miere de albine
10 g gelatina
Bomboane Raffaello si zmeura
200 g ciocolata 55% cacao
200 ml frisca lichida
250 g Crema Mascarpone
2 linguri zahar pudra
Plus câteva linguri de frisca lichida
1 lingura lichior Cherry Angelli
200 g ciocolata 74% cacao
300 ml frisca lichida
100 g ciocolata 74% cacao
100 ml frisca
100 g ciocolata alba
1 lingurita miere de albine
100 ml frisca
100 g ciocolata 55% cacao
5 piscoturi
100 g miez de nuca
50 g ciocolata 74% caca0+ 2 linguri lapte
Pentru cele doua blaturi,am procedat la fel,difera doar cantitatile si tava in care le-am copt.Reteta este foarte simpla,trebuie doar sa respectati proportiile,adica 30g zahar si 30 g faina pentru 1 ou folosit,iar timpul de mixare sa fie suficient pentru a încorpora destul aer în compozitie,aproximativ 20 de minute.
Pentru început,am tapetat fundul tavilor cu hârtie de copt,iar marginile cu unt si faina. Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Am mixat ouale împreuna cu zaharul la viteza maxima timp de 20-25 de minute,pâna îsi tripleaza volumul si capata consistenta unei creme,paletele mixerului lasând o urma în compozitie.
Am încalzit cuptorul la 180 de grade.
Faina amestecata cu sarea si praful de copt,am pus-o peste spuma de oua,în 3 reprize,amestecând usor cu un tel,cu miscari de rasturnare mai degraba decât de amestecare.
Am pus apoi compozitia în tava si am batut putin tava de masa ,ca sa se aseze putin compozitia.
Am pus la cuptor pentru 30-35 de minute.
In nici un caz nu deschideti usa cuptorului în primele 20-25 de minute.
Dupa ce s-a copt,am lasat blatul sa se raceasca în cuptor cu usa întredeschisa,apoi l-am lasat pe un gratar pâna a doua zi când l-am taiat.Am pregatit zmeura pentru mousseul de zmeura.
Am pasat-o cu blenderul apoi am trecut-o printr-o sita fina pentru a scapa de seminte,o operatiune destul de migaloasa si la care se pierde destul de mult fruct.
Gelatina am hidratat-o cu apa rece.E nevoie de apa doar cat sa acopere gelatina.
Frisca am mixat-o putin pâna a început sa devina spuma,apoi am adaugat smântâna si mierea.Am mai mixat dar nu foarte mult,nu trebuie sa fie foarte tare.
Piureul de zmeura l-am amestecat cu 3 linguri de zahar si l-am pus pe foc sa se încalzeasca(nu sa fiarba).
Gelatina am încalzit-o la microunde,apoi am turnat-o peste zmeura.Dupa ce piureul de zmeura s-a racit,am pus în el câteva linguri de frisca,omogenizând usor,apoi am încorporat-o în frisca ramasa.
Am pus la frigider pâna s-a întarit putin.
Pentru crema de ciocolata si Mascarpone,am procedat în felul urmator:
Am pus pe baie de aburi ciocolata cu 200 ml frisca.
Când ciocolata s-a topit,am luat de pe foc,am pus lichiorul,am lasat sa se raceasca ,apoi am pus-o la frigider pâna s-a racit complet si s-a îngrosat.
Am mixat-o apoi,adaugând câteva linguri de frisca.
Crema Mascarpone am mixat-o cu 2 linguri de zahar pudra,apoi am amestecat-o cu ciocolata.
Pentru bomboanele de ciocolata cu care am decorat tortul,am tocat nuca grosier,am sfarâmat piscoturile.Peste ele am pus 100 g ciocolata topita si racita.
Am facut apoi bilutele pe care le-am lasat sa se întareasca putin.
Am topit apoi 50 g ciocolata cu putin lapte si am glazurat bilutele si le-am lasat pe hârtie pâna s-a întarit glazura.
Pentru crema de ciocolata pentru decor,am topit pe baie de aburi ciocolata cu frisca.
Am lasat-o sa se rac easca foarte bine ,apoi am mixat-o ca sa pot orna cu ea.
Toate acestea fiind pregatite,am trecut la asamblarea tortului.
Blatul mare de pandişpan l-am taiat în trei,pe orizontala,iar cel mic în doua.
Pe primul blat am pus mousse de zmeura,bomboane Raffaello si zmeura,apoi al doilea blat.
Pe cel de-al doilea blat am pus crema de ciocolata cu Mascarpone,zmeura si bomboane Raffaello.Am pastrat putina crema pentru a pune pe lateralele tortului.Am acoperit cu cel de-al treilea blat.
Am pus putina crema de ciocolata ca sa lipesc blatul mai mic.Peste acesta am pus mouse de zmeura si zmeura.La final ultimul blat.
Pe partea de jos a tortului am pus crema de ciocolata pastrata.Pe partea de sus am pus frisca.
Deasupra tortului am pus glazura de ciocolata alba.Pentru aceasta am topit ciocolata alba pe baie de aburi cu o lingurita de miere de albine si 100 ml frisca.Dupa ce s-a racit putin,am turnat-o deasupra tortului.
Am pregatit si glazura de ciocolata neagra,pe care am pus-o pe marginea blatului mare.Deasupra am presarat bilute roz.
Deasupra tortului am asezat bilutele de ciocolata,bomboane Raffaello si zmeura.
Am ornat apoi cu crema de ciocolata.
4 blaturi x 18 cm
280 g zahar pudra
12 g praf de copt
270 ml lapte batut
80 ml ulei
4 oua
270 ml cafea fierbinte
100 g cacao
esenta de vanilie
5 albusuri
450 g unt 82 %grasime
230 g zahar
1 lingrita extract de vanilie
3 linguri sos caramel
200 g zahar
60 g unt gras
150 ml smantana pentru frisca(30 %grasime)
3 g gelatina
2 linguri apa rece
+
nuca pentru decor
Blat:
Faina se amesteca cu zaharul pudra si praful de copt si se cerne. Laptele batut se amesteca cu ouale si uleiul si se toarna peste amestecul uscat. Cafeaua fierbinte se amesteca cu cacaua si esenta de vanilie si se toarna in fir subtire peste compozitia anterioara, amestecand cu un tel pana se omogenizeza.Compozitia se imparte in patru parti egale si se coc blaturile intr-o forma de 18 cm, unsa cu unt si tapetata cu cacao. Se coc 20-25 minute in cuptorul preincalzit. Dupa 20 de minute se verifica daca sunt gata.Se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca. Daca au crescut mai mult in mijloc, se niveleaza cu un cutit zimtat.Crema de caramel:Intr-un bol (de metal sau de sticla) se pun albusurile si zaharul si se amesteca putin. Intr-o oala inalta se pune apa, nu multa pentru ca nu trebuie sa atinga bolul.
Cand fierbe se pune bolul deasupra si se amesteca cu un tel incontinuu pana se dizolva zaharul in totalitate(pentru a verifica asta se ia din albus intre degete si daca nu se mai simt granulele inseamna ca e gata).Se ia bolul de pe foc si se mixeaza la viteza maxima pana se raceste bolul (si amestecul) si se transforma intr-o bezea tare si lucioasa.
