zurli

Strudel cu aluat de casa (de post)

Strudel cu aluat de casa (de post)

Din punctul meu de vedere, imaginea vinde 🙂

Cand mi-e pofta de ceva si caut in google, setez cautarea dupa imagini si pe ce-mi pare mai de incredere, apetisant si frumos pregatit, dau clik 🙂

Asa am ajuns pe Gustolandia si-am gasit aluatul asta pe care o sa-l pastrez la loc de cinste in posturi. Atat de usor de facut, atat de bun! Perfect pentru umplut cu mere, branza, gem cu nuca, ciocolata sau orice altceva va e pofta 🙂

Fiind post, am ales merele 🙂

Mi-a parut rau ca nu am fotografiat toate etapele pregatirii aluatului dar nu ma gandeam ca ma va incanta asa mult si voi posta reteta, dar cand am vazut cat de frumos se lucreaza si cat de frumos se comporta la copt, m-am gandit sa-mpartasesc cu voi reteta.

Daca respectati intocmai cantitatile si indicatiile, va va iesi perfect! 🙂

Ingrediente aluat strudel de casa (pentru 32 bucati)
Daca doriti 16 bucati, logic, injumatatiti cantitatile.

  • 1 kg faina +5-6 linguri
  • drojdie cat o nuca (35-40 g)
  • o lingura otet
  • o lingura zahar
  • o lingurita sare
  • 400 ml ulei
  • o cana si jumatate apa calduta (cana de 300 ml)

Pentru umplutura

  • 1,3 kg mere
  • 150 g zahar
  • 1/2 sticluta esenta rom
  • un plic zahar vanilat

Mod de preparare aluat strudel de casa .

Intr-un vas amestecati energic drojdia cu o lingura de zahar pana ce se lichefiaza.

Lasati 15 minute apoi adaugati faina, 200 ml ulei, sarea, lingura de otet si apa calda.

Amestecati bine cu mainile apoi framantati aluatul 10-15 minute. O sa vedeti ce consistenta placuta are si nu se prinde deloc de maini.

Puteti adauga pentru inceput o cana si 1/4 de apa, apoi, in functie de puterea de absorbtie a fainii vedeti daca mai trebuie sau nu si restul. Eu am adaugat-o pe toata.

Trebuie sa aveti un aluat elastic, moale, nelipicios.

Impartiti aluatul in 4 bile egale.

Amestecati intr-un bol cele 200 ml ulei ramase cu 5-6 linguri faina pana obtineti o pasta moale, lichida, fara cocoloase.

Luati o bila de aluat, o alungiti usor apoi o intindeti cu sucitorul intr-o foaie in forma de dreptunghi.

Luati din pasta de ulei 2 linguri (ies cam 8 linguri de pasta, ajunge perfect)  si intindeti peste intreaga foaie (ajutandu-va de lingura).

Rulati foaia formand un sul si asezati-o pe un platou.

Procedati la fel cu bilele de aluat ramase.

Dati platoul la frigider pentru o ora – o ora si jumatate, timp in care va ocupati de mere.

Le spalati bine, le curatati si le dati pe razatoare. Le puneti intr-o strecuratoare. Puneti deasupra zaharul si esenta si omogenizati.

Apasati usor peste amestec cu mana astfel incat merele sa-si lase cat mai mult din suc pentru a nu avea o umplutura exagerat de umeda.

Dupa ce timpul la rece s-a scurs, scoateti unul dintre suluri si asezati-l pe blatul de lucru.

Aplatizati-l usor obtinand astfel un dreptunghi lung si ingust pe care-l impartiti in 8 parti egale. La baza fiecarui dreptunghi puneti umplutura de mee (stoarceti usor in mana) si rulati.

 

 

Rulourile astfel formate le asezati in tava in care ati pus hartie pentru copt, lasand loc intre ele.

Introduceti tava in cuptorul preincalzit, la 180 grade si  lasati pana cand rulourile sunt frumos rumenite.

Caldute le pudrati cu zahar pudra vanilat.

Eu am copt doua dintre suluri, iar doua le-am lasat la frigider sa le pregatesc inainte de a le manca.
Sun minunate caldute!
Le acoperiti cu un servet curat.

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Ciocolata de casa

Ciocolata de casa

Am mai facut eu ciocolata de casa, da’ asa buna, niciodata! Initial am vrut sa dau pe google o cautare „ciocolata de casa”, sau sa citesc la mine pe blog ce cantitati am folosit, dar […]

Print Friendly, PDF & Email
Prajitura cu morcov si glazura de ciocolata Sweeteria

Prajitura cu morcov si glazura de ciocolata Sweeteria

Am mancat intr-o vizita o prajiturica cu morcov si ciocolata si tare mi-a placut cum a picat la cafea. Asa ca…mi-am pregatit-o si eu acasa 😉 Reteta pe care-am ales s-o testez am gasit-o la […]

Print Friendly, PDF & Email
Chec de post

Chec de post

Stim cu totii ca Ajunul e prilej de primit colindatori si de omenit cum se cuvine, crestineste. In febra pregatirilor, uitam ca multi dintre ei tin post, si atunci cand ii servim cu dulciuri, constatam […]

Print Friendly, PDF & Email
Prajitura Tavalita – de post

Prajitura Tavalita – de post

Prajitura de post mai simpla de-atat, mai buna de-atat si mai economica, nu cred ca este. Ai mei copii au zis asta s-o fac de-acu’ in toate posturile. Ingrediente putine, destul de economica si rapida, […]

Print Friendly, PDF & Email