zurli

Cum se prepara caramelul

c17Este cineva care nu iubeste caramelul?

In prajituri sofisticate, ca topping pentru inghetate, clatite sau alte deserturi, ori simplu, mancat cu lingurita :)), nu zic niciodata „nu” atunci cand imi este pus in fata 🙂

Iar cand nu ma serveste nimeni 😛 imi prepar eu acasa reteta de caramel 😉

caramel

Ce-am folosit?

  • 200 ml frisca lichida (Hulala, Megle, Pilos)
  • 200 gr zahar tos
  • o lingura unt
  • un varf cutit sare (daca vreti mai mult e foarte bun si asa 😉 )

reteta-caramel[preparare title=”Mod de preparare Caramel „]

  1. Am pregatit o craticioara cu coada lunga (nu stiu daca va iese bine daca nu-i lunga coada)
  2. Am pus zaharul si-am pus cratita pe foc. Am amestecat usor pana s-a topit zaharul si a capatat culoarea chihlimbarului). Aveti grija, nu-l lasati sa se inchida prea tare la culoare pentru ca se amaraste.
  3. Am dat craticioara deoparte de pe foc (da, da! craticioara aia cu coada lunga :))) ) si-am pus untul, am amestecat si-am adaugat frisca.
  4. Am pus cratita inapoi pe foc, am dat focul la mic  si am amestecat usor cu lingura. Zaharul devine o mare caramea :)), da’ o invartiti acolo pana se dilueaza complet. Adica aproximativ 5 minute.
  5. Am oprit focul, am pus sarea si-am lasat sa se racoreasca cam 10 minute, apoi am luat cratita si-am pus-o intr-o alta cratita mai mare, cu apa rece. ps. va pacalesc, am pus dopul in chiuveta si acolo am pus-o in apa rece, da’ parca da mai bine daca zic c-am pus-o-n alta cratita :)))caramel-recipe
  6. Am inceput sa frec cu lingura in sens circular, energic, pana ce caramelul a inceput sa pocneasca usor, asa ca la serbet (trebuie sa fie liniste sa puteti auzi :))). Doar de cateva ori a fost suficient. Caramelul devine astfel mai gumat, asa cum il vedeti in dulciurile din comert, gen Twix. Amestecati pana ce capata consistenta dorita si se deschide usor la culoare.
  7. Dupa racire caramelul se mai ingroasa, la frigider se intareste chiar bine, dar foarte simplu-l faceti din nou fluid punand borcanasul in care l-ati turnat intr-un vas cu apa fierbinte.

[/preparare]

caramel-recipe-1salt

10.01.Nota
In seara asta am facut o alta portie de caramel, de data asta intr-o cratita cu fund dublu (aia cu coada lunga era ocupata :))).A fost necesar sa il las sa fiarba 8-9 minute, nu 5 .
Deci, daca atunci cand frecati cu lingura in caramel si el e complet racit si nu devine gros si gumat ca-n imagine, il mai fierbeti 3-4 minute :), sau daca il pregatiti intr-o cratita cu fund mai gros il lasati din start 8-9 minute.

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

8 Comentarii


  1. Ce ma mai enervezi tu cu caramelul tau :))))))


  2. Pozele sunt foarte frumoase dar e pacat sa le dati oamenilor informatii false. Hulala si Megle sunt inlocuitori vegetali pentru frisca (asa cum e margarina pentru unt), pe care daca tot insistati sa ii folositi ar fi bine sa ii denumiti ca atare.
    Frisca este prin definitie „stratul de smântână proaspătă, care se ridică la suprafața laptelui nefiert după câteva ore de la mulgere și care, bătută cu telul impreuna cu zahar, devine spumoasă”.


    • Irina, pe cutia de Hulala scrie – „Hulala – Frisca UHT”.
      Eu am scris frisca lichida. Unde e informatia falsa?
      Daca le scriam oamenilor frisca naturala si eu foloseam Hulala atunci s-ar fi putut discuta de informatii false. Nu am specificat daca e sau nu naturala, am zis ca-i lichida 🙂


  3. Arata perfect! Indiferent de tipul de frisca, important este sa nu uitam de zahar pe foc ( aviz amatorilor) :)))).
    Sincer, debate-ul asta legat de ingrediente, ma oboseste! Fiecare este liber sa aleaga orice ingredient/ inlocuitor, chiar nu vad cu ce s-a indus in eroare. Poate doar imaginile astea care iti dau senzatia ca poti sa intinzi mana si sa atingi :))))))))) asa un fel de iluzie…
    Atat timp cat se vinde iaurtul cu colorant provenit de la gandaci, cred ca fiecare este dator si liber sa cunoasca niste caracteristici ale produselor puse spre comercializare si sa aleaga in consecinta.
    In rest, caramelul rulz!:)))))


  4. M-am gandit la caramelul tau de vreo doua ori. Ca e super tare ca si consistenta. Am facut alta reteta ca ma grabeam si mi-a parut rau. O sa il scriu in caietul meu de retete (sa, am si d’aka LOL) ca tare bine ti-a iesit! Pup o fata frumoasa!


  5. Daca o las mai mult timp pe foc ajunge la consistenta unei caramele? Asta vreau sa obtin. Daca da, cate minute sa o las pe foc? Se poate pune smantana naturala? Cat % grasime sa contina?


    • Buna seara, Ramona.
      Nu am lasat-o niciodata mai mult la fiert, dar, teoretic, cu cat o lasi mai mult, cu-atat devine mai gumata si mai tare.
      Smantana ar trebui sa fie smantana pentru frisca gen LaDorna.

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Prajitura Tavalita – de post

Prajitura Tavalita – de post

Prajitura de post mai simpla de-atat, mai buna de-atat si mai economica, nu cred ca este. Ai mei copii au zis asta s-o fac de-acu’ in toate posturile. Ingrediente putine, destul de economica si rapida, […]

Print Friendly, PDF & Email
Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Va spun din start, sosul caramel face toti banii! Sa nu renuntati la el! Am mancat prima oara cornulete d-astea primite, de la mama soacra, si nu-mi venea sa cred ca poate sa-mi placa atat […]

Print Friendly, PDF & Email
Islere cu ciocolata

Islere cu ciocolata

  Indragite de toata lumea, de la mare la mic, fragede de se topesc in gura, islerele pot fi pregatite atat in week-end, pentru desert sau la cafea, cat si de sarbatori, de servit copiilor […]

Print Friendly, PDF & Email
Lipie cu mac si sare

Lipie cu mac si sare

Pui 25 g drojdie cu putina apa calda (vreo 80 ml), o lingurita-doua de zahar si 2 linguri cu varf de faina, lasi sa creasca sa se dubleze volumul. Tre’ sa fie ca o pasta […]

Print Friendly, PDF & Email