In momentul in care bolul si amestecul sunt reci se adauga cate un cub de unt (scos din frigider cu cateva ore inainte, trebuie sa fie moale); nu se adauga un alt cub pana cand anteriorul nu este incorporat.La un moment dat crema o sa fie moale, aproape lichida si cu aspect de crema taiata, dar nu va faceti griji, isi revine imediat si se transforma intr-o compozitie cremoasa.Dupa ce se termina cubuletele de unt se adauga extractul de vanilie, sosul caramel (mai jos gasiti reteta) si se mixeaza putin.Crema se imparte in patru parti egale; 1/4 din crema se lasa deoparte.Asamblare:Pe un platou se aseaza primul blat (si se pensuleaza putin cu un sirop din apa+zahar+aroma; acest lucru este optional, oricum blaturile sunt umede, dar daca totusi il preferati mai umed pensulati cu putin sirop), 1/4 din crema de caramel, se niveleaza si se lasa 3-5 minute la congelator, apoi se continua la fel; ultimul strat trebuie sa blatul de ciocolata, apoi se lasa la frigider 2-3 ore. Dupa acest timp se scoate de la frigider si se imbraca in crema pastrata, se niveleza cu un cutit spatula si se lasa la rece.Glazura:
Sos caramel:Este foarte important sa folositi smantana lichida pentru frisca si nu frisca lichida, pentru ca aceasta este mult mai grasa.Intr-o cratita se pune zaharul si se caramelizeaza, fara sa ramana cocoloase de zahar, apoi se adauga untul taiat cubulete si se amesteca pana se topeste. Se adauga smantana lichida cu grija pentru ca se ridica vapori de abur. Se lasa pe foc mic pana incepe sa clocoteasca, apoi se stinge focul.Din sos se folosesc 3-4 linguri pentru crema, restul se pastreaza pentru glazura.Sosul se reincalzeste la microunde sau pe foc, pana se fluidizeaza.Gelatina se hidrateaza in apa rece, apoi se pune sosul caramel cald si se amesteca incontinuu pana se dizolva gelatina si se raceste sosul.Cand sosul este racit si dens, se toarna peste tort, incepand din centru. Se sa se prelinga pe margini, ajutand cu o lingura. Eu nu am tinut sa fie imbracat perfect, dar a fost acoperit in proportie de 80%.Cand se proportioneaza se taie cu un cutit cu lama subtire, trecut prin apa fierbinte, pentru a avea felii perfecte.56. Calinescu Gabriela – Tarta Tatin cu mere
57. Claudia Vasilache – Prajitura cu mac si crema de mascarpone cu ananas
Ingrediente:
pentru blat
4 oua
50 de grame de unt
3 linguri de zahar pudra
1/2 plic de praf de copt
un praf de sare
5 linguri de faina
cateva picaturi de esenta de vanilie
30 de grame de mac
-pentru crema
continutul a jumatate de cutie de ananas (fruct si sirop)
250 de grame de mascarpone
200 de grame de smantana de 12% grasime
4 lingurite de zahar pudra
un plic de gelatina
Mod de preparare:
Aprindem cuptorul la 190 de grade si il lasam sa se incalzeasca.
Separam albusurile de galbenusuri
Galbenusurile le frecam impreuna cu zaharul pana devin o spuma dupa care incorporam si untul topit in prealabil si adus la temperatura camerei
Albusurile le batem bine impreuna cu un praf de sare, pana cand devin ferme dupa care le incorporam usor, cu miscari de jos in sus in compozitia de galbenus, unt si zahar, amestecad totul bine.
Adaugam faina cernuta impreuna cu sarea si praful de copt, precum si esenta de vanilie.
Punem hartie de copt intr-o tava de tort, de 26 cm diametru, cu peretii detasabili si turnam compozitia de mai sus
Dam la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Facem testul cu scobitoarea si daca este gata inchidem cuptorul, scoatem tava si lasam la racit
Cand blatul este racit scoatem hartia de copt de pe blat, il punem pe un platou si adaugam in jurul lui inelul de la forma detasabila in care l-am copt si ne apucam de facut crema
Bucatile (pulpa) de ananas, impreuna cu mascarpone, zaharul si smantana le adaugam in blender si le omogenizam bine
Gelatina impreuna cu doua linguri de apa o dizolvam pe baie de aburi. Adaugam si doua linguri din compozitia de mascarpone si smantana si amestecam bine pana gelatina este bine dizolvata. Lasam sa se raceasca putin si apoi o adaugam in crema de mascarpone amestecand bine compozitia rezultata
Insiropam blatul cu mac cu zeama de la siropul de ananas
Turnam peste blat crema de mascarpone si dam prajitura la rece pana a doua zi cand dam deoparte inelul detasabil si o ornam simplu presarand seminte de mac pe deasupra.
58. Andreea Denisa – Pandispan rapid cu mere
INGREDIENTE
2 oua
3 linguri zahar
1 lingura ulei
un varf de cutit de praf de copt
2 linguri de faina.
2 mere
sirop de mure
Mixam ouale cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Adaugam uleiul si mai mixam putin, la final adaugam faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca cu o spatula si se pune in forma rotunda cu diametrul de 16 cm. Se seteaza cuptorul cu microunde la cea mai mai mica treapta si se lasa 15 min.
Se lasa la racorit , se scoate din forma , se rastoarna pe farfurie astfel incat sa fie merele deasupra si se insiropeaza cu sirop de mure.
59. Ina Niculescu – Briose cu afine
INGREDIENTE BRIOSE CU MALAI SI AFINE (24 bucati)
300 g. de faina
200 g. de malai
300 g. de zahar
250 ml de ulei
250 ml de lapte batut sau de iaurt de baut
2 oua
un plic cu praf de copt
200 g de afine
MOD DE PREPARARE BRIOSE CU MALAI SI AFINE (24 bucati)
Punem malaiul peste faina. Adaugam zaharul si praful de copt si amestecam bine toate ingredientele uscate.
Punem laptele batut (sau iaurtul de baut) peste ulei. Adaugam ouale si amestecam bine cu un tel.
Turnam amestecul de ingrediente lichide peste cel de ingrediente uscate si amestecam pana la omogenizare, dar nu mai mult. In final briosele trebuie sa fie usor zgrumturoase.
Punem in compozitie jumatate din cantitatea de afine si amestecam, pentru ca desertul sa aiba o culoare frumoasa.
Incalzim cuptorul. Pregatim 24 de forme pentru briose in care punem hartiute.
Cu ajutorul a doua lingurite punem aluat, in fiecare forma, pana la aproximativ trei sferturi din inaltimea acesteia.
Presaram cateva afine deasupra fiecarei prajiturici.
Introducem tava in cuptorul incalzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute.
Cand briosele sunt aurii si trec testul scobitorii, scoatem tava din cuptor.
Lasam prajiturile cu fructe pe un suport timp de 5 minute, le scoatem apoi din forme, cu tot cu hartiute, le punem pe un gratar si le lasam sa se racoreasca.
Servim.
POFTA BUNA!
60.Margareta Cismasiu – Chec cu afine
Ingrediente:
250gr unt,
1 cana zahar,
2 oua,
4 cani faina,
2 cani lapte,
4 cani afine,
esenta de vanilie,
coaja de portocala,
un praf sare,
praf de copt.
Mod de preparare:
Untul,la temperatura camerei,se freaca cu zaharul si ouale.Se adauga coaja de portocale si esenta de vanilie si se amesteca in continuare.Se adauga laptele,alternand cu faina amestecata cu praful de copt si sarea.Va rezulta un aluat mai gros decat aluaturile obisnuite de chec.Nu e nici o problema,va creste frumos si va fi foarte pufos.
Se adauga afinele si se amesteca incet,sa nu se zdrobeasca.Se pune aluatul in tavi de chec tapetate cu hartie de copt si se da la cuptor.Pentru a vedea daca e gata,se face proba scobitorii.
Cand e gata, se scoate din cuptor.Se scot din tavi si se lasa pe un gratar sa se raceasca.Se pudreaza cu zahar vanilat.
