Prajitura furnicuta

Prajitura furnicuta

In week-end vrem prajituri, nu? Ceva cremos pentru mama si ceva mai putin cremos pentru copii. Asa ca, combinam :)))). Facem o prajitura cu crema, dar nu multa :)), numa’ bun cat sa fie un desert delicios, cea mai buna prajitura – cum a zis Mona. Deci astazi avem – Prajitura Furnicuta. prajitura-furnicuta-2

Ingrediente Prajitura Furnicuta

Folosim o tava cu dimensiunile 20/28cm Pentru primul blat

  • 4 oua
  • 4 linguri de zahar
  • 3 linguri nuca macinata
  • 2 linguri faina
  • un vf cutit sare

Pentru al doilea blat

  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 3 linguri mac
  • 3 linguri faina
  • un vf cutit sare

Pentru crema

  • 250 gr unt
  • 10 linguri zahar
  • 9 galbenusuri
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de portocala
  • 5 linguri apa

In plus

  • 2 foi napolitana 20/28

prajitura-furnicuta-3

Mod de preparare Prajitura Furnicuta

Blat 1

Conde
  1. Separa albusurile de galbenusuri.
  2. Bate spuma albusurile cu un praf de sare .Adauga apoi, treptat zaharul si mixeaza pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma care la atingere formeaza tzepi.
  3. Adauga faina cernuta si nuca si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, cu o lingura.
  4. Pui hartie de copt in tava si distribui lingura cu lingura compozitia apoi nivelezi.
  5. Dai tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie.

Blat 2

  1. Separa albusurile de galbenusuri.
  2. Bate spuma albusurile cu un praf de sare .Adauga apoi, treptat zaharul si mixeaza pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma care la atingere formeaza tzepi.
  3. Adauga faina cernuta si macul, si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus.
  4. Pui hartie de copt in tava si distribui lingura cu lingura compozitia apoi nivelezi.
  5. Dai tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie.

Crema

  1. Untul lasat la temperatura camerei il mixezi spuma.
  2. Galbenusurile impreuna cu zaharul si apa le amesteci intr-un vas cu fund dublu.
  3. Pui vasul pe foc si lasi la foc mic, amestecand continuu, pana ce compozitia capata consistenta unei budinci/a unei smantani.
  4. Lasi sa se raceasca complet si adaugi esenta de vanilie si coaja rasa de portocala. Iei din compozitie si adaugi lingura cu lingura peste unt, mixand la treapta 1.

Asamblare

  1. Asezi pe tava o foaie de napolitana peste care intinzi 1/3 din crema. Urmeaza blatul cu mac pe care-l pui cu partea superioara peste foaia de napolitana cu crema (il rastorni), si desprinzi usor hartia de copt.
  2. Intinzi peste blatul cu mac 1/3 din crema apoi asezi blatul cu nuca in acelasi mod.
  3. Desprinzi hartia de copt, intinzi restul de crema si asezi cea de-a doua foaie de napolitana.
  4. Daca e cazul taie cu un cutit marginile de blat care depasesc dimensiunea foii de napolitana.

Pune o greutate deasupra, sa se lipeasca crema de foi. Portioneaza cu un cutit subtire, bine ascutit. Se taie foarte frumos 🙂

Sursa de inspiratie.

 

Comentarii prin FaceBook

20 Comentarii


  1. Foarte faina prajiturica ta ! 🙂 Imi place tare mult !


  2. Gabytzule, arata foarte bine prajitura. Ai si tu laser precis,la cat e de perfect taiata! :)))) Am salvat reteta. Te pup! 🙂


  3. Delicioasa! Direct la probat! :-* >:D<


  4. O salvez ca sa o fac de Pasti cand preparam vreo 5 feluri de prajituri, cam toate le impartim (dam pomana). Ma uit dupa variante care se tin, fara crema pe deasupra. Super-prajitura, imi place mult napolitana.


  5. Se putea sa nu-mi placa si mie ?!?
    Ochioasa rau … 🙂 , asa c-am retinut-o-n caiet


  6. Neatza fetelor! Saptamana buna!
    Multzam de comentarii!
    A fost o prajitura foarte, foarte buna si deloc greu de facut! Si da, e tare faina si de transportat.


  7. O prajiturica tare delicioasa!!


  8. E perfecta prajitura ta ,arata grozav si cred ca si gustul e pe masura.O s-o incerc si eu cand voi gasi foi de napolitana.
    Te pup ! <3


  9. Mmmm,ce buna trebuie sa fie!!
    Pup Gabitza!!

  10. Pingback: Prajitura “Furnicuta” | FOOD DESIGN


  11. Sa sti ca-mi ploua-n gura !!! Tare faina tre’sa fie prajitura asta !
    Musai tre’s-o incerc si io !
    Gaby draga cand am citit ingredientele si am adunat ouale , mi-au dat 18 !!! Dar citind reteta sunt doar 9…asa e corect da ?
    Multumesc si te tzuc cu drag !


  12. Ce bine arata!!


  13. arata foarte bine prajiturile postate de tine Gabi multumesc ca te’am descoperit

  14. Pingback: Prajitura “Furnicuta” | Atelierele Roua

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Creme pentru prajituri

Creme pentru prajituri

Crema de vanilie 2 linguri cu varf amidon alimentar (de porumb) sau faina 2-3 linguri zahar 200 ml lapte 2 galbenusuri ou 150-200 ml frisca batuta bine (indulcita dupa gust) vanilie sau zahar vanilat Mod […]

Prajitura cu dulce de leche si mascarpone

Prajitura cu dulce de leche si mascarpone

De cand visam la reteta asta, n-aveti idee. Intotdeauna am considerat-o cea mai apetisanta prajiturica (dupa gusturile mele, bineinteles) dar nu aveam lapte condensat caramelizat s-o pregatesc. Iar cum atunci cand iti doresti ceva, universul […]

Prajitura cu crema de mascarpone si lamaie

Prajitura cu crema de mascarpone si lamaie

E prea putina! Atat va pot zice in introducerea acestei retete de prajituri! :)) Dublati cantitatile, s-ajunga 😉 Extrem de simplu de pregatit aceasta prajitura si cu ingrediente destul de putine. Mod de preparare Prajitura […]

Chec in doua culori

Chec in doua culori

    Dulci, sarate, pregatite cu adaosuri diverse, de la fructe, cacao, ciocolata, la branzeturi, spanac sau ciuperci, umede sau uscate, checurile constituie o gustare excelenta acasa, la serviciu sau la scoala. La noi acasa […]