Fiind fan inrait nuca, am savurat aceste fursecuri fragede cu ochii inchisi! Umplutura bogata cu gust intens, aromata cu stafide si portocala, imbracate intr-un cosulet fraged care se topeste in gura, chiar n-aveau cum sa nu ma cucereasca! Nu la fel pot spune despre fiu-miu, care a zis ca vrea si el, doar daca pot sa scot nuca :))))))))))) Deci , va impartiti in doua grupe, grupa 1, iubitori de nuca, oameni misto :))) si grupa 2, care plecati acasa :))) Grupa 1 le pregatiti si-mi multumiti :))) Merita fiecare foita intinsa si fiecare biluta modelata 🙂 Eu am facut portie dubla, 62 bucati, si asa voi scrie reteta. Voi faceti cate credeti ca puteti manca.
Preluare reteta, plus o poveste frumoasa – AICI
Ingrediente Sarutarile maicutelor – fursecuri fragede cu nuca
- 400 g faina
- 200 g unt cu 82% grasime
- 6 galbenusuri
- un pic de sare
- un plic zahar vanilat
- 2-3 linguri smantana grasa
- faina pentru blatul de lucru
Uplutura
- 6 albusuri
- putina sare
- 200 g zahar
- 400 g nuca macinata
- 100 g stafide
- o lingura cu varf coaja rasa de portocala
Zahar pudra pentru finalizat reteta
Mod de preparare Sarutarile maicutelor – fursecuri fragede cu nuca
Aluat
Intr-un bol incapator pune faina cernuta, sarea, zaharul vanilat si untul rece, taiat cubulete.
Incorporeaza cu varful degetelor untul in faina, pana cand obtii un amestec lipicios.
- Eu prefer sa folosesc pentru acest pas un tel para, cu varful caruia incerc sa „sparg” cubuletele de unt, apoi amestec energic, circular.
Adaugi smantana si galbenusurile si le incorporezi in aluat, fara a insista. Trebuie doar sa aduni totul intr-un aluat omogen, nu sa framanti.
- Pentru ca faina folosita de mine are o putere de absorbtie mare, si am remarcat asta si la alte retete pe care le-am preluat de la Laura, a trebuit sa plusez cu inca 2 linguri de smantana, nu reusea lichidul sa cuprinda toata faina
Dupa ce ai adunat totul intr-un aluat omogen, speli bine mainile, le usuci, si imparti aluatul in bucatele egale.
Eu am rupt bucatele intre 13 g si 15 g si am obtinut 62 bucati.
Modelezi bucatile in bilute, le asezi pe un platou, le acoperi si le dai la frigider pentru o ora.
Tot acum pregatesti si umplutura, care in timpul in care sta aluatul la rece, trebuie sa se mai lase in volum.
Mixezi spuma albusurile cu putina sare. Adaugi treptat, in ploaie, zaharul si mixezi pana cand nu se mai simt in compozitie granule. Pui nuca, stafidele si coaja rasa si omogenizezi totul amestecand usor.
Dupa ce a trecut o ora, infainezi blatul de lucru si sucitorul, avand mereu la indemana faina in plus pentru a face asta si intinzi cate o foaie aproximativ rotunda fiecare biluta de aluat, cat de subtire poti tu (aprox 14 cm)
Pui cate o lingurita plina de umplutura, apoi aduni aluatul deasupra, ca intr-o boceluta.
- Intre timp preincalnezti cuptorul la 190 grade.
Transferi fursecul astfel format intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt.
Continui acest lucru pana umpli tava, apoi lasi din nou la rece bilutele, pana vei trece la urmatoarea tura.
Coci fiecare tava cu Sarutarile maicutelor – fursecuri fragede cu nuca pentru aproximativ 15 minute, pe treapta medie, sau pana cand varfurile fursecurilor se rumenesc usor.
Fierbinti la treci cu grija prin zahar pudra (sunt fragede, ai grija de ele :)) ) apoi le transferi pe platouri.
- 400 g faina
- 200 g unt cu 82% grasime
- 6 galbenusuri
- un pic de sare
- un plic zahar vanilat
- 2-3 linguri smantana grasa
- faina pentru blatul de lucru
- Uplutura
- 6 albusuri
- putina sare
- 200 g zahar
- 400 g nuca macinata
- 100 g stafide
- o lingura cu varf coaja rasa de portocala
- Zahar pudra pentru finalizat reteta
Ma gasiti si pe: Retete Papa Bun
De-abia astept sa le pregatesc
Bună ziua! Pt crescut aluatul nu se pune nimic? așa am citit . Mulțumesc!
Buna ziua! Nu, nu se pune!
Cu drag!
În loc de unt ,se poate folosi untură?Și ce gramaj?Mulțumesc.
La fursecurile astea nu as inlocui cu untura. Nu garantez ca vor iesi la fel 🙂
Am facut si cu untura si cu margarina.sunt super
Se pot face și cu foi de plăcintă?
Nu.