Prajitura Lemone - Rețete Papa Bun

Prajitura Lemone

1.32KVizualizări
Print Friendly, PDF & Email

Prajitura asta s-a nascut dintr-o pofta personala, care n-avea de-a face nici cu Alba ca Zapada cu foi care trebuie sa se inmoaie de la crema,  nici cu prajitura cu lamaie si blat.

Nu, eu voiam altceva :)), o combinatie, sa fie foile si fragede, dar nu tari, si pufoase. Ceva gen torturile americanilor, care au mult blat si putina crema.

Asa c-am facut din reteta de briose cu unt (ador textura acestor briose) foile, iar crema un amestec gandit pe loc – unt, mascarpone, smantana.

Ai mei zic ca e buna, asa zic si eu :))

E o prajitura care se preteaza si la transport, neinsiropata, fara crema in exces, cu foi care nu necesita umezeala de la crema, ci crema doar completeaza textura si aroma de lamaie a foilor.

Daca v-am facut pofta si banuiti exact textura pe care mi-o doream, o puteti incerca.

prajitura lemone

Pentru foi

  • 200 g unt
  • 4 oua
  • 250 g zahar
  • 400 g faina
  • un plic praf de copt
  • 250 ml lapte
  • zeama de la jumatate de lamaie sau lime
  • 2 lingurite coaja rasa de lamaie
  • putina sare

Pentru crema Prajitura Lemone

  • 250 g mascarpone
  • 350 ml smantana fermentata cu 32% grasime
  • 100 g unt
  • 200 g zahar pudra – sau dupa gust – eu am pus zahar pudra vanilinat
  • zeama de la un lime sau o lamaie
  • o lingurita coaja rasa lime/lamaie
  • un varf cutit sare

prajitura-lemone

Preparare foi Prajitura Lemone

Mixeaza impreuna untul cu  zaharul, pentru 5 minute. Adauga ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Nu adauga urmatorul pana ce nu l-ai incorporat pe precedentul. La final vei avea o compozitie neteda, cremoasa, pufoasa.

Adauga faina amestecata cu praful de copt, sarea  si zaharul vanilat. Amesteca bine cu o lingura.

Pune si laptele, amesteca putin, apoi baga mixerul si mixeaza pana cand compozitia este omogena – aproximativ un minut.

La final incorporeaza zeama de lamaie si coaja.

Pregateste o tava de 20/30 cm si taie 3 foi de copt cu dimensiunile fundului tavii.

Imparte compozitia egal in 3 boluri.

Pune in tava prima hartie, intinde uniform compozitia dintr-un bol si introdu tava in cuptorul preincalzit, la 170 grade pe treapta 2 si coace pentru 20 minute, Foaia nu va fi rumena, va fi doar usor aurie si putin rumena pe fund. O scoti din tava, o manevrezi cu grija si treci la urmatoarele foi.

Lasa-le la racit si pregateste crema.

Pentru crema

Pune toate ingredientele, cu exceptia cojii de lamaie, intr-un bol si pune pentru inceput doar 150 g zahar pudra.

Mixeaza usor pana la omogenizare, gusta putin si vezi daca e cazul sa adaugi si zaharul ramas sau poate chiar vrei mai mult. Dupa gustul meu 200 g zahar sunt perfecte. Mixeaza pana cand crema are textura ferma, buna de intins intre foi. Nu vafi foarte tare, nu folosim smantana pentru frisca ci smantana fermentata, dar va iesi asa ca-n imagine. Daca folosesti ingrediente bune nu ai de ce sa-ti faci griji ca se va taia ca nu e cazul.

  • Daca nu ti se leaga bine adauga 1-2 plicuri intaritor de frisca; eu nu am adaugat dar depinde ce smantana ai tu acolo.

La final incorporeaza si coaja rasa.

Pregatesti tava in care asamblezi prajitura si asezi prima foaie.

Din crema opresti 3-4 linguri, iar din cea ramasa intinzi jumatate pe prima foaie, asezi usor a doua foaie, intinzi cealalta jumatate, asezi a treia foaie si pui cele 3-4 linguri de crema oprite.

Dai prajitura Lemone la rece pentru cateva ore, apoi o portionezi.

Eu am lasat-o peste noapte.

Pentru ca foile au in  compozitie unt, recomand ca prajitura sa fie lasata la temperatura camerei cu 20 minute inainte de servire.

Prajitura Lemone

 

Te-ar putea interesa
Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

Lasă un răspuns