O prajiturica deliciu – Kinder Maxi King – a aparut nu de foarte mult timp in magazine. O combinatie delicioasa de blat, crema aerata, caramel, alune si ciocolata. Am cumparat-o mult timp, pana m-am saturat :)), apoi am cautat reteta prajitura Kinder Maxi King, s-o prepar acasa. Asa cum se intampla de multe ori cu prajiturile din comert, reinterpretarile retetelor testate acasa tind sa le aduca pe mesele noastre asa incat sa stim ca n-au conservanti, coloranti, insa 100% sa le reproducem n-avem cum. Retele originale nu ni le da nimeni :))
Sursa de inspiratie – bucataras.ro
Ingrediente
Blat
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri ulei
- 6 linguri faina
- 6 linguri apa
- 2 linguri cacao
- o lingurita praf de copt stins cu otet
- un plic zahar vanilinat
Glazura
- 120 g ciocolata cu 54% cacao – eu am folosit Callebaut
- 70 g unt
- o lingura apa rece
- 3 linguri lapte
Crema
- 200 g mascarpone
- 350 ml frisca indulcita sau nu (puneti zahar pudra dupa gust)
- 1/2 plic gelatina granule – 6 g
- o lingura miere
- 50 ml lapte
- un plic zahar vanilinat
Pentru presarat deasupra – alune sau nuci caramelizate – eu am folosit astea – ALUNE de padure granulate, cu caramel crocant
Optional – un strat de sos caramel inainte de a presara alunele
Mod de preparare reteta Prajitura Kinder Maxi King
Separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile freaca-le cu uleiul si apa , iar albusurile mixeaza-le spuma cu praful de sare.
Adauga zaharul si mixeaza pana obtii o compozitie lucioasa ce se tine de paletele mixerului. Adauga galbenusurile, faina cernuta impreuna cu cacaua si praful de copt si zaharul vanilat. Omogenizeaza amestecand usor de jos in sus.
Tapeteaza o tava (de 25/30 cm a fost a mea) cu hartie de copt , toarna compozitia, niveleaza si introdu tava in cuptorul preincalzit.
Coace blatul la foc mediu (165 grade) pana trece testul cu scobitoarea.
Preparare crema
Reteta prajitura Kinder Maxi King
Hidrateaza gelatina in 30 ml apa rece pentru 5 minute.
Intre timp mixeaza frisca impreuna cu mascarpone, mierea, zaharul vanilinat si zaharul pudra, pana cand crema devine ferma.
Dupa ce trec cele 5 minute adauga peste gelatina laptele si pune bolul pe baie de abur. Amesteca usor diluand gelatina.
Raceste-o aducand-o la temperatura camerei, apoi adaug-o in crema in fir subtire in timp ce mixezi usor sa se omogenizeze compozitia. Nu este necesar sa mixezi prea mult.
Pregateste glazura amestecand la foc mic, intr-un ibric, ciocolata cu untul si laptele. Opreste focul si adauga lingura de apa rece.
Pregateste o tava/un platou pe care asezi blatul. Intinde jumatate din cantitatea de crema. Cand glazura s-a racit la temperatura camerei (eu o racesc intr-un vas cu apa rece, introducand ibricul si amestecand usor) intinde-o peste crema, uniform. Da tava la frigider si lasa pana cand glazura se intareste suficient incat sa poti intinde si crema ramasa.
Dupa ce ai intins crema, presara alunele/nucile caramelizate. Daca ai pregatit si sos caramel – vezi AICI cum se face, pui peste prajitura inainte de a presara alunele.
Dai prajitura din nou la rece pentru 2 ore, apoi o poti portiona.
Pareri
- Incercarea de fata inspirata din delicioasa prajitura, chiar este un succes. Contine in linii mari cam tot ce contine prajitura din marketuri. Ce lipseste, e stratul de caramel din mijloc care-ar face-o mai greu de portionat desi merita totusi testat si asa, eventual amestecat caramel cu alune, sa fie mai legat.
- Bineinteles ca variantele de incercat ar fi multe, cred c-ar mai merge si alte variante pentru crema, combinat lapte condensat indulcit, frisca si gelatina sau in frisca mixata pus si lapte praf.
- Lucrul pe care nu l-am respectat din reteta preluata , a fost stratul de caramel de deasupra. 1 – nu aveam timp, 2 – altfel s-ar servi, altfel ar arata taiata desi plusul ce mi-a trecut prin minte in timp ce-o pregateam, o lingurita de gelatina, a facut-o sa fie usor mai ferma, mai simplu de manevrat si taiat decat in reteta unde stratul pufos facea sa arate mai „zburlita” :)) la taiere.
- Rar ma mai incanta deserturi noi, dar asta a facut-o 😉


- Blat:
- 6 oua
- 6 linguri zahar
- 6 linguri ulei
- 6 linguri faina
- 6 linguri apa
- 2 linguri cacao
- o lingurita praf de copt stins cu otet
- un plic zahar vanilinat
- Glazura:
- 120 g ciocolata cu 54% cacao - eu am folosit Callebaut
- 70 g unt
- o lingura apa rece
- 3 linguri lapte
- Crema:
- 200 g mascarpone
- 350 ml frisca indulcita sau nu (puneti zahar pudra dupa gust)
- ½ plic gelatina granule - 6 g
- o lingura miere
- 50 ml lapte
- un plic zahar vanilinat
- Pentru presarat deasupra - alune sau nuci caramelizate - eu am folosit astea - ALUNE de padure granulate, cu caramel crocant
- Optional - un strat de sos caramel inainte de a presara alunele
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun
Bună, am încercat rețetă, și când am pus gelatina cu lapte, sa lăsat crema… Era foarte moale, din ce cauza?
Buna, Alina!
Gelatina diluata daca era rece nu avea niciun motiv sa inmoaie crema.
Crema oricum ar trebui sa fie ferma, inainte de a adauga gelatina, iar cand adaugi si cea din urma o face si mai ferma, incat sa se poata taia frumos, asa cum e in imagini.
Sa nu cumva s-o arunci, las-o 20-30 min la rece si urmareste daca se incheaga la loc.