zurli

Prajitura furnicuta

Prajitura furnicuta

In week-end vrem prajituri, nu? Ceva cremos pentru mama si ceva mai putin cremos pentru copii. Asa ca, combinam :)))). Facem o prajitura cu crema, dar nu multa :)), numa’ bun cat sa fie un desert delicios, cea mai buna prajitura – cum a zis Mona. Deci astazi avem – Prajitura Furnicuta. prajitura-furnicuta-2

Ingrediente Prajitura Furnicuta

Folosim o tava cu dimensiunile 20/28cm Pentru primul blat

  • 4 oua
  • 4 linguri de zahar
  • 3 linguri nuca macinata
  • 2 linguri faina
  • un vf cutit sare

Pentru al doilea blat

  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 3 linguri mac
  • 3 linguri faina
  • un vf cutit sare

Pentru crema

  • 250 gr unt
  • 10 linguri zahar
  • 9 galbenusuri
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de portocala
  • 5 linguri apa

In plus

  • 2 foi napolitana 20/28

prajitura-furnicuta-3

Mod de preparare Prajitura Furnicuta

Blat 1

  1. Separa albusurile de galbenusuri.
  2. Bate spuma albusurile cu un praf de sare .Adauga apoi, treptat zaharul si mixeaza pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma care la atingere formeaza tzepi.
  3. Adauga faina cernuta si nuca si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, cu o lingura.
  4. Pui hartie de copt in tava si distribui lingura cu lingura compozitia apoi nivelezi.
  5. Dai tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie.

Blat 2

  1. Separa albusurile de galbenusuri.
  2. Bate spuma albusurile cu un praf de sare .Adauga apoi, treptat zaharul si mixeaza pana la diluarea completa a cristalelor de zahar. Trebuie sa obtii o compozitie ferma care la atingere formeaza tzepi.
  3. Adauga faina cernuta si macul, si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus.
  4. Pui hartie de copt in tava si distribui lingura cu lingura compozitia apoi nivelezi.
  5. Dai tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu, si lasi pana ce blatul prinde o culoare usor aurie.

Crema

  1. Untul lasat la temperatura camerei il mixezi spuma.
  2. Galbenusurile impreuna cu zaharul si apa le amesteci intr-un vas cu fund dublu.
  3. Pui vasul pe foc si lasi la foc mic, amestecand continuu, pana ce compozitia capata consistenta unei budinci/a unei smantani.
  4. Lasi sa se raceasca complet si adaugi esenta de vanilie si coaja rasa de portocala. Iei din compozitie si adaugi lingura cu lingura peste unt, mixand la treapta 1.

Asamblare

  1. Asezi pe tava o foaie de napolitana peste care intinzi 1/3 din crema. Urmeaza blatul cu mac pe care-l pui cu partea superioara peste foaia de napolitana cu crema (il rastorni), si desprinzi usor hartia de copt.
  2. Intinzi peste blatul cu mac 1/3 din crema apoi asezi blatul cu nuca in acelasi mod.
  3. Desprinzi hartia de copt, intinzi restul de crema si asezi cea de-a doua foaie de napolitana.
  4. Daca e cazul taie cu un cutit marginile de blat care depasesc dimensiunea foii de napolitana.

Pune o greutate deasupra, sa se lipeasca crema de foi. Portioneaza cu un cutit subtire, bine ascutit. Se taie foarte frumos 🙂

Sursa de inspiratie.

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

20 Comentarii


  1. Foarte faina prajiturica ta ! 🙂 Imi place tare mult !


  2. Gabytzule, arata foarte bine prajitura. Ai si tu laser precis,la cat e de perfect taiata! :)))) Am salvat reteta. Te pup! 🙂


  3. Delicioasa! Direct la probat! :-* >:D<


  4. O salvez ca sa o fac de Pasti cand preparam vreo 5 feluri de prajituri, cam toate le impartim (dam pomana). Ma uit dupa variante care se tin, fara crema pe deasupra. Super-prajitura, imi place mult napolitana.


  5. Se putea sa nu-mi placa si mie ?!?
    Ochioasa rau … 🙂 , asa c-am retinut-o-n caiet


  6. Neatza fetelor! Saptamana buna!
    Multzam de comentarii!
    A fost o prajitura foarte, foarte buna si deloc greu de facut! Si da, e tare faina si de transportat.


  7. O prajiturica tare delicioasa!!


  8. E perfecta prajitura ta ,arata grozav si cred ca si gustul e pe masura.O s-o incerc si eu cand voi gasi foi de napolitana.
    Te pup ! <3


  9. Mmmm,ce buna trebuie sa fie!!
    Pup Gabitza!!

  10. Pingback: Prajitura “Furnicuta” | FOOD DESIGN


  11. Sa sti ca-mi ploua-n gura !!! Tare faina tre’sa fie prajitura asta !
    Musai tre’s-o incerc si io !
    Gaby draga cand am citit ingredientele si am adunat ouale , mi-au dat 18 !!! Dar citind reteta sunt doar 9…asa e corect da ?
    Multumesc si te tzuc cu drag !


  12. Ce bine arata!!


  13. arata foarte bine prajiturile postate de tine Gabi multumesc ca te’am descoperit

  14. Pingback: Prajitura “Furnicuta” | Atelierele Roua

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Prajitura Tavalita – de post

Prajitura Tavalita – de post

Prajitura de post mai simpla de-atat, mai buna de-atat si mai economica, nu cred ca este. Ai mei copii au zis asta s-o fac de-acu’ in toate posturile. Ingrediente putine, destul de economica si rapida, […]

Print Friendly, PDF & Email
Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Va spun din start, sosul caramel face toti banii! Sa nu renuntati la el! Am mancat prima oara cornulete d-astea primite, de la mama soacra, si nu-mi venea sa cred ca poate sa-mi placa atat […]

Print Friendly, PDF & Email
Islere cu ciocolata

Islere cu ciocolata

  Indragite de toata lumea, de la mare la mic, fragede de se topesc in gura, islerele pot fi pregatite atat in week-end, pentru desert sau la cafea, cat si de sarbatori, de servit copiilor […]

Print Friendly, PDF & Email
Lipie cu mac si sare

Lipie cu mac si sare

Pui 25 g drojdie cu putina apa calda (vreo 80 ml), o lingurita-doua de zahar si 2 linguri cu varf de faina, lasi sa creasca sa se dubleze volumul. Tre’ sa fie ca o pasta […]

Print Friendly, PDF & Email