Uitandu-ma pe google sa vad ce mai gateste romanul in perioada asta, ce retete mai cauta, ce sa-mi vada ochii pe primul loc in top? Chis loren reteta :)). Mi-a luat ceva timp sa-mi dau seama ca e vorba de Quiche Lorraine si numa’ bine informatia m-a si inspirat de minune! :)))
Reteta asta o stiu de mult, de prin 2008, de pe vremea cand activam pe-un forum de mamici, „Strop de viata” ii zicea si adusese reteta in forum o tipa Raluca, care locuia in Germania.
Ce este de fapt? O tarta sarata DELICIU! in care crusta crocanta, cu gust bun, de unt, se completeaza de minune c-o umplutura cremoasa de smantana si oua.
Bineinteles ca romanul o imbunatateste :)) si probabil nu numai romanul, adaugandu-i sunca, pui, muschiulet afumat sau fasii de ardei copt (ii dau astea din urma un gust demential!), diferite feluri de branza. Reteta de baza are la umplutura doar amestecul de ou cu smantana si bacon, gatit intr-un anume fel, adica pana devine crocant.
Da’ hai sa va arat cum am facut-o azi.


- Aluat tarta
- 250 g faina
- putina sare
- 125 unt gras
- un galbenus de ou
- 3-4 linguri lapte rece
- Umplutura
- sunca afumata
- muschi file
- 400 ml smantana de gatit (fermentata) cu 25-32% grasime
- 4 oua (puteti pune si albusul ramas de la aluat)
- nucsoara rasa
- 50 g Emmentaler
Mod de preparare Quiche Lorraine
Incepe cu aluatul pentru tarta
Amesteca intr-un bol faina cu putina sare, adauga untul tocat cubulete si amesteca pana devine totul nisipos.
Adauga galbenusul de ou si laptele rece si framanta rapid un aluat omogen pe care-l aduni intr-o bila il acoperi cu folie alimentara si-l dai la rece pentru 30 de minute.
Pe blatul infainat intinzi o foaie rotunda, uniforma si o transferi intr-o tava de tarta imbracand si peretii tavii. Daca tava e mai micuta tarta iese mai inalta si aluatul mai gros. Nu e nimic rau, dimpotriva, forma mea are 25-26 cm, merge ok 22-23 cm si e si mai simplu de intins aluatul cand e necesara o foaie mai micuta.
Dai din nou la rece pentru 30 minute, dupa ce intepi usor aluatul cu furculita.
Intre timp preincalzesti cuptorul la 200 grade.
Pui hartie pentru copt peste aluat si ceva boabe grele (naut, fasole) sau bile pentru tarte si introduci tava la cuptor, pentru 15 minute.
Dupa cele 15 minute scoti tarta de la cuptor, o lasi sa se racoreasca, pui peste aluat bucatele de muschi si sunca.
Bati bine ouale (plus albusul) cu smantana, pui putina sare (sunt sarate si mezelurile), nucsoara si torni peste aluatul racorit. Pui ici-colo si cubulete de Emmentaler.
Scazi temperatura cuptorului la 180-185 grade, introduci tarta Quiche Lorraine in cuptor si o coci pana cand se rumeneste frumos la suprafata. Dureaza undeva la 35-40-45 minute, in functie de cuptor si de marimea tavii. Puteti sa-l lasati si mai putin rumen decat l-am lasat eu, adica doar usor auriu.
O portionezi cand s-a racit, cu cat sta mai mult cu atat umplutura se leaga mai bine.
Eu nu am rabdare, se stie…:))
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun