Gust echilibrat, aroma intensa de lamaie, prajitura cu lamaie si glazura de ciocolata face fata cu brio in fata oricarui oaspete, prin aspect si gust
Ingrediente prajitura cu lamaie
Blat
- 5 oua
- 110 g zahar
- 2 linguri ulei
- 2 linguri apa
- 2 linguri zeama de lamaie
- 135 g faina
- coaja rasa de lamaie – o lingura
- 1/2 lingurita praf de copt
- putina sare
- un plic zahar vanilinat
Crema de lamaie
- 250 g unt cu 82 % grasime
- 120 g zahar
- 100 ml lapte
- un ou
- coaja rasa de lamaie – o lingura
- zeama de lamaie – 3 linguri
Sirop
- 150 ml apa
- 2 linguri zeama de lamaie
- 50 g zahar
Glazura
- 200 g ciocolata alba
- 50 g unt
apa
Mod de preparare Prajitura cu lamaie
Blat cu lamaie
Separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile mixeaza-le spuma cu putina sare, apoi adauga, treptat, zaharul si mixeaza pana cand se dizolva complet.
Galbenusurile pune-le impreuna cu uleiul, apa, praful de copt, coaja rasa, zaharul vanilat si zeama de lamaie.
Peste albusurile spuma pune amestecul de galbenusuri si faina cernuta in pralabil. Amesteca usor, de jos in sus, pana la omogenizare.
Pregateste o tava de 20×30 cm, tapeteaz-o cu hartie pentru copt si toarna compozitia. Niveleaza.
Coace foaia timp de aprox 15-20 minute (trebuie sa treaca testul scobitorii si sa fie usor-usor rumena), la foc potrivit (165 grade), pe treapta a doua sau la mijloc.
Lasati sa se raceasca apoi scoateti hartia de copt cu grija.
Crema de lamaie
Intr-o craticioara amesteca oul cu laptele si zaharul. Mixeaza-le energic apoi pune-le la foc mic si amesteca continuu, pana cand compozitia se ingroasa usor. Ia de pe foc si adauga, dupa 2-3 minute, coaja rasa.
Lasa sa se racesca complet si trece compozitia prin strecuratoare. Raceste-o bine.
Mixeaza spuma untul, apoi adauga crema de lamaie rece si mixeaza pana la omogenizare, adaugand intre timp si zeama de lamaie.
Sirop
Amesteca energic apa, cu zeama de lamaie, si zaharul. Lasa deoparte.
Asamblare prajitura cu lamaie
Taie blatul rece in doua felii egale.
Aseaza prima felie de blat pe o planseta potrivita si insiropeaza cu aproximativ jumatate din cantitatea de sirop.
Opreste din crema 3 linguri pline, pentru ornat, iar crema ramasa imparte-o in 3 parti.
Intinde doua parti pe primul blat.
Aseaza al doilea blat, insiropeaza si intinde a treia parte de crema.
Niveleaza frumos si da la congelator pentru 30 minute.
Intre timp prepara glazura topind pe baie de abur ciocolata impreuna cu untul.
Adauga, treptat, cata putina apa rece pana cand glazura devine fluida. Nu te speria in caz ca glazura se „branzeste”. Amesteca in continuare, mai pune cateva picaturi de apa si se repara imediat.
Scoti planseta de la congelator si imparti prajitura in 12 bucati agale (eu am taiat-o inainte de a o baga la congelator)
Treci fiecare bucata cu partea superioara prin glazura, apoi lasi la scurs. Bineinteles ca poti glazura si cu ajutorul unei lingurite, fiecare prajitura.
Cand ai terminat, dai prajiturile la rece, lasi sa se intareasca putin glazura, apoi spritezi deasupra cele 3 linguri de crema oprite.
Pastrezi prajitura la frigider, iar la servire o scoti de la rece cu 20-30 minute inainte.
nota. Prajitura cu lamaie poate fi portionata si in patratele, obtinand astfel 24 de bucati
- Pentru blat
- 5 oua
- 110 g zahar
- 2 linguri ulei
- 2 linguri apa
- 2 linguri zeama de lamaie
- 135 g faina
- coaja rasa de lamaie - o lingura
- ½ lingurita praf de copt
- putina sare
- un plic zahar vanilinat
- Pentru crema de lamaie
- 250 g unt cu 82 % grasime
- 120 g zahar
- 100 ml lapte
- un ou
- coaja rasa de lamaie - o lingura
- zeama de lamaie - 3 linguri
- Pentru sirop
- 150 ml apa
- 2 linguri zeama de lamaie
- 50 g zahar
- Iar pentru glazura
- 200 g ciocolata alba
- 50 g unt
- apa
Pe facebook ma gasesti la – Retete papa bun