Desi banala, reteta de chiftelute de pui in sos de rosii cucereste prin rapiditatea modului de gatire
(in nicio ora e gata totul) cat si prin usoara adaptare cu garnitura – paste, orez, piure, cartofi nature. Unii combina acest fel de mancare chiar si cu mamaliguta. Sa nu lipseasca castravetii murati!
Copiii mei o mananca super bine dintotdeauna, asa ca eu o pregatesc destul de des.
- Ingrediente sos
- 1 ceapa rosie
- 30 g unt
- 3 linguri ulei
- 250 ml pasta de rosii facuta in casa (cu suc si pulpa) - poti inlocui cu rosii proaspete, oparite, curatate si tocate bine
- 200 ml supa de carne sau apa
- o lingura amidon alimentar
- o foaie de dafin
- putin cimbru
- ½ lingurita zahar
- 3 linguri smantana
- patrunjel verde
- Pentru chiftelute
- un piept de pui (mare)
- 2 felii de paine
- un cartof
- o ceapa rosie mai mititica
- un ou
- sare
- piper
- patrunjel verde
Mod de preparare Chiftelute de pui in sos de rosii cu smantana
Pregateste compozitia de chiftelute. Trece prin masina de carne pieptul de pui, ceapa, cartoful. Pune-le intr-un bol si adauga patrunjelul tocat, painea inmuiata in apa sau lapte si stoarsa bine, patrunjelul tocat, oul, sare si piper. Amesteca circular, cu mana, pana cand amestecul este foarte bine legat. Cu mainile umede ia din compozitie si formeaza chiftelute rotunde, mititele.
Intr-un vas pune la foc mic intr-o craticioara untul si uleiul. Cand s-au incins adauga ceapa tocata marunt si caleste pana cand se inmoaie bine, amestecand. Stinge cu sucul de rosii (sau rosiile proaspete). Adauga frunza de dafin. Fierbe timp de 5 minute, adauga apoi si supa si da focul la mic pentru 10 minute. Pune cimbrul, zaharul si potriveste gustul de sare si piper.
Amesteca amidonul cu smantana, dilueaza cu sos, apoi pune totul in cratita, amestecand usor. Sosul se va ingrosa usor. Lasa sa dea 2 clocote apoi opreste focul. Daca e prea gros, mai pune supa.
In timp ce fierbe sosul prajeste chiftelutele de carne in ulei incins, pe toate partile. Scoate-le pe servetel absorbant, lasa-le putin, apoi pune-le in sos. Amesteca , presara patrunjel tocat, pune capac si lasa 10 minute, apoi poti servi cu garnitura preferata.
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun
Ce as putea folosi in locul amidonului?
Faina. Insa faina schimba o idee (foarte putin) gustul, amidonul nu se simte. Dar este ok.