Eclere cu crema de portocale As putea sa fac un site, sa-l numesc eclere.ro :))) sa postez 100, 200….500 variante pentru eclere si tot nu m-as satura :))) N-are rost sa lungesc introducerea, le ador si asta e 🙂 Cu cat mai multe retete de eclere, cu atat mai bine!
Ingrediente Eclere cu crema de portocale
Coji eclere
- 120 g faina alba
- 120 ml lapte
- 120 ml apa
- 80 g unt
- putina sare
- 4 oua
Crema
- 250 g frisca
- 250 g mascarpone
- 2 galbenusuri
- 80 ml suc proaspat de portocale
- 5 linguri zahar
- un intaritor pentru frisca
- o lingurita coaja rasa de portocale
- optional zahar pudra
Glazura
- 100 ml frisca lichida
- 30 g unt
- 140 g ciocolata cu 54% cacao
sau 150 g ciocolata + 2-3 linguri ulei
Mod de preparare Eclere cu crema de portocale
Cojile de eclere
Preincalzeste cuptorul la 175 grade.
Pune intr-un vas apa, laptele, untul si sarea. Pune la foc mic vasul.
In momentul in care a dat in clocot amestecul, ia vasul de pe foc, pune faina, toata o data, si amesteca energic.
Pune vasul inapoi pe foc si mai amesteca timp de un minut.
Lasa la racorit 2 minute, amestecand usor sa scoti aburul, apoi incepe sa pui ouale, unul cate unul, amestecand cu telul dupa fiecare pana-l incorporezi, apoi treci la urmatorul.
Pui aluatul intr-un posh si spritezi in tava tapetata cu hartie de copt batoane pentru eclere de 7-8 cm.
Introduci tava in cuptorul preincalzit, pe treapta din mijloc si coci eclerele pana cand sunt maronii – undeva la 30-40 minute.
Nu deschizi DELOC cuptorul, nu le muti, nu umbli la temperatura!
Cand sunt frumos rumenite, le scoti si le invarti rapid, fierbinti, si le galuresti c-o scobitoare pe fund – 2-3 gaurele – sa iasa aburul din interior.
Crema Eclere cu crema de portocale si glazura de ciocolata
Pune ouale intr-un vas metalic, inalt (sau intr-o craticioara, dar sa fie inalta) impreuna cu 4 linguri de zahar.
Pregateste un vas cu apa si introdu in el vasul cu ouale. La foc mic mixeaza ouale pe baie de abur pana isi dubleaza volumul si zaharul e topit.
Adauga zeama de portocala treptat si mai mixeaza 2 minute. Trebuie sa obtii o compozitie extrem de spumoasa.
Raceste-o bine!
Mixeaza mascarpone usor si adauga putin cate putin crema de portocale.
Mixeaza frisca cu lingura de zahar ramasa. Cand a inceput sa se lege adauga in 3 etape mascarpone si mixeaza continuu pana ajungi la o consistenta ferma a cremei. Pune si un plic cu intaritor si mixeaza pana la omogenizare.
- Gusta crema si vezi daca simti c-ar mai fi necesar zahar si mai adauga daca e cazul dar NUMAI zahar pudra, mixand usor.
Da crema la rece pentru 20 minute.
Pentru umplerea eclerelor ai doua variante.
Fie le tai cate un capacel, fie dau gauri cu varful unui dui, in capetele eclerelor sau pe fund.
Cand dai gaurele e mai migalos la umplut dar mai simplu la glazurat si aspectul e tare dragalas.
Pregatesti glazura omogenizand la bain marine toate ingredientele. In cazul in care e prea groasa o subtiezi adaugand putin cate putin apa rece. Nu adaugi prea multa deoarece dupa racire glazura trebuie sa se intareasca.
Pe masura ce umpli eclerele le inmoi in glazura, pe fiecare, pana la jumatate, apoi le asezi pe un gratar.
Cu cele taiate e mai simplu, spritezi crema si treci doar capacelul taiat prin glazura 🙂
Pe facebook ma gasesti aici – Retete Papa Bun
- Coji eclere
- 120 g faina alba
- 120 ml lapte
- 120 ml apa
- 80 g unt
- putina sare
- 4 oua
- Crema
- 250 g frisca
- 250 g mascarpone
- 2 galbenusuri
- 80 ml suc proaspat de portocale
- 5 linguri zahar
- un intaritor pentru frisca
- o lingurita coaja rasa de portocale
- optional zahar pudra
- Glazura
- 100 ml frisca lichida
- 30 g unt
- 140 g ciocolata cu 54% cacao
- sau 150 g ciocolata + 2-3 linguri ulei