Tort cu crema caramel

601Vizualizări
Print Friendly, PDF & Email

E asa finut si bun acest tort cu crema caramel! Poti manca chiar mai multe felii :))

Cafeaua cu care insiropezi blatul taie din dulceata cremei completandu-se intr-un final  perfect, cu gust echilibrat.

A mers asa bine cate-o felie de tort la cafea 🙂

tort cu crema caramelPentru un tort cu diametrul de 22-24 cm

loading...
Ingredente blat
  • 7 oua
  • 7 linguri de zahar
  • 8 linguri de faina
  • o lingurita praf de copt
  • un vf. cutit sare
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apa
  • esenta de vanilie (o lingurita)

Crema

  • 750 g mascarpone
  • 150 g zahar tos + 75 ml apa – pentru siropul caramel
  • 2 linguri zahar pudra (sau dupa gust)

Sirop

  • 150 ml apa
  • 60 ml cafea espresso (preparata)
  • 30 ml coniac sau Amaretto
  • 2-3 linguri zahar (gustati si daca nu vi se pare suficient de dulce, mai puneti putin)

Cacao, pentru pudrat la final.

Mod de preparare Tort cu crema caramel

Blat

Separa albusurile de galbenusuri.

Mixeaza spuma albusurile cu un vf. de cutit sare. Adauga treptat zaharul, apoi mixeaza pana se topeste complet si nu se mai simt granule.

  • Preincalzeste cuptorul.

Galbenusurile freaca-le intr-un bol cu uleiul apoi adauga esenta si apa. Pune-le peste albusuri.

Cerne faina impreuna cu praful de copt  si adauga-le compozitiei de albusuri spumate. Omogenzeaza totul amestecand usor, de jos in sus.

Pregateste o forma rotunda cu diametrul de 22-24 cm, tapeteaz-o cu hartie pentru copt (stropeste forma cu apa si hartia se va aseza mult mai bine). Toarna compozitia, niveleaza apoi da tava la cuptor la foc mic (160-165 grade), pentru 35-40 minute. Depinde mult de cuptor, poti verifica cat este de copt chiar si dupa 30 minute.

Cand s-a racit complet (dupa cateva ore) il puteti felia in trei.

Crema

Pune intr-un vas zaharul tos.

Du-l pana in punctul in care capata culoarea chihlimbarului , apoi stinge cu apa.

Amesteca usor si fierbe 2-3 minute, pana devine usor vascos (dupa racire se ingroasa mai mult)

Raceste-l bine. Vei avea un sirop minunat de caramel.

Pune intr-un bol 200 g mascarpone si siropul racit care intre timp s-a ingrosat. Mixeaza usor pana la omogenizare.Adauga si restul de mascarpone si zaharul pudra. Nu-l adauga pe tot de la inceput. Mixeaza putin, omogenizeaza, gusta si testeaza sa vezi daca-i destul de dulce, pe gustul tau.

Mixeaza pana cand crema devine ferma, buna de umplut/ornat.

  • Daca nu doriti sa faceti pentru aceasta crema de mascarpone sirop caramel, puteti folosi lapte condensat caramelizat, la cutie. Crema va fi la fel de buna.
Sirop tort cu crema caramel

Pune toate ingredientele intr-un vas si fierbe-le pentru 2-3 minute.

Raceste.

Asamblare

Aseaza prima felie de blat, monteaza un inel de tort imprejur, insiropeaza si intinde 1/4 din crema.

Aseaza a doua felie, insiropeaza si pune inca 1/4 din crema.

Pune ultima felie, insiropeaza si da la rece tortul pentru 2 ore.

Scoate usor inelul si intinde 1/4 din crema deasupra si pe lateralele tortului.

Restul de crema pune-o in pos si spriteaza deasupra. Da tortul la rece.

La servire pudreaza cu cacao de buna calitate.

Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun

 

tort cu crema caramel

 

tort cu crema caramel

 

Te-ar putea interesa
loading...
Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

Lasă un răspuns