Moldoveanca fiind, trebuia sa am in blog si o reteta de parjoale moldovenesti, asa cum le facea mama cand eram copil.
Stiti care este unul dintre secretele unei retete reusite de parjoale, cu gust deosebit?
Adaosul de slanina sau costita afumata.
O bucatica acolo, de gust, face enorm 🙂
- 800 g carne amestec (porc+vita)
- 2-3 oua
- 2-3 felii paine
- o ceapa
- 3 catei usturoi
- sare
- piper
- un cartof
- 50 g -100 g costita/slanina afumata
- patrunjel verde tocat
- optional - un morcov
- faina alba
- ulei
Mod de preparare parjoale moldovenesti
Treci carnea si costita/slanina prin masina de carne. Adaugi painea inmuiata in lapte sau apa calda, stoarsa bine.
Toci marunt ceapa, razi cartoful pe razatoare (si morcovul), pisezi usturoiul. Le pui peste carne, pui si ouale, patrunjelul verde tocat si amesteci totul bine, cu mana, condimentand cu sare si piper dupa gust. Amesteci bine pana cand compozitia e bine legata, apoi o dai la rece pentru 30 de minute.
Pregatesti apoi faina intr-un vas, iei din compozitia de parjoale gramajoare de carne de marimea unei nuci si le modelezi dandu-le forma sferica. Treci fiecare bila prin faina alba, apoi o bati cu palma usor, pana ajunge de grosimea unui deget si rotunjesti marginile in palma.
Modelezi toata compozitia si incingi ulei intr-o tigaie.
Prajesti chiftelele la foc moderat, pe ambele parti, pana le rumenesti frumos.
Le scoti intr-un vas in care ai pus servetele absorbante.
Le servesti fierbinti, cu piure de cartofi si muraturi sau reci la aperitiv.
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun