mnb

Eclere fara gluten

2.04KVizualizări
5
(4)

Pentru persoanele  ce au adoptat dieta fara gluten, din motive de sanatate, sau pentru ca asa isi doresc, una dintre marile provocari ale dietei o constituie – inlocuirea. Pentru a nu aduna stres si frustrari, acest aspect este tare important si, cu rabdare si putin studiu, veti vedea ca-n fond nu e deloc greu. Pentru ei, dar nu numai, azi am incercat (si mi-au reusit!) eclerele fara gluten. Nu pot zice ca nu am avut emotii, eu, cea care a facut probabil de 100 de ori reteta de eclere cu faina de grau, crezand ca nu vor creste cojile si nu se vor coace ok. Da’ uite cat m-am inselat!

Sunt la fel de bune ca eclerele clasice pe care le fac de atatia ani si probabil daca cineva ar manca fara sa stie ca e alta reteta, n-ar sesiza nicio diferenta!

Sper ca, in timp, sa reusesc sa va aduc in atentie mai multe retete fara gluten, eu fiind una dintre persoanele care a adoptat, de curand,  acest regim, din cauza unei boli autoimune.

Eclere fara gluten

Coji eclere fara gluten

  • 100 ml lapte
  • 100 ml apa
  • 100 g unt cu 82% grasime
  • 4 oua (marisoare)
  • 190 g faina Mix B  sau Mix IT – Schar
  • o lingurita zahar
  • un varf de cutit sare

Crema de vanilie

  • 700 ml lapte
  • 70 g amidon alimentar cu eticheta fara gluten
  • 3 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 40 g unt
  • o lingurita esenta vanilie

Frisca

  • 200 ml frisca
  • 2 linguri zahar
  • o lingura zeama lime

Eclere fara gluten

 

Mod de preparare coji  eclere fara gluten

Preincalzeste cuptorul la 180 grade, program normal, sus/jos.

Pune intr-un vas apa, laptele, untul, zaharul si sarea. Pune la foc mic vasul.

In momentul in care a dat in clocot amestecul, ia vasul de pe foc, pune faina, toata o data, si amesteca energic.

Pune vasul inapoi pe foc si mai amesteca timp de un minut- doua.

Rastoarna aluatul intr-un bol si lasa-l sa se racoreasca pentru 10 minute, apoi incepe sa pui ouale, unul cate unul, amestecand cu telul dupa fiecare, pana-l incorporezi, apoi treci la urmatorul.

Pui aluatul intr-un posh, montezi un dui steluta mai marisor si spritezi in tava tapetata cu hartie de copt batoane pentru eclere  de aluat – cam 10-12 cm un ecler. Din aceasta compozitie vor iesi aproximativ 30 de bucati.

Este tare util un covoras de silicon de pus in tava. De cand le prepar pe acel covoras chiar se vede diferenta.

Introduci tava in cuptorul preincalzit, pe treapta din mijloc si coci cojile  pana cand sunt crescute, maronii – undeva la 30 minute. Fierbinti, le intepi pe fiecare pe fund pentru a iesi aburul.

Crema de vanilie

Pune intr-un vas cu fund dublu, cele 3 galbenusuri, impreuna cu amidonul, sarea si zaharul. Adauga, putin cate putin, laptele, amestecand cu un tel para, avand grija sa nu se formeze cocoloase.

Pune vasul pe foc si amesteca continuu, la foc mic, pana cand amestecul se ingroasa si devine ca o budinca. Opreste focul, lasa un minut apoi adauga untul taiat cuburi si esenta. Amesteca usor pana la omogenizare.

Acopera vasul cu folie alimentara si lasa crema la racit.

Frisca

Inainte de a mixa frisca, tine bolul si paletele mixerului pentru 15 minute la congelator.

Toarna apoi in bol frisca rece si pune cele doua linguri cu zahar. Incepe sa mixezi intai la viteza mica, pentru 1-2 minute, apoi mareste viteza si mixeaza pana cand frisca devine pufoasa, apoi pune zeama de lime si mixeaza pana cand frisca devine ferma.

Asamblare eclere fara gluten

Taie cojile de eclere in doua. Mixeaza crema de vanilie pentru cateva secunde, sa se „desfaca” apoi pune intr-un pos. In alt pos pune frisca.

Pune din crema cu posul in fiecare coaja-baza de ecler, apoi pune u strat subtire de frisca si acopera cu capacul taiat.

Procedeaza la fel cu toate eclerele.

Optional pudreaza-le cu zahar pudra sau glazureaza-le cu ciocolata neagra. Eu am ales prima varianta.

Pastreaza eclerele la rece.

Sursa de inspiratie

Coji eclere fara gluten

Aluat eclere fara gluten

Eclere fara gluten

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 4

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Lasă un răspuns