Dovada ca nu intotdeauna cea mai impecabila fotografie reuseste sa-ti faca o pofta de nestavilit, sta faptul ca , desi mai vazusem aceasta reteta de prajitura Deliciu , in fotografii super frumoase, niciodata nu ma tentase atat de mult ca atunci cand am vazut-o aici.
Habar nu am ce anume m-a atras :)), textul, poza cu prajitura intreaga, dar ce stiu e ca in fiecare zi ziceam – azi o fac si eu! :))
Laud eu prajituri, mai mult sau mai putin :D, dar despre asta pot spune cu mana pe inima ca e DIVINA!
Nuca prajita, ciocolata, frisca, cafea – este combinatia care parca a fost special facuta pentru mine :))).
edit 20.04.
„Ingrediente prajitura Deliciu”
200 gr nuca prajita, tocata
biscuiti simpli
o cana de cafea preparata
250 gr crema de ciocolata (Nutella, Finetti)
Blat ( tava de 20/25cm) :
4 albusuri
5 linguri zahar
2 linguri pesmet
2 linguri faina alba
3 linguri nuca macinata
o lingurita praf de copt
un varf de cutit sare
Crema
250 ml frisca lichida
50 ml smantana + o lingura zahar
4 galbenusuri
100 gr zahar
4 linguri lapte
2 plicuri zahar vanilat
nota: mai demult foloseam frisca Hulala si aia se mixa foarte ferm, insa acum, facand cu frisca naturala, nu stiu daca ar mai sta frisca asa ca in imagine, asa ca as plusa la crema cu 3 foi de gelatina, folosite asa cum se indica pe pachet( in cazul asta in crema calda, apoi racita si amestecata cu frisca) – lasata crema apoi 15-20 minute la rece, apoi folosita asa cum scrie in reteta
cacao pentru pudrat, sau nuca macinata, ciocolata – ce vreti voi
Mod de preparare Prajitura Deliciu
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, folie de aluminiu, pune nuca tocata si o distribuie uniform.
Bate albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adauga zaharul treptat si bate pana la diluarea zaharului. Adauga faina amestecata cu praful de copt, pesmetul si nuca, peste albusuri, omogenizeaza amestecand usor de jos in sus.
Compozitia obtinuta o distribui, lingura cu lingura, peste nuca din tava, cu grija sa nu strici stratul nu nuca, nivelezi frumos si bagi tava in cuptorul preincalzit, la foc mic, pentru aprox. 25 minute . Blatul trebuie sa capete o culoare aurie.
Fierbinte il rastorni pe un platou, ii desprinzi folia si intinzi crema de ciocolata pe blatul cald.
Lasi sa se racoreasca apoi dai la frigider.
Intre timp prepara crema.
Galbenusurile amesteca-le cu zaharul si laptele si fierbe-le impreuna, intr-un vas cu fund dublu, la foc mic si amestecand continuu, pana capata consistenta unei smantani – procedeul e si mai sigur pregatit la bain marie.
Frisca mixeaz-o cu smantana, zaharul si zaharul vanilat.
Raceste bine amestecul de galbenusuri, adauga-l peste frisca, lingura cu lingura, mixand la prima treapta a mixerului pana la omogenizare. Daca este cazul poti adauga un plic-doua intaritor frisca.
Scoate blatul de la rece, intinde jumatate din cantitatea de crema, distribuie apoi un strat de biscuiti inmuiati bine in cafea, intinde si restul de crema, niveleaza frumos si pudreaza cacao.
Da prajitura la rece pentru cateva ore apoi portioneaz-o cum doresti. 🙂
Nota
Eu recomand la crema intaritor pentru frisca sau o lingurita gelatina (prelucrata dupa instructiuni) pentru mai multa „fermitate” a cremei. In functie de frisca folosita iese ba mai tare ba mai molicica si, sa nu riscam, mai bine ii adaugam un „ajutor”
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.
Multumesc, Diana!
De asta nici nu m-am deranjat sa ii raspund, desi imi respect cititorii. Atata timp cat ei nu dovedesc acelasi respect fata de mine, nu citesc ce scriu si intreaba, nu vad necesar ca eu sa raspund ceva. Pe Silvia o stiu de pe bucataras.ro, asa facea si acolo, si nu are rost sa ma enervez degeaba.
Zi frumoasa! >:d<
Cu drag , fata frumoasa ! Si pe mine ma enerveaza cei care citesc un rand da si unul nu si mai pun si intrebari inepte … Silvia e doamna blonda de pe Bucataras ?
aceasta prajitura este deosebita, o prepar si eu de cativa ani buni, dar in loc de biscuiti folosesc piscoturi si folosesc ceva mai multe oua…si in loc de nuca prajita pot fi folosite alune nesarate prajite 🙂
Ma bucur ca ti-a placut!
Imi pare rau ca n-am facut-o si eu de Craciun, dar as programa-o pentru Revelion, alturi de un tort cu crema de zahar ars ;;)
Sarbatori frumoase! in continuare.
O prajitura de sarbatoare..Divina! Bravo!
super bun acest sait
Super buna [prajitura ai facut!
Mmmmmmmm , ce praji … DELICIU , placeee ::)
Divina prajitura, divina prezentarea 🙂
sigur o voi incerca!
Wonderful cake, nuts and coffee a delicious combination
A scris Gaby mare , mare … dimensiunea tavii , 20/25 🙂
Multumesc, Diana!
De asta nici nu m-am deranjat sa ii raspund, desi imi respect cititorii. Atata timp cat ei nu dovedesc acelasi respect fata de mine, nu citesc ce scriu si intreaba, nu vad necesar ca eu sa raspund ceva. Pe Silvia o stiu de pe bucataras.ro, asa facea si acolo, si nu are rost sa ma enervez degeaba.
Zi frumoasa! >:d<
Cu drag , fata frumoasa ! Si pe mine ma enerveaza cei care citesc un rand da si unul nu si mai pun si intrebari inepte … Silvia e doamna blonda de pe Bucataras ?
Nuuuuu.
Chiar nu stiu , dar se pare ca n-am pierdut nik :)) 🙂
Wk frumos , Gabyt !
Sì dak nu am praf de copt?
aceasta prajitura este deosebita, o prepar si eu de cativa ani buni, dar in loc de biscuiti folosesc piscoturi si folosesc ceva mai multe oua…si in loc de nuca prajita pot fi folosite alune nesarate prajite 🙂
Si noua ne place mult de tot, e printre favorite.
Faina ideea cu piscoturile 😉
Duminica linistita!
Am preparat-o si eu de Craciun.Este delicioasa!Are un gust tare bun si este si tare apetisanta.
Ma bucur ca ti-a placut!
Imi pare rau ca n-am facut-o si eu de Craciun, dar as programa-o pentru Revelion, alturi de un tort cu crema de zahar ars ;;)
Sarbatori frumoase! in continuare.
La ce grade trebuie copt blatul?
Cam 165-170, nu mai mult. As merge pe 165.
Ati incercat si cu alune in loc de nuca .ms
Nu, n-am incercat.
Nu stiu cum s-ar coace in tava, ma tem ca s-ar arde prea tare, nu stiu ce sa zic. Sau poate ar iesi si-s eu reticenta.
Uite ca nu stau bine cu memoria :)))
Am incercat si am uitat
Vedeti aici reteta >>> https://retetepapabun.ro/prajitura-deliciu-cu-alune-si-caramel/