Ti s-a intamplat vreodata sa golesti o sticluta cu iaurt sau un borcanas de dulceata si sa doresti sa pastrezi recipientele, sa le refolosesti, insa te-ai lovit de etichete naravase care nu voiau cu niciun chip sa se desprinda? Sau poate voiai sa refolosesti un borcan mare, de la bulion sau compot, dar eticheta ramanea inestetic si lipicios pe borcan?
Nici cutitul, nici Cif-ul, buretele de sarma sau alte solutii de bucatarie nu fac fata acestor etichete sau mai bine zis lipiciului cu care sunt lipite, insa le-am venit de hac :))) si te invat si pe tine.
Bineinteles, aceste ponturi se adreseaza celor interesati, nu celor care arunca totul :))
Ai nevoie de un uscator de par, servetele uscate de bucatarie si de ulei. Uleiul obisnuit de bucatarie, de floarea soarelui.
Peste recipientul uscat, sticluta, borcan, ce-o fi, treci cu caldura generata de uscatorul de par, pana il incalzesti moderat,1-2 minute. Desprinzi marginea etichetei si tragi usor. Daca vezi ca nu se desprinde cu usurinta, mai incalzesti un pic. Continua sa dezlipesti, incalzind si tragand treptat.
Daca nu ai incalzi, eticheta s-ar desprinde doar partial, ramanand hartie inca lipita de adeziv si sticla – vezi foto pentru exemplificare.
Pui in palma ulei si ungi suprafata pe care a fost lipita eticheta, masand usor. Lasi 5 minute, apoi iei servetele curate de bucatarie sau un servet de bumbac si stergi bine, insistand. O sa vezi ce frumos se ia, ramanand recipientul curat. In caz ca nu s-a luat complet sau a mai ramas adeziv, poti repeta pasul cu uleiul. Uleiul dizolva adezivul.
Speli apoi recipientele cu apa calda, detergent si un burete usor abraziv.
edit. pont
- gandindu-ma logic, cum ca borcanul vine incalzit, am preincalzit cuptorul la 140 grade si am pus 5 borcanase in el, pentru 15 minute. In cateva secunde am desprins etichetele de pe toate! Bineinteles cu grija, tinand borcanul cu un prosop, pentru ca e fierbinte. Apoi am trecut la pasul cu uleiul.