61. Stangaciu Daniela – Rulada cu dulce de leche
Ingrediente foaie rulada:
4 oua
1 lingurita cacao
4 linguri de zahar pudra
4 linguri de faina
esenta de rom
1 praf de sare
Mod preparare foaie rulada:
Amestecam gabenusurile cu zaharul pudra pana cand obtinem o crema pufoasa, separat batem spuma tare ,albusurile cu praful de sare ,cu mixerul . Turnam galbenusurile peste albusuri, amestecam usor cu un tel sau cu mixerul la viteza mica, incorporam faina si cacaoa cu o lingura de lemn cu miscari usoare de sus in jos.. Tapetam o tava, de cuptor,cu hartie de copt si punem compozitia in cuptorul preincalzit la 175 de grade, timp de 10-15 minute.
O scoatem si o lasam la racit.
Ingrediente crema dulce de leche:
200 gr dulce de leche (eu il pregatesc in casa dintr-un litru de lapte si 550 gr zahar,se fierbe circa o ora si jumatate,pana se obtine o crema usor densa de culoare crem auriu)
150 gr frisca lichida
3 linguri lapte condensat
5 gr gelatina
Mod preparare crema:
Acoperim gelatina cu apa(10-20 ml) si o lasam deoparte sa se hidrateze.
Separat amestecam intr un vas,dulceata de lapte cu cele 3 linguri de lapte condensat . Mixam bine frisca lichida,dupa care o amestecam cu dulceata de lapte. Punem gelatina la bain maire(sau o incalziti cateva secunde la microunde).Dupa ce s a dizolvat si omogenizat(atentie nu trebuie sa fiarba) o adaugam in intreaga compozitie si amestecam energic.
Se in tinde foaia de rulada,adaugam crema pe care o nivelam usor pe intreaga suprafata a foii de rulada.lasam un pic sa se mai inchege ,dupa care pornind de la un capat,rulam presand usor,pana la celalalt capat. O invelim strans intr o folie alimentara si o dam la frigider pentru cateva ore. Se scoate se taie si se serveste.Optional mai puteti pastra putina crema,cu care ornati si deasupra rulada.Eu am preferat-o asa simpla,are un gust desavarsit iar crema chiar face diferenta:).Pofta Buna!
62. Tolontan Ana – Bilute cu visine
Ingrediente
300 gr biscuiti simpli
200 gr alune
250 gr margarina
2 linguri cacao
1 esenta rom
2 linguri zahar vanilat
visine din visinata
Mod de preparare
Macinam biscuitii si alunele la robot.
Adaugam cacao si zaharul si amestecam.
Punem apoi margarina topita si esenta de rom si amestecam bine pana obtinem o compozitie omogena si nu foarte moale. Luam cate putin din compozitie si punem in mijloc o visina (scoatem mai intai samburii si le lasam sa se scurga bine).
Daca faceti bilutele pentru copii puteti pune visine din compot sau chiar visine proaspete sau congelate. Modelam cu mana bilutele. Compozitia este putin sfaramicioasa caci margarina se intareste foarte repede insa modelandu-le se incalzeste de la caldura mainilor si se modeleaza foarte usor.
Daca doriti puteti sa le dati prin cacao sau nuca de cocos. Le dam apoi la frigider cel putin 30 minute ca sa se intareasca.
63. Cristina Vlasceanu – Clafoutis cu cirese/visine
Avem nevoie de:
500 gr cirese/visine proaspete (putem folosi si din compot)
300 ml lapte
200 gr faina
3 oua
2 linguri smantana
60 gr unt
110-120 gr zahar
1 praf sare
Se spala bine ciresele/visinele si se scot samburii. In cazul compotului se pun ciresele/visinele la scurs.
Ouale le batem cu un praf de sare, adaugam zaharul si amestecam usor, apoi adaugam faina si omogenizam. Laptele il adaugam treptat pentru a nu obtine cocoloase. Amestecam continuu pana la omogenizare. La final punem si untul topit si racit, si smantana. Vom obtine un aluat ca de clatite.
Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Ungem o tava de tarta cu unt si pudram cu putin pesmet. Punem ciresele/visinele in tava iar peste ele turnam aluatul. O dam la cuptor pentru 40 de minute. Dupa primele 20 de minute reducem focul la 180 de grade.
Lasam clafoutisul la racit in tava, apoi il putem portiona. Se poate pudra cu putin zahar praf cu aroma de vanilie.
64. Clementina Stoicescu – Prajitura cu mure de padure
Ingrediente
Blat
3 oua mari cu 2 galbenusuri sau 6 oua mici
6 linguri de faina
6 linguri de zahar
3 linguri ulei
1 praf de copt cu sofran
1 lingurita curcuma
Sirop
150 g zahar
300 ml apa
1 lingura mure facute piure
Crema
200 g zahar pudra
200 g ciocolata cu 52 % cacao
300 ml frisca lichida
2 linguri smantana cu 40 % grasime
20 g gelatina
300 g mure
Decor
mure
Blatul :
Albusurile le batem bine cu un praf de sare, pana devin o spuma tare.Galbenusurile cu zaharul le mixam pana se topeste zaharul,apoi adaugam uleiul ca la maioneza si faina amestecata cu praful de copt si curcuma.Incorporm bine toate ingredientele si adaugam albusurile,avand grija sa amestecam cu miscari lente de jos in sus.Pregatim o tava cu hartie de copt,32/22 cm,turnam compozitia in tava si dam tava la cuptorul preincalzit,este gata cand trece testul scobitorii.Se lasa la racit.
Sirop :
Intr-o craticioara ardem zaharul,apoi turam apa si adaugam si lingura de piure de mure,lasam sa fiarba pana se topeste zaharul.Se lasa la racit.
Crema :
Intr-o craticioara punem frisca lichida,smantana,zaharul ,ciocolata maruntita si murele facute piure.Punem craticioara pe foc,amestecand pana se topeste ciocolata,nu lasam sa fiarba.Separat hidratam gelatina cu apa rece si apoi o incorporam in crema,dupa ce am luat-o de pe foc.
Asamblare :
In tava in care am copt blatul punem folie alimentara,asezam blatul,il siropam si turnam deasupra crema.Dam tava la frigider,pana a doua zi.Cand a inceput sa se intareasca suficient,ornam cu mure.A doua zi portionam frumos prajitura si servim cu placere,daca avem,daca nu doar servim….
* 5 oua
* 5 linguri de zahar
* 10 linguri faina
* 50 g unt
* 70 g ciocolata neagra
* 350 g branza
* 100 g smantana
* 5 smochine
* 5 pastai de tamarind
* boboci de iasomie
* 1 lingura agar-agar
* 150 g ciocolata neagra
* smochine
* boboci iasomieMod de prepararePreparare blat
Untul la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul, apoi se adauga treptat ouale, continuand mixarea la viteza cea mai mica.
Ciocolata se topeste pe baie de aburi si se lasa cateva minute sa se raceasca.
Se adauga ciocolata, amestcand cu un tel, iar la sfarsit se incorporeaza faina cernuta .
Compozitia obtinuta se pune intr-o tava deptunghiulara tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 30 minute.Preparare crema de smochine,tamarind si iasomie
Branza (de vaci am folosit eu) se amesteca cu smantana, si se proceseaza intr-un robot, apoi se adauga smochinele taiate felii, pastaile de tamarind si se continua procesarea.
Din bobocii de iasomie se face un ceai foarte concentrat.
Agar-agarul se amesteca cu ceaiul de iasomie si se mai lasa pe foc aproximativ 2 minute.
Se lasa sa se raceasca apoi se adauga peste crema de smochine,branza si se amesteca usor.
Se da crema la frigider timp de aproximativ o ora.Asamblare si decorare prajitura
Blatul copt si racit se taie in doua parti egale.
Se face un sirop concentrat din apa, pastaie de tamarind si iasomie, se lasa sa se raceasca apoi se adauga o lingura de miere.
Blaturile se insiropeaza bine cu siropul de mai sus.
Intr-un platou se pune primul blat se adauga crema de smochine,tamarind si iasomie, se adauga al doilea blat si se da la frigider pentru cel putin 2 ore.
