mnb

Prajitura cu lamaie si glazura de ciocolata

2.19KVizualizări
5
(2)
Print Friendly, PDF & Email

Gust echilibrat, aroma intensa de lamaie, prajitura cu lamaie si glazura de ciocolata face fata cu brio in fata oricarui oaspete, prin aspect si gust

prajitura-cu-lamaie-1

Ingrediente prajitura cu  lamaie

Blat
  • 5 oua
  • 110 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri apa
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 135 g faina
  • coaja rasa de lamaie – o lingura
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • putina sare
  • un plic zahar vanilinat
Crema de lamaie
  • 250 g unt cu 82 % grasime
  • 120 g zahar
  • 100 ml lapte
  • un ou
  • coaja rasa de lamaie – o lingura
  • zeama de lamaie – 3 linguri
Sirop
  • 150 ml apa
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 50 g zahar
Glazura
  • 200 g ciocolata alba
  • 50 g unt

apa

prajitura-cu-lamaie-2

Mod de preparare Prajitura cu lamaie

Blat cu lamaie

Separa albusurile de galbenusuri.

Albusurile mixeaza-le spuma cu putina sare, apoi adauga, treptat, zaharul si mixeaza pana cand se dizolva complet.

Galbenusurile pune-le impreuna cu uleiul, apa, praful de copt, coaja rasa, zaharul vanilat si zeama de lamaie.

Peste albusurile spuma pune amestecul de galbenusuri si faina cernuta in pralabil. Amesteca usor, de jos in sus, pana la omogenizare.

Pregateste o tava de 20×30 cm, tapeteaz-o cu hartie pentru copt si toarna compozitia. Niveleaza.

Coace foaia timp de aprox 15-20 minute (trebuie sa treaca testul scobitorii si sa fie usor-usor rumena), la foc potrivit (165 grade), pe treapta a doua sau la mijloc.

Lasati sa se raceasca apoi scoateti hartia de copt cu grija.

Crema de lamaie

Intr-o craticioara amesteca oul cu laptele si zaharul. Mixeaza-le energic apoi pune-le la foc mic si amesteca continuu, pana cand compozitia se ingroasa usor. Ia de pe foc si adauga, dupa 2-3 minute, coaja rasa.

Lasa sa se racesca complet si trece compozitia  prin strecuratoare. Raceste-o bine.

Mixeaza spuma untul, apoi adauga crema de lamaie rece si mixeaza pana la omogenizare, adaugand intre timp si zeama de lamaie.

Sirop

Amesteca energic apa, cu zeama de lamaie, si zaharul. Lasa deoparte.

Asamblare prajitura cu lamaie

Taie blatul rece in doua felii egale.

Aseaza prima felie de blat pe o planseta potrivita si insiropeaza cu aproximativ jumatate din cantitatea de sirop.

Opreste din crema 3 linguri pline, pentru ornat, iar crema ramasa imparte-o in 3 parti.

Intinde doua parti pe primul blat.

Aseaza  al doilea blat, insiropeaza si intinde a treia parte de crema.

Niveleaza frumos si da la congelator pentru 30 minute.

Intre timp prepara glazura topind pe baie de abur ciocolata impreuna cu untul.

Adauga, treptat, cata putina apa rece pana cand glazura devine fluida. Nu te speria in caz ca glazura se “branzeste”. Amesteca in continuare, mai pune cateva picaturi de apa si se repara imediat.

Scoti planseta de la congelator si imparti prajitura in 12 bucati agale (eu am taiat-o inainte de a o baga la congelator)

Treci fiecare bucata cu partea superioara prin glazura, apoi lasi la scurs. Bineinteles ca poti glazura si cu ajutorul unei lingurite, fiecare prajitura.

Cand ai terminat, dai prajiturile la rece, lasi sa se intareasca putin glazura, apoi spritezi deasupra cele 3 linguri de crema oprite.

Pastrezi prajitura la frigider, iar la servire o scoti de la rece cu 20-30 minute inainte.

nota. Prajitura cu lamaie poate fi portionata si in patratele, obtinand astfel 24 de bucati

prajitura-cu-lamaie-3

 

 

 

 

prajitura-cu-lamaie

 

prajitura-cu-lamaie-4

 

prajitura-cu-lamaie-5

 

prajitura-cu-lamaie-6

Prajitura cu lamaie si glazura de ciocolata
 
Autor: 
Tipul retetei: Desert
Lista de cumparaturi
  • Pentru blat
  • 5 oua
  • 110 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri apa
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 135 g faina
  • coaja rasa de lamaie - o lingura
  • ½ lingurita praf de copt
  • putina sare
  • un plic zahar vanilinat
  • Pentru crema de lamaie
  • 250 g unt cu 82 % grasime
  • 120 g zahar
  • 100 ml lapte
  • un ou
  • coaja rasa de lamaie - o lingura
  • zeama de lamaie - 3 linguri
  • Pentru sirop
  • 150 ml apa
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 50 g zahar
  • Iar pentru glazura
  • 200 g ciocolata alba
  • 50 g unt
  • apa

 

Pe facebook ma gasesti la – Retete papa bun

Sursa retetei

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Leave a Reply

8 + four =

Voteaza reteta: