Am mai facut eu retete de paine, simple, clasice, cu ou, cu lapte, la tava, cu masline, fara drojdie, in oala de lut, dar asta a iesit exact cum ii zice titlul – paine fantastica! Si daca asta a zis-o fiica-mea, deci nu zic degeaba.
Nici nu am vrut sa ii schimb denumirea, e prea fina, prea moale, dispare preaaaaa repede!
S-o incercati si voi <3 Se face atat de usor!
Ingrediente paine fantastica
Totul se masoara cu aceeasi cana – de 230-250 ml
- jumatate de cana de cartof fiert si pasat
- o cana de lapte amestecat jumi/juma cu apa de la cartofi
- 4 linguri unt topit
- 1 lingura si jumatate zahar
- 1,5 lingurita sare
- 3 cani faina (650-750 g)
- 12 g drojdie uscata
Se fierb cartofii spalati si curatati, in apa cu sare. Cand sunt bine fierti se scurg, fara insa a arunca zeama in care au fiert.
Se paseaza bine si se masoara o jumatate de cana.
In aceeasi cana puneti jumatate lapte caldut, jumatate zeama de la cartofi.
Se pun toate ingredietele in masina de paine si se lasa la programul de framantat si dospit.
In cazul in care nu aveti masina de paine, framantati tot ce am scris mai sus cu mana, pentru 10 minute, apoi lasati aluatul acoperit pentru o ora, la loc cald.
Cand aluatul a dospit il rasturnati pe blatul de lucru.
Pregatiti dou tavi de chec cu dimensiunile 22x12x6cm.
Il impartiti in doua parti egale – mie nu mi-au iesit perfect egale :)))
Fiecare parte de aluat o presati cu degetele intr-o forma dreptunghiulara, lunga cat dimensiunea tavii, apoi o rulati si o mutati in tava pe care ati uns-o inainte cu putin ulei.
Procedati la fel si cu a doua bucata de aluat pentru paine fantastica.
Acoperiti tavile si mai lasati la crescut pentru 35-45 minute.
Preincalziti cuptorul la 175-180 grade.
Coaceti painea pe a doua treapta, pentru aproximativ 40 minute. Painea trebuie sa fie rumena si crescuta.
O mai lasati 2-3 minute in tava apoi o scoateti si o lasati la racit – cine poate….:)))
Optional, atunci cand o scoateti, fierbinte, treceti un cub de unt pe toata suprafata painii.
Se feliaza grozav de frumos cu un cutit subtire, zimtat. Chiar e o paine fantastic de buna!
Pe facebook ma gasesti aici – Retete papa bun
Ce textura frumoasa are aluatul.Cred ca a fost asa cum zice Mona.
Daaaa
Cucereste maxim! E foarte, foarte buna!
Imbratisari, Dia! <3
Monahală ce pufoasa e!😍
Cine m-a pus sa scriu de pe telefon… s-a autocorectat!🙈🙈
lasa, e bun asa :))))
Imbratisari, fata frumoasa!