Cu ajutorul unor cercuri de inox se decupeaza prajiturele mai mici.
Fiecare prajitura obtinuta se glazureaza cu ciocolata topita si se orneaza cu smochine si boboci de iasomie
150g faina alba,
2 oua si 300 ml apa minerala
o lingura ulei in compozitie,
zahar vanilat si un strop de esenta de vanilie
un praf de sare.Se bat ouale cu zaharul pana acesta se topeste. Se adauga zaharul vanilat si esenta apoi se pune o masura faina, putina apa minerala, adaugam si lingura de ulei si apoi continuam cu apa si faina pana devine un aluat nu prea dens. Se incinge tigaia si se unge cu putin ulei. Se toarna compozitia (eu torn cu o lingura in tigaie si intorc tigaia pentru acoperirea acesteia cu compozitia de clatite).
Le intoc pe o parte si pe cealalta se pune pe o farfurie plata si le umplem cu gem, dulceata nutella. Eu le-am umplut cu dulceata de prune. Pofta buna va doresc si sper sa va placa reteta mea.
200 ml lapte
50 gr unt
1 cub drojdie(25 gr)
100 gr zahar
2 oua(galbenusuri)
500 gr faina
coaja rasa de lamaie
esenta de vanilie
Pt umplutura
50 gr scortisoara
100 gr nuca macinata
3 albusuri
20 gr finetii
Pt uns
1 galbenus
2 linguri lapte
Dizolvam in laptele caldut drojdiasi zaharul. Adaugam apoi esenta de vanilie,coaja de lamaie si amestecam. Punem cele doua galbenusuri,amestecam si adaugam faina putin cate putin si framantam pana cand aluatul devine compact si nelipicios. Transferam aluatul pe masa infainata si impartim aluatul in 4. Intindem aluatul in forma dreptunghiulara cam de 1 cm grosime si punem finetii,sau umplutura din scortisoara si nuca macinata(batem albusurile spuma,adaugam scortisoara amestecata cu nuca macinata si omogenizam bine compozitia).Rulam strans si cu ajutorul unui cutit bine ascutit taiem ruloul in doua pe lungime. Impletim aluatul,avand grija ca umplutura sa vina deasupra. Rulam si lipim capetele sa nu se desfaca la copt. Ungem cu galbenusul de ou amestecat cu lapte si dam la cuptorul preincalzit pana se rumeneste frumos.
1 conserva de ananas
250 gr faina
50 gr fulgi de cocos
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat
1 ou
125 gr zahar
80 ml ulei
200 ml lapte batut
1 plic zahar vanilat
inghetata de ananas(1 conserva ananas , 100 ml frisca )
frunze de mentaIntr-un vas punem faina , fulgii de cocos , praful de copt si bicarbonarul si le amestecam .
Separat batem oul cu zaharul , adaugam uleiul , laptele batut si zaharul vanilat .Punem amestecul peste faina .
Scurgem 150 gr ananas din conserva si il taiem mai marunt .
Adaugam ananasul si omogenizamPunem compozitia in cornete(3/4 din cornet)
Asezam cornetele pe o tava de briose si o dam la cuptor pentru 25-30 de minute .(pana se rumenesc usor)Scoatem tava si lasam briosele sa se raceasca .
Pentru inghetata mixam continutul unei conserve de ananas . Batem frisca , o amestecam cu ananasul mixat si turnam amestecul in masina de inghetata (daca nu avem masina de inghetata punem la congelator pentru cateva ore , amestecand din cand in cand )Ornam briosele racite cu cate o cupa de inghetata , o bucata de ananas si frunze de menta
100 gr ciocolata
150 gr zahar
100 gr merisoare confiate
3 oua
40 gr amidon
1/2 lingurita scortisoara macinata
1 plic zahar vanilat
2 linguri lichior de cirese
20 gr unt
zahar pudra cu aroma de vanilie pentru decorMerisoarele le punem la inmuiat in lichiorul de cirese pentru 15 minute . Tocam ciocolata marunt
Punem intr-un castron branza scursa , galbenusurile si zaharul .
Le mixam pana se topeste zaharul si capata o consistenta cremoasa .Adaugam zaharul vanilat , amidonul , scortisoara , ciocolata si merisoarele scurse si omogenizam compozitia .
Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare si le adaugam la compozitie . Amestecam usor cu o lingura de lemn .Turnam compozitia intr-o forma unsa cu unt si tapetata pe fund cu hartie de copt.
Dam forma la cuptor pana se rumeneste usor .
Scoatem prajitura cand este gata si o lasam sa se raceasca .
Dupa ce s-a racit cernem deasupra zahar pudra.
71. Mihaela Cercel – Prajitura festiva cu crema de vin
blat:
crema :
decor:cacao neagra
dulceata de portocale(3 portocale mari , 350 gr zahar , 1 lamaie , 150 ml apa ,1 lingura gelfix )
Incepem cu o seara inainte cu prepararea dulcetei de portocale .
Spalam bine portocalele . O portocala o curatam de coaja , avand grija sa nu luam si din partea alba a coajei . Punem cojile in apa pana a doua zi dimineata .
Curatam portocalele , si scoatem fiecare felie , de pe care curatam cu atentie partea alba . Asezam portocalele impreuna cu zeama lasata si zaharul peste noapte la frigider .
A doua zi scurgem apa de pe coji . Tocam cojile fin si le punem la fiert impreuna cu portocalele , zeama de la lamaie si apa .
Fierbem aproximativ 30 -40 de minute , pana cojile se inmoaie si scade din zeama . Dam jos cratita si punem gelfixul . Amestecam bine si mai fierbem 3 minute . Dam jos si punem dulceata in borcane . Le acoperim si le lasam sa se raceasca .
Pentru blat separam albusurile de galbenusuri .
Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare . Adaugam zaharul si batem in continuare pana compozitia capata consistenta unei smantani groase . Punem galbenusurile , omogenizam , apoi cernem deasupra faina amestecata cu cacaua . Amestecam cu o lingura de lemn . Turnam compozitia intr-o forma tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptor pana este gata . Cand este gata scoatem forma si o lasam sa se raceasca .
Taiem blatul racit in 2 parti inegale .
Pentru crema punem ouale cu zaharul intr-o craticioara cu fundul dublu si batem bine pana compozitia incepe sa se aereze si sa creasca . Punem vinul caldut si asezam craticioara pe foc mic . Batem in continuare pana compozitia se ingroase (avem grija sa nu fiarba )
Intre timp hidratam gelatina in 70 ml apa rece .
Dam craticioara jos si o punem cu fundul in apa rece . Punem cateva linguri de crema peste gelatina , amestecam energic , apoi turnam inapoi peste crema . Amestecam pana crema se raceste , fara a se intari .
Batem smantana si o adaugam la crema . Omogenizam bine compozitia .
Pe o farfurie punem partea mai groasa a blatului , asezam 1/3 din crema , partea mai subtire de blat si restul de crema . Nivelam bine si dam prajitura la frigider pentru 1-2 ore .
Inainte de servire o pudram cu cacao neagra si o portionam .
Servim prajitura cu dulceata de portocale .
300 gr biscuiti Petite Beure
1 pachet unt
Crema
600 gr branza de vaci
250 gr smantana
100 ml frisca
3 ouaesenta de vanilie250 gr zahar
Mixam branza de vaci cu zaharul.Adaugam smantana si mixam bine. Punem ouale unul cate unul,amestecand cu o lingura,iar la final adaugam frisca batuta si esenta de vanilie si continuam amestecarea pana la omogenizarea totala.Turnam crema peste blatul de biscuiti si dam la cuptorul preincalzit pt o ora la foc mic.Verificam compozitia.Trebuie sa “se tina” si sa fie rumenita.Se lasa la racit, se baga la frigider pentru cel putin doua ore inainte de a portiona.Se orneaza cu dulceata de afine inainte de servire.
