Cum se prepara caramelul

c17Este cineva care nu iubeste caramelul?

In prajituri sofisticate, ca topping pentru inghetate, clatite sau alte deserturi, ori simplu, mancat cu lingurita :)), nu zic niciodata „nu” atunci cand imi este pus in fata 🙂

Iar cand nu ma serveste nimeni 😛 imi prepar eu acasa reteta de caramel 😉

caramel

Ce-am folosit?

  • 200 ml frisca lichida (Hulala, Megle, Pilos)
  • 200 gr zahar tos
  • o lingura unt
  • un varf cutit sare (daca vreti mai mult e foarte bun si asa 😉 )

reteta-caramel[preparare title=”Mod de preparare Caramel „]

Conde
  1. Am pregatit o craticioara cu coada lunga (nu stiu daca va iese bine daca nu-i lunga coada)
  2. Am pus zaharul si-am pus cratita pe foc. Am amestecat usor pana s-a topit zaharul si a capatat culoarea chihlimbarului). Aveti grija, nu-l lasati sa se inchida prea tare la culoare pentru ca se amaraste.
  3. Am dat craticioara deoparte de pe foc (da, da! craticioara aia cu coada lunga :))) ) si-am pus untul, am amestecat si-am adaugat frisca.
  4. Am pus cratita inapoi pe foc, am dat focul la mic  si am amestecat usor cu lingura. Zaharul devine o mare caramea :)), da’ o invartiti acolo pana se dilueaza complet. Adica aproximativ 5 minute.
  5. Am oprit focul, am pus sarea si-am lasat sa se racoreasca cam 10 minute, apoi am luat cratita si-am pus-o intr-o alta cratita mai mare, cu apa rece. ps. va pacalesc, am pus dopul in chiuveta si acolo am pus-o in apa rece, da’ parca da mai bine daca zic c-am pus-o-n alta cratita :)))caramel-recipe
  6. Am inceput sa frec cu lingura in sens circular, energic, pana ce caramelul a inceput sa pocneasca usor, asa ca la serbet (trebuie sa fie liniste sa puteti auzi :))). Doar de cateva ori a fost suficient. Caramelul devine astfel mai gumat, asa cum il vedeti in dulciurile din comert, gen Twix. Amestecati pana ce capata consistenta dorita si se deschide usor la culoare.
  7. Dupa racire caramelul se mai ingroasa, la frigider se intareste chiar bine, dar foarte simplu-l faceti din nou fluid punand borcanasul in care l-ati turnat intr-un vas cu apa fierbinte.

[/preparare]

caramel-recipe-1salt

10.01.Nota
In seara asta am facut o alta portie de caramel, de data asta intr-o cratita cu fund dublu (aia cu coada lunga era ocupata :))).A fost necesar sa il las sa fiarba 8-9 minute, nu 5 .
Deci, daca atunci cand frecati cu lingura in caramel si el e complet racit si nu devine gros si gumat ca-n imagine, il mai fierbeti 3-4 minute :), sau daca il pregatiti intr-o cratita cu fund mai gros il lasati din start 8-9 minute.

 

Comentarii prin FaceBook

4 Comentarii


  1. Ce ma mai enervezi tu cu caramelul tau :))))))


  2. Pozele sunt foarte frumoase dar e pacat sa le dati oamenilor informatii false. Hulala si Megle sunt inlocuitori vegetali pentru frisca (asa cum e margarina pentru unt), pe care daca tot insistati sa ii folositi ar fi bine sa ii denumiti ca atare.
    Frisca este prin definitie „stratul de smântână proaspătă, care se ridică la suprafața laptelui nefiert după câteva ore de la mulgere și care, bătută cu telul impreuna cu zahar, devine spumoasă”.


    • Irina, pe cutia de Hulala scrie – „Hulala – Frisca UHT”.
      Eu am scris frisca lichida. Unde e informatia falsa?
      Daca le scriam oamenilor frisca naturala si eu foloseam Hulala atunci s-ar fi putut discuta de informatii false. Nu am specificat daca e sau nu naturala, am zis ca-i lichida 🙂


  3. Arata perfect! Indiferent de tipul de frisca, important este sa nu uitam de zahar pe foc ( aviz amatorilor) :)))).
    Sincer, debate-ul asta legat de ingrediente, ma oboseste! Fiecare este liber sa aleaga orice ingredient/ inlocuitor, chiar nu vad cu ce s-a indus in eroare. Poate doar imaginile astea care iti dau senzatia ca poti sa intinzi mana si sa atingi :))))))))) asa un fel de iluzie…
    Atat timp cat se vinde iaurtul cu colorant provenit de la gandaci, cred ca fiecare este dator si liber sa cunoasca niste caracteristici ale produselor puse spre comercializare si sa aleaga in consecinta.
    In rest, caramelul rulz!:)))))

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Creme pentru prajituri

Creme pentru prajituri

Crema de vanilie 2 linguri cu varf amidon alimentar (de porumb) sau faina 2-3 linguri zahar 200 ml lapte 2 galbenusuri ou 150-200 ml frisca batuta bine (indulcita dupa gust) vanilie sau zahar vanilat Mod […]

Prajitura cu dulce de leche si mascarpone

Prajitura cu dulce de leche si mascarpone

De cand visam la reteta asta, n-aveti idee. Intotdeauna am considerat-o cea mai apetisanta prajiturica (dupa gusturile mele, bineinteles) dar nu aveam lapte condensat caramelizat s-o pregatesc. Iar cum atunci cand iti doresti ceva, universul […]

Prajitura cu crema de mascarpone si lamaie

Prajitura cu crema de mascarpone si lamaie

E prea putina! Atat va pot zice in introducerea acestei retete de prajituri! :)) Dublati cantitatile, s-ajunga 😉 Extrem de simplu de pregatit aceasta prajitura si cu ingrediente destul de putine. Mod de preparare Prajitura […]

Chec in doua culori

Chec in doua culori

    Dulci, sarate, pregatite cu adaosuri diverse, de la fructe, cacao, ciocolata, la branzeturi, spanac sau ciuperci, umede sau uscate, checurile constituie o gustare excelenta acasa, la serviciu sau la scoala. La noi acasa […]