Nu stiu de ce la o cautare google, dupa „placinta cu branza” imi apar mai mult placinte d-alea prajite in ulei, pentru ca eu..de cand ma stiu , denumirea de placinte am intalnit-o la aluaturile dospite, umplute, coapte in cuptor.
Acum..nu stiu cum o fi corect, sau poate-s ambele 🙂
Aluatul asta e minunat! Placintele nici macar reci fiind nu devin uscate si innecacioase, cum se intampla cu alte preparate a doua zi sau dupa racire. Placinta asta a fost gata intr-o singura seara 😀
[ingredients title=”Ingrediente placinte cu branza”]


Pentru aluat
- 550 gr faina,
- 3 oua,
- 3 linguri smantana,
- un plic drojdie uscata,
- 40 ml ulei de masline,(aici fac o paranteza. poate parea un moft adaosul de ulei de masline si poate veti zice ca e bun si cel de floarea soarelui, insa incercati macar o data un aluat cu ulei de masline si veti vedea diferenta 🙂 )
- 3 linguri zahar,
- 1/2 lingurita sare,
- coaja rasa de lamaie,
- lapte cald, cat cuprinde.(250-300ml)
Pentru umplutura
- 500 gr branza de vaci, dulce
- 4 linguri zahar
- zahar vanilat
- esenta de rom
- coaja rasa de lamaie
- 2 oua
- 2 linguri gris
un ou batut pentru uns placintele
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare placinte cu branza”]


- Intr-un bol pune faina cernuta, ouale, zaharul, sarea , coaja de lamaie, drojdia uscata , smantana si 1/2 din cantitatea de ulei. .
- Omogenizeaza usor si incepe sa adaugi lapte cald. Framanta cu mana si adauga lapte doar atat cat sa obtii un aluat moale, nelipicios , elastic. Framanta timp de 10 minute ajutandu-te de uleiul ramas, pe care-l adaugi putin cate putin.
- La final aluatul trebuie sa aiba consistenta plastelinei. Daca e prea moale sau se lipeste de mana mai adaugi putina faina.
- Acoperi bolul cu-n servet curat si il lasi la loc cald, pana-si dubleaza volumul.
- Intre timp amesteci toate ingredientele pentru umplutura.
- Cand aluatul a crescut suficient il imparti in 19-20 bucati de dimensiuni aproximativ egale.
- Tapetezi o tava cu diametrul de 30 cm (poti face si-n tava dreptunghiulara, daca doresti) cu hartie pentru copt.
- Iei cate o bucata de aluat, o aplatizezi pana ajungi la o foaie cu grosimea de 1cm, pui in mijloc cate doua lingurite de umplutura si formezi o boceluta astfel incat sa cuprinzi umplutura pentru a evita scurgerea in tava.
- Asezi bocelutele in tava, una langa alta, ungi cu ou batut si mai lasi la cald timp de 10 minute, timp in care preincalzesti cuptorul.
- Introduci tava la cuptor si coci la foc mediu pana ce placintele se rumenesc frumos.
- Pudrezi/sau nu cu zahar pudra.
[/directions]
Sunt atat de bune si apetisante. Sa aveti o duminica placuta!
Arata minunat! O sa fac si eu cu ulei de masline, te cred ca e o diferenta 🙂
As dori sa stiu daca se poate face si cu branza sarata.Imi place tare mult cum arata!
Elena, buna dimineata!
Scuze ca vad asa tarziu intrebarea.
Bineinteles! Doar ca la aluat nu pui 3 linguri de zahar ci una si la umplutura gusti, mie imi place enorm gustul dulce/sarat, dar daca tie nu iti place renunti la zahar.