73. Neagu Mariana – Zuppette
6 oua
150g zahar
150g faina
4 galbenusuri
500 ml lapte
30g faina
150g zahar
1 fiola esenta vanilie
-500g-2 foi
Luam fiecare foaie de aluat foietat,o intindem in tava tapetata cu hartie de copt,trebuie sa fie usor mai mare decat tava pentru ca in timpul coacerii se mai strange.O intepam din loc in loc cu o furculita si o stropim cu putin zahar tos.Coacem foile pe rand circa 10 minute.Le lasam sa se raceasca pe un gratar.
Imbracam tava in folie de plastic[cu care o sa invelim prajitura] si punem prima foaie de aluat peste care punem jumate din crema de vanilie.Taiem pandispanul felii si le punem peste crema.Insiropam foarte bine pandispanul,cu un sirop facut din apa,zahar si esenta vanilie.Adaugam crema ramasa si a doua foaie de aluat foietat.Infasuram prajitura cu folia alimentara,punem o greutate peste toata prajitura si o dam la rece cateva ore.
4 linguri de zahar tos
3 linguri zahar pudra
60 g unt pe care il vom topi
3 linguri de ulei
200 g morcovi razuiti pe razatoarea mica
1 plic praf de copt
160 g faina
1/2 lgt de scortisoara
Glazura:
2-3 linguri de lapte
100 g ciocolata cu lapteOuale le batem sau le mixam cu zaharul pana cand se albesc si obtinem o spuma.
Adaugam untul topit, uleiul si morcovii razuiti.
Faina o amestecam cu praful de copt si scortisoara si o turnam treptat peste compozitia de morcovi amestecand cu un tel sau mixand la viteza cea mai mica a mixerului.
Tapetam tava cu hartie de copt si turnam compozitia. Dam tava la cuptor la foc mic pentru aprox. 40-45 de minute. Verificam cu o scobitoare daca este gata. O scoatem din cuptor si o lasam la racit apoi o imbracam cu glazura de ciocolata si ciocolata rasa.
Glazura:
2 kg mere
zahar dupa gust
2-3 linguri ulei
Decor:
2 albusuri + 2 linguri de zahar
200 g nuci din care 1/2 din compozitie macinate, iar 1/2 caramelizate cu 2-3 linguri de zahar.
Punem faina intr-un bol iar in mijlocul ei punem restul ingredientelor: galbenusurile, untul taiat bucati, smantana, vinul, zaharul si zaharul vanilat, praful de copt, esenta si praful de sare.
Amestecam toate ingredientele si framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini (daca vi se pare prea lipicios mai adaugati putina faina).
Invelim aluatul in folie alimentara si il dam la frigider pentru aprox 1 h jumatate – 2 h.
Intre timp pregatim umplutura:
Spalam bine merele, le curatam de coaja si le dam prin razatoarea mare.
Le punem intr-o oala, le amestecam cu zahar dupa gust si cele 3 linguri de ulei.
Punem oala pe foc mic pentru cateva minute pana se inmoaie si se calesc putin. Amestecam din cand in cand in compozitie. Dam oala de pe foc pana se raceste compozitia, apoi dam la frigider pentru 30 de minute.
Aluatul obtinut il impartim in 2 parti egale si formam 2 foi subtiri.
Tava o tapetam cu hartie de copt si punem prima foaie de aluat pe care o intepam din loc in loc cu o furculita.
Peste aluatul din tava punem compozitia de mere rece si acoperim cu a2a foaie de aluat pe care o intepam cu furculita.
Mixam albusurile spuma cu cele 2 linguri de zahar si le turnam in tava peste prajitura. Deasupra albusurilor punem nucile macinate (adica 100 g din cantitatea totala de nuci).
Dam tava la cuptorul preincalzit la foc potrivit pentru aprox. 45-50 de minute.
Verificati daca prajitura este gata si inchideti cuptorul. Dupa ce ati inchis focul presarati deasupra 100 g nuci caramelizate macinate (caramelizati 2-3 linguri de zahar intr-o craticioara si il amestecati cu nucile intregi apoi turnati compozitia pe hartie de copt pana cand se raceste. Maruntiti nucile la robot foarte putin si le turnati la final peste prajitura din cuptor).
15 linguri sifon
15 linguri ulei
15 linguri zahar
500 g faina
2 lingurite amoniac
Se amesteca faina cu uleiul,sifonul,zaharul,amoniacul si se framanta bine aluatul.Trebuie sa iasa mai tare si elastic.Se imparte in 4 bucati,din care se intind 4 foi,care se coc pe dosul tavii de aragaz,cate 10 minute fiecare.Cat timp se racesc,se pregatesc cremele.
1 borcan cu gem acrisor[800 g]
6 linguri nuci macinate
1 plic zahar vanilat
Se amesteca toate aceste ingrediente si se lasa crema obtinuta deoparte.
375 g margarina
1 lamaie
6 linguri zahar
4 linguri cu varf de gris
Se pune la fiert 800 ml apa cu zaharul si cand da in clocot se adauga grisul in ploaie.Se amesteca mereu si se lasa pe foc pana se ingroasa..Cat timp se raceste grisul,se freaca margarina spuma,se adauga coaja rasa si zeama de lamaie.La final se pune grisul fiert si racit,cate putin,se amesteca foarte bine cu mixerul pana se incorporeaza intreaga cantitate.
Cand se asambleaza prajitura,in aceasta crema se adauga capsuni,in cantitati dupa gustul fiecaruia.
2 linguri cacao
3 lingurizahar pudra
5 linguri apa
50 g margarina
Se pune la fiert apa cu zaharul si cacaua,se da cateva clocote,se adauga margarina,se amesteca repede si se da glazura deoparte.Se intinde fierbinte peste ultima foaie,dupa asamblarea prajiturii.
Prima foaie-jumatate din crema1-a doua foaie-toata crema 2 si capsuni-a treia foaie-cealalta jumatate din crema 1-ultima foaie-glazura.
Se da la rece,se taie a doua zi.
Aluat:
1 kg.de faina
50 gr.de drojdie proaspata
3 oua
5 linguri de zahar
1/2 lingurita de sare
coaja de la o lamaie
100 ml.lapte
suc de portocale cat cuprinde
ulei pentru prajit
Topping:
200 gr.ciocolata neagra
1 lingura de lapte
Mai avem nevoie de:
granule de ciocolata Nesquik
nuca de cocosMod de preparare:
1.Punem faina cernuta impreuna cu sarea intr-un castron.
2.Intr-un vas separat punem lapte caldut, adaugam drojdia, putin din cantitatea de zahar si le amestecam pana se dizolva complet.
3.Turnam lichidul obtinut peste faina, punem ouale, restul de zahar, coaja de lamaie si putin suc.Incepem sa framantam si continuam sa adaugam suc pana ne rezulta un aluat elastic, pufos si usor ferm la atingere.
4.Cand aluatul are corespunde acestor descrieri, ne oprim din framantat si acoperim vasul cu un prosopel.Il lasam la dospit intr-un loc cald pentru cel putin 30 de minute.
5.Dupa ce a dospit, rasturnam aluatul pe masa pudrata cu faina.
6.Rupem din aluat bucati micute carora le dam forma unor mingiute.
7.Pudram lejer bilutele rezultate cu putina faina si le lasam sa mai stea la dospit inca 15-20 minute.
8.Pregatim apoi o tigaie mai mare in care punem ulei cam de doua degete.Cand uleiul este incins punem la prajit gogoselele.Le intoarcem pe ambele parti.Cand sunt rumen-aurii le scoatem intr-un castron.
*Pregatim si topping-ul de ciocolata asa:
1.Punem ciocolata si laptele pe baie de abur si o lasam pana aceasta se topeste si este fluida.
