Shaorma la farfurie, gatita intr-un mod mai sanatos, te poate inspira atunci cand vrei un pranz complet, delicios si, zic eu, destul de rapid. Are de toate, cartofii nu sunt pregatiti in baie de ulei, pieptul de pui e gatit la fel, un pic mai usurel, chiar si maioneza am incercat s-o fac cat mai sanatoasa, asa ca trebuie sa vezi cum am facut totul.
Pentru Shaorma la farfurie, Ai nevoie de
- cartofi
- piept de pui
- varza verde
- castraveti in otet
- rosie proaspata
- ceapa rosie
- sos de maioneza cu usturoi si iaurt (eu am folosit ou de casa, ulei de masline, usturoi, iaurt de caju)
- pudra de usturoi
- boia de ardei
- ulei de masline
Preparare Shaorma la farfurie
Am inceput prepararea pregatind maioneza, in modul rapid, la blender. Am folosit un ou, un varf de lingurita sare (un pic mai mult..) si 2 catei de usturoi, pe care le-am pus intr-un pahar inalt. Am turnat apoi ulei de masline, aprox 120-130 ml, apoi, cu ajutorul blenderului vertical, pornit la o viteza mica, am miscat sus-jos in pahar, pana cand am obtinut o maioneza frumos legata. La final am incorporat usor 2 linguri de iaurt de caju.
Bineinteles, puteti face si cu ulei de floarea soarelui si iaurt obisnuit, cremos.
- Daca n-ati pregatit maioneza niciodata asa, lasati-mi scris si va las link.
Apoi am pregatit toate ingredientele la indemana – bucati de piept de pui, cartofi curatati, rosii, castraveti, varza, ceapa.
Cartofii i-am curatat si i-am taiat in betigase cat mai egale, pieptul de pui l-am taiat fasii subtirele.
Peste ambele am presarat sare, boia si pudra de usturoi, dupa gust.
Cartofii i-am pus intr-un bol si am pus peste ei 2 linguri ulei de masline, apoi am amestecat.
Am preincalzit aparatul AIRFRYER, apoi am pus cartofii si am setat 195 grade, 5 minute. Dupa cele 5 minute am crescut temperatura la 200 grade si am mai setat 15 minute. Cred ca i-am lasat doar 12, pentru ca erau deja gata. Asta depinde de cat de gros sunt taiati cartofii, asa ca, verificati. Daca e cazul ii mai lasati, atat cat e nevoie.
- Am deschis de 2 ori aparatul in timpul prepararii, scuturand usor sertarul, sa se amestece si invarta cartofii. Au iesit perfect!
In acelasi timp am pregatit si puiul. Am pus 2 linguri de ulei de masline in tigaie si cand s-a incins am pus fasiile de pui, distribuindu-le in mod uniform in tigaie. Le-am preparat sub capac, timp de 15-18 minute, amestecand cand si cand, invartind bucatile. Daca este cazul, puneti si putina apa. Asta depinde si de cata zeama lasa carnea. Ideea e ca puiul nu trebuie sa fie nici uscat, nici prajit, ci doar usor rumen.
In timp ce se prepara cartofii si puiul, tai ceapa juliene, rosia felii si castravetii rondele. Varza o dai pe razatoarea speciala, daca ai, daca nu, o toci.
Cand totul e gata, montezi farfuriile si pui la fiecare varza, un bol cu maioneza, rosie, ceapa, castraveti, cartofi si pui, apoi servesti Shaorma la farfurie cu pofta!
- Poti folosi si resturi de carne de la friptura de pui sau sa pregatesti puiul altfel si cartofii ii poti praji in mod clasic, insa eu am incercat s-o fac cat mai light.
Castravetii ii poti pregati asa – Castraveti bulgaresti – castraveti in otet
Poate place si Shaorma de casa
Pe facebook ne vedem la – Retete papa bun