Am facut aceste mini choux cu crema de ciocolata de Craciun si, cu toate ca am pregatit-o o portie si jumatate, nu a ramas niciuna! Sunt usor de facut, desi un pic migaloase la umplut si glazurat (fiind vreo 60 in total) dar cu mare trecere, echilibrat de dulci si tare gustoase. Aluat oparit, crema delicioasa de ciocolata si glazura de ciocolata. Am uitat sa fac o poza frumoasa cu aparatul la final (am doar poza facuta cu telefonul, dupa glazurare) asa ca nu le am fotografiat la final decat in platurile asortate.
Ingrediente coji mini choux
- 200 ml lapte
- 100 g unt
- 133-135 faina alba
- 10 g zahar
- putina sare (un varf de lingurita)
- 210 g ou
Mod de preparare mini choux cu crema de ciocolata
Preincalzeste cuptorul la 175 grade, program normal, sus/jos.
Pune intr-un vas laptele, untul, zaharul si sarea. Pune la foc mic.
In momentul in care a dat in clocot amestecul, ia de pe foc, pune faina, toata o data, si amesteca energic.
Pune inapoi pe foc si mai amesteca timp de 3-4 minute sau pana cand apare o pojghita pe fundul vasului.
Lasa la racorit 2 – 3 minute, amestecand usor sa scoti aburul (amestecul sa nu mai fie fierbinte cand il atingi cu degetul) , apoi incepe sa pui ouale, unul cate unul, amestecand cu telul (sau la robot) dupa fiecare, pana- l incorporezi, apoi treci la urmatorul.
- Eu cantaresc ouale (fara coaja, bineinteles:))) si daca depasesc cantitatea din reteta, scot cu lingura surplusul, sa fie exact cat e necesar. Incorporez in aluat putin cate putin.
Pui aluatul intr-un posh, montezi un dui rotund si spritezi in tava tapetata cu hartie de copt mini choux-uri. Cred ca undeva la 2-3 cm avea unul. Cu varful unui deget umezit in apa, apasa peste varfurile ramase prin spritarea aluatului.
Este tare util un covoras de silicon de pus in tava. De cand le prepar pe acel covoras chiar se vede diferenta.
Introduci tava in cuptorul preincalzit, pe treapta din mijloc si coci cojile pana cand sunt crescute, maronii – undeva la 35-40 minute. Cobori apoi temperatura la 140 grade si mai lasi pentru 5-10 minute. Cojile vor iesi PERFECT! Uscate, crocante, exact ca la cofetarie,.
Opresti cuptorul, le scoti si le invarti rapid, fierbinti, si le gauresti co scobitoare pe fund – 2-3 gaurele – sa iasa aburul din interior.
In cutie de carton, gaurita pe laterale, pentru o oarecare aerisire, tin foarte bine 3-4 zile, la loc uscat si rece – nu la frigider!
Crema de ciocolata cu mascarpone
- 500 ml lapte
- 45 g amidon alimentar
- 4 galbenusuri
- 100 g zahar
- un varf cutit sare
- o lingura cacao neagra
- 100 g ciocolata cu 54% cacao
- 3 foi gelatina (5 g) – deci jumatate dintr-o punguta de gelatina foi de la dr. Qetker, d-aia de 10 g
- 200 g mascarpone
Pregătiți
Hidrateaza foile de gelatina in apa rece.
Pune intr-un vas cu fund dublu galbenusurile, impreuna cu zaharul, amidonul si laptele pe care-l adaugi putin cate putin.
Pune vasul la foc mic si amesteca cu un tel pentru a continua, pentru a nu se prinde de vas si a se afuma. Amesteca continuu pana cand crema se ingroasa, adaugand atunci cand crema e fierbinte si cacaua neagra. Opreste focul si adauga gelatina, dupa ce o storci bine. Amesteca usor pana la omogenizare, adauga apoi ciocolata rupta bucati.
Amesteca usor, lasa doua minute ca ciocolata sa se topeasca in crema fierbinte, apoi amesteca iar pana cand crema e omogena.
Pune vasul in altul in care ai pus apa rece si amesteca usor, cand si cand, pana cand crema se raceste complet.
Adauga mascarpone, mixeaza la viteza mica sa „se desfaca” crema si mascarpone, apoi mareste o pic viteza si mixeaza pana la omogenizare.
Asamblare Mini choux cu crema de ciocolata
Cu ajutorul unui dui mic, rotund, fa cate o gaurica intr-o laterala a mini choux-ului.
Pune crema intr-o punga sau un pos, taie capatul putin sa iasa crema, dar nu prea mare gaura, si umple cojile.
Glazurare
- 225 g ciocolata cu 54% cacao
- 40 ml ulei
Pune intr-un vas metalic ciocolata impreuna cu uleiul si amesteca usor, pe baie de abur, pana la omogenizare. Amesteca. Lasa glazura sa ajunga la temperatura camerei – deci nu calda! – apoi trece fiecare mini choux prin glazura si aseaza-le pe rand pe un gratar, sa se scurga surplusul (pune o tava sub el)
Presara alune caramelizate – e un pas optional.
Da prajiturile Mini choux cu crema de ciocolata la rece, pana cand se intareste glazura.
Pe facebook ne vedem la Retete papa bun