2.Luam apoi cate o gogosica, o scufundam pana la jumatate in ciocolata, dupa care o tavalim prin granule de ciocolata si nuca de cocos.
Servim gogoselelele calde sau reci!79. Angelica Nstor – Prajitura ”Belsug cu mere, magiun si nuca”
Ingrediente:
Aluat:
1/2 kg. faina
200 gr.unt sau unsoare
1 lingurita amoniac
100 gr. zahar
1 ou
smantana cat cuprinde
Úmplutura:
2 kg. mere
1 lingurita generoasa de scortisoara
300 gr. zahar
coaja de la o jumatate de lamaie
zeama de la o lamaie
150 gr.magiun
100 gr.nuca macinata
50 gr. zahar
Mai avem nevoie de:
zahar praf pentru pudrat
putina nuca macinata
Mod de preparare:
Aluat:
1.Punem intr-un castron toate ingredientele, in afara de smantana.
2.Incepem sa le framantam si sa adaugam treptat cate putina smantana.Continuam sa framantam si sa punem tot cate putina smantana pana aluatul are o consistenta ferma, dar in acelasi timp moale, este usor elastic si maleabil.
3.Cand aluatul are aceste caracteristici, il impartim in doua bucati, il invelim intr-o folie si le punem la rece pana pregatim umplutura.
Umplutura:
1.Merele curatate de coaja si cotor le taiem felii potrivit de mari, dar subtiri.
2.Pe masura ce le razuim, le stropim cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida.Cand le-am terminat pe toate, punem zaharul, coaja de lamaie si le lasam sa stea putin, doar cat sa isi lase sucul. Apoi le stoarcem bine, bine cu mana si le amestecam cu scortisoara.
3.Le punem intr-o cratita la calit la foc mic si amestecand din cand in cand in cratita, calim merele pana devin aurii si nu mai lasa zeama deloc.
Ansamblare:
1..Scoatem bucatile de aluat de la rece.
2..Pe masa pudrata usor cu faina intindem cu sucitorul o bucata intr-o foaie potrivit de groasa si care sa fie putin mai mare fata de dimensiunea tavii in care o vom pune, mai exact sa poate acoperii si marginile laterale ale tavii.
3..Rulam foaia pe sucitoare si o asezam in tava.Potrivim si presam usor cu mana aluatul pe la colturi si pe peretii tavii, in asa fel incat totul sa fie perfect asezat si nivelat.
4.Punem deasupra magiunul si nivelam usor cu o spatula.
5.Apoi punem umplutura de mere.La fel intindem usor peste toata suprafata.
6.Presaram deasupra nuca amestecata cu zaharul.
7.Bucata de aluat ramasa o dam pe razatoarea mare deasupra, in asa fel incat sa acopere toata suprafata.
8.Cand este gata totul presaram putin zahar si nuca macinata.
9.Dam tava la cuptor, la foc mediu pentru 30-35 de minute sau pana capata o culoare rumen aurie.
14.Cand este gata, scoatem prajitura din cuptor si o lasam sa se raceasca.
15.O servim taiata si pudrata cu zahar praf deasupra.
Pofta mare va doresc!
80. Angelica Nistor – Prajitura cu mac si caramel
Ingrediente
Blatul cu mac:
3 oua
100 gr.mac macinat
1/2 cana cu lapte
1/2 cana cu ulei
1 cana de zahar
1 cana de faina
1 praf de copt
3 plicuri de zahar vaniliat
Nota:Cana cu care masurati un ingredient, sa fie aceeasi pentru toate.
Foile albe:
6 oua
8 linguri zahar
6 linguri faina
1 lingurita esenta de rom
Crema de cafea:
450 ml. de smantana
2 galbenusuri de ou
100 gr.de zahar brun
2 linguri de cacao
1 lingura amidon
1 lingura cu varf granule de cafea ness
1/2 lingurita de nucsoara macinata
2 linguri lichior Bailey’s
1 lingurita de gelatina
inca o lingura de cacaua
Caramel:
200 g zahar
70 g unt
150 ml. smantana pentru frisca(30 % grasime)
1/2 pastaie de vanilie
Mod de preparare:
Blatul cu mac:
1.Intr-un bol punem galbenusurile si le batem bine cu uleiul adaugat treptat ca si la maioneza.
2.Punem apoi jumatate din cantitatea de zahar si continuam sa batem pana devine totul spuma.
3.Adaugam laptele, macul si zaharul vaniliat amestecand usor.
4.Separat batem albusurile spuma si adaugam jumatate din cantitatea de zahar ramasa.Continuam sa batem pana se topeste tot zaharul si spuma devine sticloasa si teapana.
5.Combinam cele doua amestecuri, adaugam praful de copt amestecat cu faina si cu miscari de jos in sus omogenizam bine compozitia.
6.Turnam totul intr-o tava tapetata si dam tava la cuptor la foc mediu pana prajitura este patrunsa.Facem testul scobitorii.
7.Cand este gata, scoatem tava din cuptor, lasam prajitura sa se raceasca si apoi rasturnam usor pe un blat de lemn sau gratar.
*Acum incepem sa pregatim foile.Procedam asa:
1.Intr-un castron punem albusurile si le batem spuma cu jumatate din cantitatea de zahar pana devin o spuma tare.
2.In alt castron batem spuma galbenusurile cu restul de zahar si esenta de rom.
3.Turnam galbenusurile batute peste albusuri si le amestecam lejer cu un tel de sus in jos.
4.Turnam apoi faina cernuta amestecata cu cacao si amestecam, la fel cu miscari usoare de sus in jos,pana totul este bine incorporat.
5.Compozitia rezultata o impartim 2 parti.
6.Turnam fiecare parte pe rand intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
7.Dam tava la cuptor, la foc mediu pentru 15-20 de minute, sau pana foaia este aurie.
8.Dupa ce s-a copt, scoatem tava, luam hartia din tava si lasam foaia de blat sa se racesaca pe hartie.Abia dupa ce s-a racit o desprindem cu grija.
9.Punem la copt si ce-a de-a doua foaie.
10.Intre timp scoatem crema de la rece,o turnam intr-un vas,punem aromele si o mixam bine pana devine spumoasa si tare.Punem cam 5 linguri din care fel de crema dorim deoparte pentru ca vom avea nevoie sa decoram prajiturile deaspura.
*Pregatim crema de cafea asa:
1.Punem smantana intr-o oala si o punem la foc mic.
2.Intr-un castronel batem galbenusul cu zaharul, cacaua si cu amidonul de porumb.
3.Turnam amestecul de galbenus la smantana in fir subtire si amestecam pana compozitia devine neteda si fluida.
4.Dizolvam cafeaua in apa clocotita si o adaugam impreuna cu nucsoara la amestecul din cratita.
5.Lasam pe foc pana se ingroasa dupa care luam de pe foc si lasam sa se raceasca complet.
6.Dizolvam gelatina in putina apa pana lichidul absoarbe apa si o adaugam la crema de cafea.Amestecam bine cu un tel pana crema se ingroasa si apoi o dam la rece cam o ora.
7.Cand s-a racit putin impartim crema in doua si intr-una din parti adaugam o lingura generoasa de cacaua.Amestecam totul bine pana la omogenizare.
*Pregatim si caramelul asa:
1.Punem zaharul intr-o craticioara la foc mediu amestecand ocazional cu o spatula.
2.Cand incepe sa se inchida la culoare,incepem sa il amestecam de la margine catre mijlocul cratitei pentru a evita arderea lui.Continuam sa lasam pe foc pana pana toate bucatile de zahar se topesc,dar avem grija sa nu il caramelizam prea tare, doar pana culoarea incepe sa devina una aurie si amestecul foarte fluid.
