mnb

Tort diplomat cu capsuni

15.7KVizualizări
5
(6)

Pentru aniversarea de anul acesta a fiicei mele, am ales sa fac un tort diplomat. Si cum capsunile sunt vedetele acestui sezon, n-am dat gres sa le aleg ca fiind singurele fructe pe care le-am adaugat in crema diplomat.

Bineinteles ca toata vara puteti pregati acest tort racoritor, usor si bun, cu orice fructe va sunt pe plac, evitand kiwi si ananasul proaspat, care influenteaza actiunea gelatinei.

Desi am tot pregatit diverse variante ale cremei diplomat, de data asta am ales sa pregatesc dupa reteta Violetei.

Ce m-a bucurat a fost faptul ca toti copiii au mai cerut, asa ca merita sa va impartasesc reteta 🙂

Tort diplomat

Ingrediente

Pentru blat

6 oua

6 linguri zahar

4 linguri faina

3 linguri ulei

3 linguri apa

2 linguri cu varf amidon alimentar (nu amoniac!!)

un varf lingurita praf de copt

un praf de sare

Pentru crema

6 oua

200 g zahar

400 ml frisca lichida indulcita

200 ml smantana pentru gatit

2-3 linguri zahar

o lingurita extract de vanilie

20 g gelatina (granule)

300 g capsuni

Pentru decor

300 ml frisca lichida indulcita

200 ml smantana

o lingura zahar

cateva capsuni

In plus – zeama de la un compot de ananas.

Tort diplomat-2

Blat Tort diplomat

Separa albusurile de galbenusuri

Galbenusurile amesteca-le cu apa si uleiul si cu un tel omogenizeaza amestecand energic.

Albusurile mixeaza-le spuma cu un praf de sare.

Adauga treptat zaharul si nu te opri pana nu-s diluate complet cristalele de zahar. (aprox. 10 minute).

Pune galbenusurile peste albusuri, faina cernuta impreuna cu amidonul si praful de copt si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, incercand sa scoti cat mai putin aerul din albusuri.

Toarna compozitia intr-o forma de tort inalta, patrata (poti coace si in tava rotunda) cu latura de 20 cm unsa cu ulei si presarata pe fund cu faina. Misca usor sa se aseze drept compozitia.

Introdu vasul in cuptorul preincalzit si coace blatul la foc mic spre mediu, pe treapta 2 a cutorului electric, pentru 30-35 minute (fa testul cu scobitoarea)

Lasa la racit. Dupa cateva ore in feliezi in doua felii egale.

Crema diplomat.

Incepe cu capsunile, pe care le speli si le cureti de codita si le tai cubulete.

Le pui intr-o strecuratoare, presari putin zahar pe ele si le lasi sa se scurga zeama lasata.

Pui gelatina intr-o cescuta, impreuna cu 100 ml apa rece.

Ouale le amesteci cu zaharul si le pui intr-un vas cu fund dublu, la foc mic.

Amesteci continuu cu un tel, pana cand zaharul e diluat si compozitia usor ingrosata si spumoasa.

Opresti focul si lasi sa se racoreasca (maxim 5 minute) timp in care mixezi frisca impreuna cu smantana, vanilia si zaharul, pana are o textura ferma.

Iei gelatina si o pui in compozitia calda de oua, amesteci sa se topeasca si sa se omogenizeze.

Racesti complet punand vasul intr-un altul in care ai pus apa rece.

Incorporezi crema racita, cu un tel, in frisca batuta. Pui si bucatile de capsune.

Pregatesti tava in care ai copt blatul tapetand-o cu folie alimentara.

Torni jumatate din cantitatea de crema, asezi o felie de blat, insiropezi cu compotul de ananas, apoi torni crema ramasa.

Pui si cealalta felie de blat, insiropezi, acoperi si dai tava cu Tort diplomat la rece pentru cel putin 3-4 ore (eu l-am lasat peste noapte).

Rastorni pe platou cu o miscare ferma, desprinzi folia si ornezi dupa inspiratie cu frisca obtinuta prin mixarea ingredientelor pana ce capata textura ferma.

Pui deasupra bucatele de capsune si tii tortul diplomat la rece 😉

Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun

Tort diplomat

Tort diplomat-3

 

 

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 6

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

10 comentarii

    • Buna dimineata!
      Pentru decor amestec frisca la cutie (LaDorna, Megle, Pilos, Hulala – folosesc cat pot de mult LaDorna sau Pilos, insa cand nu gasesc se intampla sa fac si compromis cu cea vegetala) cu smantana fermentata

  • Deci amestec frisca la cutie cu smantana normala?.o smantana cu 20% la suta ar fi buna?….sa inteleg ca smantana pentru gatit nu e buna pentru a o amesteca cu frisca ?.va intreb pentru ca doresc foarte mult sa fac acest tort..pot pune 300 de grame de fructe ameatecate?.as dori sa pun capsuni si ananas,dar nu stiu daca merge bine aceasta combinatie de fructe..

  • Nicoleta, ceva cu 30-32% grasime, cu 20 e cam putin, nu garantez.
    Eu prefer la cutie/galetusa, de aia mai groasa, pe care o amestec cu ce am mentionat mai sus, apoi mixez bine.
    Nu am timp acum sa caut dar unele fructe blocheaza rolul gelatinei, trebuie sa vedeti exact care, sa nu puneti.

  • Va multumesc din suflet!o sa incerc sa il fac sa vad daca imi iese!sper sa reusesc,desi imi e cam teama cand il intorc cu fata in sus!Va multumesc din suflet!o zi frumoasa!

      • Reteta spune asa” timp in care mixezi frisca impreuna cu smantana, vanilia si zaharul, pana are o textura ferma.”
        Deci smantana e mixata cu frisca.
        Apoi scrie:
        Incorporezi crema racita, cu un tel, in frisca batuta.

  • Inca o intrebare as mai avea daca binevoiti sa imi raspundeti!eu locuiesc in Germania,acum m-am intors de la magazin,nu gasesc capsuni proadpete,doar congelate!pot folosi din acestea?.sa le las foarte bine la scurs si apoi sa le tai?

Lasă un răspuns

twelve − 3 =