3.In acest moment luam cratita de pe foc si adaugam frisca amestecata cu semintele pastaii de vanilie.Procedam cu atentie deoarece zaharul caramelizat va fierbe si va imprastia balonasele si aburi care sunt fierbinti.
4.Punem inapoi pe foc mic si amestecam din cand in cand pana zaharul se topeste complet,consintenta caramelului devine una mai groasa moment in care il luam de pe foc.
Asamblare:
1.Punem pe un blat de lemn o foaie alba si o ungem cu o parte din cantitatea de crema.
2.Asezam cu grija blatul cu mac si deaspura intindem cel de-al doilea strat de crema, cea cu inca o lingura de cacaua in plus.
3.Punem ultima foaie alba si apoi dam prajitura la rece pentru cel putin 1 ora.
4.Cand s-a racit, turnam deasupra caramelul, iil intindem pe toata suprafata prajiturii si netezim usor cu o spatula.Cine doreste poate presara putin mac intreg sau macinat.
Pofta mare tuturor!
81. Angelica Nistor -Prajitura cu cocos si visine
Ingrediente:
Foi:
2 oua
7 linguri de ulei
7 linguri de zahar
7 linguri de lapte
1/2 lingurita de amoniu
faina cat cuprinde
Crema:
1 litru de lapte
3 plicuri budinca de frisca
2oo gr.nuca de cocos
150 gr.zahar
400 ml.frisca
Esenta de cocos:
100 gr. nuca de cocos
50-70 ml.de apa
50 gr. zahar
Mai avem nevoie de:
300 gr. visine fara samburi congelate si bine scurse de zeama
100 gr. zahar
2 lingurite de coniac
Decor:
nuca de cocos
visine intregi
Mod de preparare:
Foi:
1.Punem putin faina pe fundul unui castron si apoi adaugam restul ingredientelor.
2.Invartim lejer cu o lingura pana ingredientele incep sa se combine.
3.Scoatem lingura si incepem sa framantam cu mana adaugand incet si pe rand cate putina faina pana obtinem o consistenta a aluatului potrivit de moale.
4.Cand am terminat de framantat bine aluatul, il impartim in 4 bucati egale.
5.Intindem pe dosul unei tavi unsa lejer cu ulei cate o foaie pe rand.
6.Dam fiecare foaie la cuptor, la foc iute pana se rumeste frumos si este aurie.Cand am terminat de copt foile le punem deoparte si le lasam sa se raceasca.
*Acum incepem sa pregatim esenta de cocos.Procedam asa:
1.Punem intr-o craticioara apa, zaharul si nuca de cocos.
2.Lasam sa fiarba la foc mic pana lichidul scade putin si incepe sa devina mai grosut.
3.In acest moment strecuram totul printr-o sita fina.Nuca de cocos o punem deoparte.
*Pregatim crema de cocos asa:
1.Punem laptele intr-o cratita, adaugam esenta de cocos, cocosul uscat si cel pe care l-am fiert in esenta.Lasam sa fiarba totul la foc mic pentru aproximativ 15 minute.
2.Cand timpul a trecut, adaugam budinca amestecata cu zaharul si putin lapte rece.
3.Invartim bine cu un tel pana totul se ingroasa, dupa care tragem cratita deoparte si lasa crema sa se racesca complet.
4.Cand este rece amestecam totul cu frisca batuta spuma.Impartim compozitia in trei parti si ne lasam putin deoparte pentru a unge foaia de deasupra.
*Pregatim visinele asa:
1.Intr-un castron amestecam visinele cu zaharul si coniacul.
2.Jumatate din cantitatea de visine o tocam foarte marunt cu un cutit bine ascutit, iar ce-a de-a doua jumatate o tocam mai mare.
3.Amestecam totul impreuna foarte bine, dupa care impartim compozitia in 3.
Asamblare:
1.Ungem fiecare foaie cu cate o portie de visine apoi punem un strat generos de crema de cocos.
2.La fel procedam cu restul foilor.
3.Deasupra ungem un strat fin de crema si presaram deasupra nuca de cocos.
4.Decoram cu visine intregi.
82. Angelica Nistor – ”Crunchy”
Ingrediente:
Baza de biscuiti:
2 pachete de biscuiti Oreo
150 gr.biscuiti digestivi
8-10 linguri unt
50 gr. zahar
1 lingura de cacaua
Stratul de orez expandat:
270 gr. marshmallow
3 linguri de unt
100 gr. orez expandat
Chessecake de ciocolata:
350 gr. crema de branza
3 linguri mari de cacao
100 gr.zahar
2 oua
1 lingura de faina
Crema alba:
200 gr. ciocolata alba
170 ml. frisca lichida
1 lingurita esenta de vanilie
10 biscuiti Oreo
Topping:
250 gr.ciocolata neagra
100 ml. frisca lichida
1 lingura de unt
100 gr. marshmallow
2 pachete cereale bilute Choco Rolls
Mai avem nevoie de:
2 pachete de biscuiti Oreo
5 linguri mari si pline de Nutella
2 pachete de napolitane cu crema de ciocolata
1 borcan unt de arahide Cruncy
Mod de preparare:
Baza de biscuiti:
1.Punem biscuitii intr-un robot de bucatarie impreuna cu cacaua si zaharul.
2.Mixam bine, pana totul devine foarte fin.
3.Rasturnam biscuitii intr-un castron si adaugam untul topit.
4.Amestecam foarte bine cu o lingura pana amestecul incepe sa se lege.
5.Rasturnam pe fundul tavii tapetate cu hartie de copt amestecul de biscuiti si presam foarte bine.Ne punem ajuta de fundul unui pahar.Cand am terminat, dam putin tava la rece.
Stratul cu orez expandat:
1.Punem untul intr-un castron mai mare si il dam la cuptorul cu microunde sa il infierbantam foarte bine.
2.Il scoatem si apoi adaugam bucatile de marsmallow.
3.Amestecam energic pana acesta se topeste, dupa care, adaugam orezul expandat.
4.Amestecam si de aceasta data energic pana incep sa se faca fire.
5.Punem repede deasupra stratului de biscuiti jumatate din amestecul de orez expandat.
6.Asezam apoi deasupra unul langa altul biscuitii Oreo.
7.Ungem biscuitii cu un strat de Nutella.
8.Apoi punem ce-a de-a doua jumatate de orez expandat.Nivelam totul foarte bine.Pentru ca compozitia este lipicioasa, ne putem ajuta de o lingura, sau o spatula umezita cu putina apa.
9.Asezam acum una langa alta napolitanele.
10.Ungem suprafata napolitanelor cu unt de arahide, dupa care,dam tava la rece pana pregatim chessecake-ul si crema alba.
Chessecake:
1.Punem branza intr-un castron, o mixam bine si apoi adaugam pe rand celelalte ingrediente.
2.Cand compozitia este bine omogenizata o turnam intr-o tava tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptor, la foc mediu pentru 25-30 de minute, sau pana trece testul scobitorii.
3.Cand este gata, o scoatem din cuptor si o punem pe un gratar sa se raceasca.
Crema alba:
1.Punem smantana pe foc intr-o cratita.
2.Pe baie de abur punem ciocolata la topit pana este fluida.
3.Cand smantana incepe sa se infierbante, luam cratita de pe foc, adaugam ciocolata si esenta de vanilie.
4.Lasam sa stea 2-3 minute si apoi amestecam pana ne rezulta o crema potrivit de grosuta.
5.Dam la rece pentru 2-3 ore, timp dupa care o scoatem si o batem bine pana devine spuma.
6.Adaugam biscutii Oreo sfarmati, sau rupti in bucatele potrivit de mari si amestecam usor pana totul este bine combinat.
*Acum ca am terminat de pregatit chessecake-ul si crema, scoatem tava cu prajitura de la rece si intindem in continuare un strat de crema.
Punem deasupra si chessecake-ul si presam totul foarte usor.
*Pregatim si topping-ul asa:
1.Punem ciocolata la topit pe baie de abur impreuna cu untul si frisca.
2.Cand s-a topit ciocolata, incorporam cerealele si marshmallow-ul.
3.Turnam totul deasupra prajiturii.
4.Dam la rece pana in momentul servirii.
Pofta mare va doresc!
„Retete Papa Bun va invita la concurs!
Nu voi pierde vremea cu introduceri lungi si texte siropoase, ci voi trece direct la ce va intereseaza.
Preparati la alegere o reteta de gogosi, chec, clatite sau o prajitura si aveti sansa sa castigati premiile din imagine.
Premiul 1 – Robot de bucatarie multifunctional Ninja
Premiul 2 – Storcator de citrice Philips
Premiul 3 – Fierbator apa Magitec
Mecanism concurs
Preparati la alegere o reteta de gogosi, chec, clatite sau prajitura. (numarul retetelor nu este relevant, in sensul ca nu va garanteaza prezenta in top, insa va ofera, implicit, mai multe sanse! )
Trimiteti reteta si o poza (care sa va apartina) cu preparatul final pe adresa de mail gabrielad_31@yahoo.com.
Dupa vizualizare retetele vor aparea in site in ordinea primirii pe mail.
La finalul concursului toate retetele vor intra la jurizare si se va intocmi cate un Top 10, de catre fiecare dintre cei trei membri ai juriului.
Topurile vor fi centralizate iar in urma punctajului obtinut in total se vor alege cei trei premianti.
Topurile vor fi facute publice pentru a evita orice comentarii de prisos. Banuiesc ca vor exista diferente tinand cont de stilurile diferite de abordare insa eu cred ca tocmai asta este farmecul concursului.
Durata concursului 01.09.2014 – 13.09.2014
Jurizare
Violeta Postolache – Caietul cu retete
Mihaela Simiuc – Dulciuri fel de fel
Gabriela Duceag – Retete Papa Bun
Se vor puncta acuratetea retetei si prezentarea preparatului.
Bafta!
Premiile se vor expedia doar pe teritoriul Romaniei in cel mult 30 de zile de la anuntarea castigatorilor.
Concursul nu este sponsorizat de nimeni, il lansez din proprie initiativa si de aceea va rog sa va abtineti de la orice comentarii ce m-ar face sa lacrimez 😀 :))))))
Deoarece nu am punctat initial , o fac acum.
Retetele trebuie sa fie preparate intre 01.09.si 13.09.(cele care au fost deja postate nu au drept de participare)
Pentru fetele cu blog este usor sa participe cu retete deja preparate, dar pentru cei fara blog nu ar fi corect :).
Cine detine un blog culinar poate posta reteta si acolo, doar sa respecte durata concursului si sa posteze reteta fie in timpul concursului fie dupa incetarea acestuia, nu inainte :).
Cine nu isi regaseste reteta postata (asta dupa data de 01.09, asa cum am anuntat!) desi stie ca nu o are postata nicaieri, rog sa ma atentioneze printr-un comentariu.
Edit 11.09.
Am hotarat, impreuna cu membrii juriului, ca punctarea sa nu se mai faca prin acel top 10, anuntat initial, ci prin notarea tuturor retetelor. Vor fi centralizate toate notele, fara a specifica carui membru din juriu apartine clasamentul, pentru a nu crea antipatii 😛 :)))
Reteta cu cel mai mare punctaj va fi premiata cu locul 1, urmatoarea cu locul 2, etc… 🙂
Edit 13.09 – primesc mesaje pe facebook in care fetele se plang ca nu merge yahoo (Buna Gabitzu…am intrat pe yahoo sa iti pot trimite reteta pt concurs…dar nu functioneaza sectiunea ‘ compose’ ….ce fac?), motiv pentru care voi prelungi inscrierea pana maine seara. 😉
Edit 14.09
Inscrierea retetelor s-a incheiat!
Imi pare tare rau pentru retele care nu au reusit sa ajunga din cauza erorilor yahoo.
Bafta tuturor participantilor!
Clasamentul va fi anuntat pe data de 16.09.
Multumesc tuturor!
Partea cea mai grea dintr-un concurs este – desemnarea castigatorilor! :).
A fost greu, prea putine premii pentru atatea retete bune, dar notele centralizate au decis:
Premiul 1 – Angelica Nistor – ”Crunchy”
Premiul 2 – Andreea Dianu – Tort de ciocolata cu crema caramel
Premiul 3 – Simona Patras – Prajitura cu smochine, tamarind si iasomie
Felicitari tuturor participantilor, in egala masura!
Notele tabelelor nu sunt prezentate in ordinea anuntarii membrilor jurului ci in ordinea primirii rezultatelor 🙂
1.
As putea sa ma inscriu in concurs cu o reteta deja publicata pe site la mine sau trebuie sa fac una noua?
Multumesc 🙂
Trebuie noua, pentru ca nu ar fi corect fata de cei ce nu au blog.
>:d<
Aha, am inteles 🙂
Bun si daca fac una noua o trimit la tine si apoi o mai pot pune pe site la mine sau e ca si cum ti-as ceda drepturile de autor 🙂
O poti posta linistita si la tine >:d<
Ok. Multumesc Gabi. Ma gandesc la ceva si revin in timp util 🙂
Pf atunci trebuie sa trec la treaba:) am trimis si eu deja 2 retete care nu sunt noi:(
Hai ca e timp, Dana 🙂
Faci ceva frumos si te astept.
Am trimis si eu reteta mea
Neata!
Primit! 🙂
„Preparati la alegere o reteta de gogosi, chec, clatite sau prajitura” ,vad ca au aparut deja torturile ,ele fac parte din categoria prajituri ? Sa stiu si eu ce trimit pentru concurs,nu specificati in enunt despre torturi ! Multumesc !
Neata Adina.
Da, e corect ca nu e specificat insa orice prajitura poate fi preparata si sub forma de tort si invers, retetele sunt ok oricum, depinde de tine ce forma ii dai.
Mulumesc de botez imi datorati un miel de paste;)) Stingaciu Daniela ese numele meu ,cu toate ca mi ar fi placut si Angela:)
Ieri, 13 septembrie, am trimis o reteta de crema de zahar ars, dar vad ca inca nu a aparut in lista celor participante la concurs…mie mi s-a semnalat faptul ca a fost trimisa….
Gabriela, nu am nicio reteta de crema de zahar ars in inbox. Tocmai faptul ca yahoo nu a mers ieri m-a facut sa prelungesc cu o zi inscrierea.
Mai trimite-o o data, te rog 🙂
Felicitari,castigatoarelor! Felicitari si tie,Gabriela pt initierea concursului,felicitari si juriului! Chiar ca ati avut de munca ca sa va decideti la doar trei retete din mulțimea de bunatati inscrise in concurs. Astept cu drag,urmatoarea provocare. 🙂 Zi frumoasa tuturor!
Cristina, multumesc frumos!
Foarte greu, erau extrem de multe retete frumoase pe care a trebuit sa le departajam pentru a putea alege doar trei, dovada stand faptul ca multe retete au note bune.
>:d<
felicitari tuturor,felicitari castigatoarelor,rette una si una ,foarte faine ,felicitari si gazdei care a organizat acest concurs,o zi buna tuturor
Felicitari castigatoarelor !!! Felicitari gazdei pentru un concurs tare frumos >:D<
Multumesc frumos pentru premiu! Felicitari castigatoarelor si tuturor participantilor !!!
Felicitari.Chiar au fost retete frumoase si nu ati avut o misiune prea usoara sa le notati.
Ma bucur ca nu m-am facut de rusine cu retetele mele.
Multumesc frumos pentru premiu !
Felicitari tuturor participantilor!
Gaby multumesc pentru gazda!